Šport
67 ogledov

V vodstvu Ovečkin, Golčer na uvodu osmi

kolesarska dirka po sloveniji tour of slovenia 2015 Facebook
Rus Artem Ovečkin je prvi vodilni na 22. kolesarski dirki po Sloveniji. Član ekipe RusVelo je dobil uvodno, 8,8 kilometrov dolgo vožnjo na čas po Ljubljani.

Od Slovencev je najvišje končal Jure Golčer iz avstrijske ekipe Felbrmayr, ki je domačo dirko že dobil leta 2006 in 2008, v današnji uvodni etapi je bil osmi.

Slovensko pentljo je ob 18. uri odprl član novomeške Adrie Mobil Jon Božič, ki je prejšnji petek osvojil drugo mesto na državnem prvenstvu v vožnji na čas v absolutni konkurenci in naslov prvaka med mlajšimi člani.

Vožnja na čas po Ljubljani - start in cilj sta bila na Kongresnem trgu - se je vnovič izkazala za zelo zanimivo in izenačeno preizkušnjo. Ovečkin je na koncu ciljno črto prečkal s časom 10:22,31, drugo mesto je osvojil Italijan Salvatore Puccio iz ekipe Sky, ki je postavil čas 10:22,72. Tretji je bil njegov rojak Diego Ulissi iz Lampreja s časom 10:24,60.

Ovečkin je tako prvi kolesar na slovenski dirki v rumeni majici, belo majico za najboljšega mladega kolesarja je oblekel Marko Pavlič (Radenska). "Pripravil sem se le za prolog. Za generalno razvrstitev pa ne vem ... Moje sposobnosti za vožnjo v hrib niso najboljše," je z nasmeškom priznal ruski kolesar.

Najboljše izhodišče pred preostalimi tremi etapami si je na ljubljanskih ulicah prikolesaril Golčer, ki je po prihodu v cilj zadovoljno stisnil pest v znak zadovoljstva. Štajerec je za 8,8 km potreboval 10:29,14.

Dobro je kolesaril še eden od slovenskih favoritov za končno zmago Jan Polanc. Zmagovalec pete etape letošnje dirke po Italiji je bil 15., bil je drugi najboljši Slovenec, zaostal pa je 12 sekund. "V redu rezultat zame, glede na to, da nisem specialist za kronometer. Bil je kratek, ni pa bil tehnično zahteven. Če lahko obrneš težek prenos, potem gre vse čas čez 50 km/h," je razložil član italijanskega Lampreja.

Čeprav je po prvi etapi bolje uvrščen Ulissi, Polanc verjame, da lahko na koncu poseže po najvišjih mestih tudi s pomočjo moštvenih kolegov. "Ulissiju smo pomagali na etapah na Giru. Meni dajo več možnosti. Na koncu se gleda interes ekipe, to je, da imamo enega čim višje uvrščenega," še pravi Kranjčan.

Tretji najboljši Slovenec je bil Primož Roglič iz Adrie Mobila, ki je na 16. mestu zaostal 13 sekund, mesto za njim je bil Pavlič. Martin Otoničar (Radenska) je bil 26., Božič 28., Janez Brajkovič (UnitedHealthcare) pa je bil s 23 sekundami zaostanka 49.

V petek je na sporedu druga etapa, dolga 182 km in bo kolesarje vodila iz Škofje Loke do Kočevja. Na njej so trije vzponi, najprej druge kategorije, nato druge in slabih 40 km pred ciljem še prve kategorije na Strmo Reber.

Kolesarska dirka po Sloveniji, 1 etapa, kronometer (8,8 km)::

1. Artem Ovečkin (Rus/RusVelo) 10:22
2. Salvatore Puccio (Ita/Sky) isti čas
3. Diego Ulissi (Ita/Lampre-Merida) + 0:02
4. Vladimir Isajčev (Rus/Katjuša) 0:04
5. Aleksander Porsev (Rus/Katjuša) 0:05
6. Davide Appollonio (Ita/Androni) 0:06
7. Marco Canola (Ita/UnitedHealthcare) isti čas
8. Jure Golčer (Slo/Felbermayr) 0:07
9. Sven Erik Byström (Nor/Katjuša)
10. Mauro Finetto (Ita/Southeast) vsi isti čas
...
15. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 0:12
16. Primož Roglič (Slo/Adria Mobil) 0:13
17. Marko Pavlič (Slo/Radenska) isti čas
26. Martin Otoničar (Slo/Radenska) 0:17
28. Jon Božič (Slo/Adria Mobil) 0:18
49. Janez Brajkovič (Slo/UnitedHealthcare) 0:23

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.