Slovenija
49 ogledov

V večini mest vlada kaos

Razprodaje
1/6
Anže Petkovšek
V trgovinah in na cestah na predbožični dan vlada kaos.

Na cestah po Ljubljani vlada prometni kaos. Vse se vali proti trgovskim centrom. "To je drama. Vlada obsedeno stanje. Parkirišč ni. Vse povsod je polno ljudi. Kaos. Kot da je cela država na dopustu," nam je napisal bralec.

Po podatkih prometno-infomacijskega centra so gneče in zastoji v večini naših mest, predvsem na cestah v okolici nakupovalnih središč.

Vabijo jih tudi popusti

Ljudi v trgovine trgovci privabljajo tudi s popusti. Teh je v predbožičnem času ogromno. Saj ponekod klasičnih razprodaj ne izvajajo več. "Klasičnih razprodaj ne izvajamo več, ampak kupcem omogočamo ugoden nakup izdelkov s popusti," pravi Silva Volgemut, direktorica podjetja Pikapoka z blagovno znamko trgovin Pikapolonica. Popuste pri nakupih oblačil so uvedli že ob miklavžu, potem pa so jih razširili še na druge izdelke. "Za nakup po znižanih cenah se je dobro odločiti že zdaj, saj je ponudba večja, kot bo januarja," meni.

Novi trgovski prijemi

"Akcije pripravljamo vseskozi, in sicer glede na aktualnost posameznega blaga, denimo med smučarsko sezono ponujamo 20-odstotno znižanje na smuči in vezi," razlaga Simon Draganič, vodja marketinga v Hervisu. Kupcem poleg klasičnih popustov občasno ponujajo tudi dobropise (na primer 40 odstotkov vrednosti) na celoten nakup, ki jih je mogoče vnovčiti ob naslednjem obisku trgovine. Za kupce nekaterih smuči so pripravili tudi nagradno igro. Popuste imajo tudi ob določenih jubilejnih dogodkih, ves čas pa imajo ponudbo "prve cene" kot najugodnejše cene za določeno blago ta hip.

Kupi, kar potrebuješ

"Načeloma velja, da kupi tisto, kar potrebuješ," meni finančni svetovalec Samo Lubej iz Finančnega centra. Ob tem pa šaljivo pripomni, da je njegov nekdanji profesor Miro Kline nedavno izjavil, da če kdaj, je potrošniku dovoljeno grešiti prav za božič. Prvemu večjemu znižanju cen smo po njegovih besedah priče že po božiču. "Trgovci nam prek popustov lahko še bolj vsilijo nakup tistega, kar nam je všeč, in ne tistega, kar potrebujemo," pove.

Lubej še doda, da najbolj spoštuje ljudi, ki živijo v skladu s svojimi zmožnostmi, ali še bolje, nekoliko pod tem. "Nekatere moje stranke imajo po deset milijonov evrov premoženja, a jim videz bogastva ne pomeni nič. Po drugi strani pa se zadnja leta srečujem s takimi, ki so do zdaj živeli na kredit in lizing,pa ne zmorejo več, a se standardu zaradi sosedov ne želijo odreči. Takim ni pomoči," sklene.

Ste tudi vi v gneči? Pošljite nam fotografijo.

Komentarjev 3
  • mirko 19:34 24.december 2012.

    Točno tako, tudi na protestih so bili ti ljudje v večini, ki jih opisuješ. Tisti pravi reveži se na protest niti pripeljat niso mogli, zaradi osebnega finančnege stanja. Vlada znižuje privilegije prav takim, ki so danes rili v nakupovalna središča.

  • HiTech3 17:32 24.december 2012.

    Če bi vprašali ljudi, ki pridejo iz nakupovalnih centrov, s polnimi vozički potrebnih in nepotrebnih stvari, in jih zložijo v svoje vsaj srednjega razreda avtomobile, bi jih pol reklo, da je kriza. Četrtina pa da se je udeležila protestov, ker ...prikaži več tako pa res več ne gre, ker da ne morejo tako več živeti.

  • recesija 12:45 24.december 2012.

    Pa jamrajo, da je kriza?