Slovenija
55 ogledov

Po trku vlakov proga spet odprta

Na železniški progi Novo mesto–Črnomelj so neznanci na železniške tire položili
1/7
iStockphoto
Mednarodni hitri vlak v Vižmarjah trčil v potniškega. Potnike, ki so čakali v stoječem vlaku na postaji, odneslo s sedežev. Prav tako njihovo prtljago. V UKC Ljubljana so po jutranji nesreči potniških vlakov sprejeli 10 poškodovanih, od tega so jih devet že odpustili v domačo oskrbo, enega pa bodo predvidoma kmalu, so sporočili iz UKC.

Na železniški postaji Vižmarje sta zjutarj trčila potniška vlaka. Mednarodni potniški vlak je pripeljal iz smeri Ljubljane proti Kranju na železniško postajo Vižmarje, kjer je bil usmerjen na tir, na katerem je že stal potniški vlak, v katerega je nato trčil. Po podatkih policije se je trčenje zgodilo ravno v trenutku, ko so izstopali potniki. Poškodovanih je bilo 18 oseb, sedem so jih z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center. Od teh so Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana sprejeli 10 poškodovanih. Sedem so jih v bolnišnico pripeljali z reševalnim vozilom, trije pa so prišli kasneje sami.

Policija z zbiranjem obvestil nadaljuje tudi v smeri sumov storitve kaznivega dejanja Ogrožanja posebnih vrst javnega prometa. Proga med Ljubljano in Medvodami, ki je bila zaprta zaradi jutranjega trka dveh vlakov, je spet odprta. Vlaki tako spet vozijo normalno.

Leteli s sedežev po vagonu

Nasprotno pa trdi bralka, tudi sama udeležena v nesreči. "Vlak ni bil prazen, vsaj sto nas je bilo v njem, ki smo čakali na drugo garnituro, ko se je v nas zaletel hitri vlak," je povedala ogorčena. "Po trčenju so nas odstranili s postaje, nihče se ni ukvarjal s tem, ali je kdo poškodovan ali ne," je povedala in pojasnila, da so ob trku leteli s sedežev po kabini. "Dve ženski sta sedeli v prvem vagonu, zanju je bil udarec močnejši, ker sta bili bolj spredaj."

Ogorčena je nad odzivom Slovenskih železnic: "Nikogar ni zanimalo, kaj je z nami. Tisti, ki so bili tam, razni strojevodje in sprevodniki, so se prepirali, kdo je kriv, ne pa, kaj je z ljudmi."

Vlak je stal že v Mednem

Težave z vlakom so se začele že prej. "Ljudje so prihajali v osrednji del, ker se je v zadnjem delu nekaj iskrilo in ropotalo," opisuje Simona Južina, ki je bila prav tako na vlaku. V Mednem so se zaustavili, luči so ugasnile. Prišel je električar, ki naj bi popravil stvari, odpeljali so se naprej in se znova ustavili v Vižmarjah.

Simona Južina | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sestopili so z vlaka, nihče jim ni natančno pojasnil, kaj se dogaja. Pripeljal je drug vlak, ki pa je bil že zelo poln, zato jih je veliko ostalo na postaji. Ko so se pogovarjali z osebjem na železnici, so po zvočniku zaslišali obvestilo, da bo kmalu odpeljal pokvarjen vlak, s katerim so se pripeljali. „V trenutku, ko sem se usedla, sem začutila sunek, vrglo me je naprej. Najprej se mi je zdelo, da je le naš vlak 'poskočil', nato pa se je izkazalo, da je v nas trčil drugi vlak.“ Dejala je, da so po trčenju pobirali stvari, ki so jim popadale po tleh.

Poškodovani na prvi pogled niso imeli hujših poškodb, predvsem je šlo za buške ali odrgnine.

Vlak so po trčenju zapustili, potnike so pregledali, policisti so jih popisali. Pravi, da so organizirali nadomestni prevoz v obe smeri. „Sama pa sem se dogovorila, da mi danes ni treba v službo, in grem domov.“

Generalni direktor: "Potnikom se iskreno opravičujem za preživeti strah in neprijetnosti"

"Potnikom na obeh vlakih se iskreno opravičujem za preživeti strah in neprijetnosti. Vsem vpletenim v nesrečo bi rad zagotovil, da je varnost vsem zaposlenim v sistemu Slovenskih železnic na prvem mestu. Pri svojem delu upoštevamo vse zakonske in podzakonske predpise. Varnost železniškega prometa v Sloveniji je primerljiva z varnostjo na drugih evropskih železnicah. Na Slovenskih železnicah smo takoj začeli preiskavo izrednega dogodka, ki bo pokazala, zakaj je prišlo do trčenja. Zagotavljam, da jo bomo opravili v najkrajšem možnem času in tudi sprejeli ustrezne ukrepe, da do takšne nesreče ne bi več prišlo. Tudi v prihodnje bomo na Slovenskih železnicah storili vse za kar največjo varnost železniškega prometa," je v izjavi za javnost dejal generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

 

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:57 29.oktober 2012.

    Nesreč je zelo malo,če vemo,da službena komunikacija poteka v 85% v jezikih ex-yu,in to v izvršilnih službah.SŽ na tem področju ne storijo nič,saj vodilni za to nimajo časa,je bolj važno,da se grebejo in potegujejo za boljše položaje in boljše plače.

  • 7d61f19dc3f155286c11ca88cd13ce2369565b86 10:11 29.oktober 2012.

    Kakšne laži... Garnitura stoječega potniškega vlaka v času trka ni bla prazna... Ravno so jo napolnili, po dveh minutah pa je počilo. Ne lažte zj, da je bla prazna. Vas je sram take korete stare ane?