Slovenija
133 ogledov

V tem primeru do ločitve ne more priti

ločitev Žurnal24 main
Čeprav bi se mož želel ločiti, mu zakon v nekaterih primerih tega ne dovoljuje.

Na Hrvaškem je zakonodaja jasna. Mož se ne more ločiti od žene, če je ta noseča in če otrok ni dopolnil enega leta, piše v 3. točki 50. člena družinskega zakonika, ki je v veljavi od 1. novembra 2015.  

Slovenski Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih takega določila nima. 65. člen zakona namreč določa, da sme vsak zakonec zahtevati razvezo zakonske zveze, če je zakonska zveza iz kateregakoli vzroka nevzdržna. 

Po podatkih statističnega urada je bilo v letu 2015 v Sloveniji 2.432 razvez zakonskih zvez, kar je nekaj manj kot leto poprej. Največ razvez od leta 1995 pa smo v Sloveniji zabeležili leta 2005, in sicer 2.647. 

Za preživnino lahko terjajo tudi stare starše

Hrvaška zakonodaja na drugačen način ureja tudi področje plačevanja preživnine za mladoletnega otroka. V drugi točki 288. člena prej omenjenega zakona je zapisano, da so v primeru neplačevanja preživnine s strani starša mladoletnega otroka dolžni vzdrževati stari starši po tem staršu. 

V Sloveniji takšna rešitev trenutno ni predvidena. "Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ureja razmerja med starši in otroci in v svojih določbah ne daje pravic in obveznosti ali priznava pravnih koristi starim staršem v razmerju do otroka. Med njimi ni originarne dolžnosti preživljanja, niti ta dolžnost ne obstaja v primeru, če zavezanec ne bi preživljal svojega otroka," pojasnjujejo na Direktoratu za družino. 

Podobne ureditve, kot je na Hrvaškem, ne predvideva niti novi družinski zakonik. "V primeru neplačevanja preživnine slovenski pravni red predvideva nadomestilo preživnine, ki ga posameznik uveljavlja na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu RS, če zavezanec zakonsko določeno obdobje z izvršilnim naslovom določene preživnine ne plačuje," so še pojasnili na direktoratu. 

Po podatkih iz decembra 2015 se v Sloveniji izplačuje 66.641 preživnin

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.