Slovenija
20 ogledov

Veljati začenja nova reforma dela

Delo na cesti Shutterstock
Danes začne veljati reforma trga dela, ki vključuje zakon o delovnih razmerjih (ZDR) in novelo zakona o urejanju trga dela (ZUTD).

Cilj reforme je zmanjšati segmentacijo in povečati prožnost trga dela, s tem pa izboljšati položaj mladih in konkurenčnost gospodarstva.

Končna različica sprememb delovne zakonodaje je nastajala več kot pol leta. Vlada je namreč izhodišča predstavila lani poleti, socialni partnerji pa so pogajanja sklenili konec februarja letos.

Na področju zmanjšanja razlik na trgu dela reforma omejuje sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo. Prinaša tudi več ukrepov za zaščito zaposlenih in uvaja minimalno zaščito za ekonomsko odvisne delavce, med katerimi so zlasti novinarji in umetniki. Sistema denarnih nadomestil za brezposelne ne spreminja.

Uvaja začasna dela za upokojence

V smislu povečanja prožnosti poenostavlja postopke zaposlovanja in odpuščanja ter uvaja začasna dela za upokojence. Hkrati krepi tudi notranjo prožnost. V luči znižanja stroškov delodajalcev znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke, medtem ko plačan odmor za malico in dodatek za delovno dobo ostajata.

Ne na sindikalni ne na delodajalski strani s spremembami niso povsem zadovoljni. Četudi je zlasti večina delodajalskih organizacij nad izkupičkom zelo razočarana, sprejemu ZDR in ZUTD ni izrecno nasprotoval nihče. So se pa delodajalci zavzeli, da se k novi reformi pristopi čim prej.

Komentarjev 2
  • ennanova 10:52 12.april 2013.

    Zdaj pa Dost: Anton Komat - Vodna varnost, sestavina nacionalne varnosti http://za-misli.si/subkultura/intervjuji/920-zdaj-pa-dost-anton-komat-vodna-varnost-sestavina-nacionalne-varnosti

  • dragec 08:40 12.april 2013.

    In spet delamo neumnosti v tej ljubi državi. Enako, kako smo sprejeli pokojninsko reformo, tako spet z tp reformo delamo neumnosti. Pprejmemo nekaj, kaj je še nedorečenega in nejasnega - primer je ZPIZ 2 - brez zakonskih in podzakonskih določil, ...prikaži več brez finančnih načrtov .....?????