Slovenija
25 ogledov

V UKC je danes nedelja

reševalna postaja
1/2
Bralec Žurnala
Bolniki z nujnimi stanji in pacienti, kjer pri zdravstveni obravnavi zdravniki ne potrebujejo neposredne pomoči ostalega zdravstvenega kadra, bodo v Zdravstvenem domu Ljubljana zagotovo obravnavani. V največjem kliničnem centru dela po različnih oddelkih potekajo različno, stavkajoči delajo na ravni nedeljskega dela.

Danes v okviru splošne stavke javnega sektorja od 9. do 15. ure poteka stavka tudi za zaposlene v zdravstvu, z izjemo zdravnikov, ki se stavki niso pridružili.

"Delo v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana smo organizirali tako, da bo spoštovana pravica zaposlenih do stavke in pravica bolnikov do pregledov, ki smo jih kljub stavki dolžni zagotavljati (nujna in po zakonu obvezna zdravstvena stanja)," so za zurnal24.si povedali v ZD Ljubljana. Večjih zapletov oziroma daljših čakalnih vrst zaradi stavke ne pričakujejo. 

Kaj pa bo s tistimi, ki ste na preglede danes naročeni?

Naročanje na preglede ni del nujnih storitev, nujna stanja se nikoli ne naročajo, pojasnjujejo. "Vsi, ki bodo prišli v ZDL, bodo ustrezno obravnavani. Zagotovo bomo torej obravnavali vse bolnike z nujnimi stanji, ker pa se zdravniki stavki ne pridružujejo, pa tudi vse tiste paciente, kjer pri zdravstveni obravnavi zdravniki ne potrebujejo neposredne pomoči ostalega zdravstvenega kadra," zagotavljajo v ZD.

V UKC dela potekajo neenotno

Kakšno pa je stanje v našem največjem kliničnem centru? Stavka poteka po različnih oddelkih različno, nam je zaupala Sabina Vrhnjak iz UKC Ljubljana.

V času stavke bo prihajalo do časovnih zamikov pri obravnavi, naročanje na nekaterih oddelkih ne bo možno. Na vseh oddelkih pa bo poskrbljeno za nujne bolnike, zdravje bolnikov ne bo ogroženo.

Stavkajoči v UKC bodo, kot so napovedali, danes delali na ravni nedeljskega dela, zaradi česar pričakujejo predvsem počasnejši potek dela.

Za mučitelje bodo poskrbeli

Stavka veterinarjev Slovenije bo potekala na delavnem mestu zaposlenih, delali bodo, kar je zakonsko določeno. Torej, "v primerih, če bi šlo za mučenje živali, če bi prišlo do izbruha določenih bolezni živali, zagotavljajo pa tudi nadzor v klavnicah perutnine, v klavnicah za prašiče in govedo pa ne," pojasnjuje vodja sindikata Milan Štimec.

"Posledic ne bo, gre za enodnevno stavko. Lastniki klavnic so prilagodili svoje delo, večinoma so klali včeraj in bodo jutri," še dodaja.

Komentarjev 2
  • Undertaker 13:05 18.april 2012.

    Z vami se pa strinjam. Pa z gasilci tudi. Vi res rešujete življenja. Ne strinjam se pa s šolstvom, policijo, pisarniškimi molji...

  • dd 11:25 18.april 2012.

    Upam, da bodo svoj "prosti čas" uporabili za izobraževanje, ker zdravstvu kronično pomanjkuje zdravstvenega znanja, sicer bomo nekoč stavkali tudi bolniki in plačniki zdravstvenih storitev zaradi neustreznih obravnav.