Zdravje > Otrok
183 ogledov

V tem času sta ti dve imeni za novorojenčke bolj priljubljeni

Novorojenček Profimedias
Ste vedeli, da sta imeni Maja in Maj novorojenčkom v maju dodeljeni pogosteje kot v drugih mesecih? Na Statističnem uradu RS (Surs) ugotavljajo, da sta se vsaka šesta Maja in vsak peti Maj rodila prav v mesecu maju. “Med otroki, rojenimi v maju, je še enkrat toliko Maj in Majev kot med otroki, rojenimi v katerem koli drugem mesecu,” navajajo.

Ime Maja je tudi sicer po podatkih Sursa med prebivalkami Slovenije tretje najpogostejše. “Na začetku leta 2016 je bilo namreč takó ime 13.451 ženskam ali vsaki sedeminsedemdeseti. Stare pa so bile povprečno 29,1 leta,” opisujejo.

Maja izpodrinila Marije

Pred drugo svetovno vojno je ime Maja dobila le redkokatera takrat rojena deklica. “Zelo modno pa je postalo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja: takrat se je namreč rodila tretjina vseh danes živečih prebivalk z imenom Maja,” opisujejo na statističnem uradu in dodajajo, da se jih je od teh rodilo največ v letih 1979–1985 in 1988–1991. V navedenih obdobjih je bilo ime Maja med novorojenimi deklicami celo na prvem mestu.

“Pred tem, v sedemdesetih letih 20. stoletja, se je »tradicija« v poimenovanju novorojenčkov prekinila: ime Marija, ki je bilo do leta 1969 najpogostejše žensko ime, je namreč v sedemdesetih letih med novorojenimi deklicami zdrsnilo na 22. mesto, na 8. mesto pa se je že povzpelo ime Maja, ki se je z vsakim naslednjim letom uvrstilo še višje in je počasi prevzemalo »vlogo« imena Marija,” opisujejo. Ime Maja je bilo potem eno izmed desetih najpogostejših in najbolj priljubljenih imen do leta 2005.

Kar 16 odstotkov vseh Maj v Sloveniji ali vsaka šesta ima po podatkih urada rojstni dan v maju. To je približno še enkrat toliko kot v katerem koli drugem mesecu.

“Največ žensk z imenom Maja je v 2016 živelo v osrednjeslovenski statistični regiji, in tam se je ime tako kot v celotni državi uvrstilo po pogostnosti na tretje mesto,” ugotavljajo.

 

Kaj pa ime Maj?

Do leta 1994 je ime Maj, ki izhaja iz poimenovanja petega meseca v letu, po podatkih Sursa dobilo razmeroma malo novorojenih fantkov, potem pa čedalje več. V letu 2003 je število novorojenčkov, ki so dobili to ime, prvič doseglo 100, v vsakem od naslednjih let pa je bilo to število vedno višje od 100.

“Na začetku leta 2016 je v Sloveniji živelo 1.884 moških z imenom Maj. Tedaj je bilo to ime med vsemi moškimi imeni na 118. mestu po pogostnosti, med moškimi, rojenimi po letu 2000, pa celo na 22. Mestu,” pojasnjujejo in dodajajo, da so bili moški z imenom Maj v letu 2016 stari povprečno nekaj več kot 8 let.

Tudi moških z imenom Maj se je rodilo največ v mesecu maju, in sicer 19 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.