Slovenija
44 ogledov

Gripa in druge okužbe dihal v porastu

gripa Shutterstock
Porast obolelih zaradi akutnih okužb dihal in gripe. IVZ: Virus, ki je v večji meri prisoten v ZDA je bolj agresiven od virusa "prašičje gripe", ki kroži po Evropi.

Obolevnost zaradi akutnih okužb dihal in gripe je v preteklem tednu pričakovano porasla in je glede na enako obdobje v lanskem letu občutno večja.

Število zbolelih se povečuje v vseh starostnih skupinah, najbolj izrazito pri predšolskih otrocih in osnovnošolcih. Gripa je prisotna v vseh slovenskih regijah.

"Virološke analize kažejo, da v tej sezoni v Sloveniji prevladujejo virusi influence A, saj je bilo 72 odstotkov vzorcev bolnikov, pri katerih smo potrdili gripo, pozitivnih na virus influence tipa A in 28 odstotkov na virus influence tipa B," pojasnjujejo na Inštitutu za varovanje zdravja. Na območju Maribora in v Prekmurju se influenca tipa B pojavljala precej pogosteje kot v drugih regijah, kjer prevladuje influenca tipa A.

Razsaja "prašičja gripa"

Dodatne virološke analize virusov influence A so poleg tega pokazale, da je v Sloveniji 80 odstotkov virusa influence AH1N1pdm, ki se je v preteklosti pojavlil pod imenom prašičja gripa, saj so prvotno domnevali, da se je virus prenesel z živali na človeka. "Svetovna zdravstvena organizacija je oznako prašičja gripa kmalu umaknila, v medijih pa se je ime ohranilo še naprej," pojasnjuje Mitja Vrdelja z IVZ. V 20 odstotkih je prisoten podtip AH3N2.

Pandemski virus AH1N1, ki je leta 2009 povzročil pandemijo poleg tega zdaj spada že med "običajne" viruse gripe, njegova škodljivost je precej oslabela tudi zato, ker je večji del populacije odpornejši kot ob izbruhu.

Hkrati je po podatkih IVZ še vedno močno prisoten respiratorni sincicijski virus (RSV). Pojavljajo se še adenovirusi in rinovirusi ter v manjši meri drugi respiratorni virusi (parainfluenca, bokavirusi, koronavirusi).

Na Balkanu smrtne žrtve

Po poročanju tujih medijev so zaradi "prašičje gripe" na Balkanu letos umrle tri osebe. O dveh smrtnih žrtvah poročajo iz Romunije, o eni iz Makedonije. "Načeloma je virus, ki kroži v ZDA in je pri nas prisoten v manjši meri, veliko bolj agresiven od pandemskega virusa," o nevarnosti virusa "prašičje gripe" pravi Verdelja.

V ZDA in Kanadi močno prevladuje podtip A(H3N2). Podatki iz Evrope kažejo, da hkrati krožijo virusi influence A in B v podobnem razmerju kot v Sloveniji.

Komentarjev 1
  • mph 12:53 25.januar 2013.

    Zelo zanimiv link tukaj: http://health.yahoo.net/news/s/nm/insight-evidence-grows-for-narcolepsy-link-to-gsk-swine-flu-shot. Če se pojavi izbira, da reskiram, da bom med tistimi 2 umrlimi ali med 200 za okvaro, ki ti uniči življenje ... verjetno ni dvoma. Cepljenja so nujno potrebna in so izkoreninila en kup hudih ...prikaži več bolezni ... problem kot vedno nastane, ko postane zdravje biznis.