Svet
119 ogledov

V Zagrebu odpirajo nov potniški terminal

Nov potniški terminal v Zagrebu
1/3
Marko Prpić/Pixsell
V Zgrebu bodo uradno odprli nov potniški terminal. Z njim bo lahko zagrebško letališče namesto dveh sprejelo pet milijonov potnikov na leto.

Kljub uradnemu odprtju novega terminala na zagrebškem letališču naj bi prvi potniki na novem terminalu uradno pristali 28. marca.

Izvršni direktor zagrebškega letališča Jacques Fero je ob predstavitvi letališča novinarjem minuli teden povedal, da je odprtje novega terminala predstavlja šele začetek njihovega upravljanja letališča. Izpostavil je, da je bilo iskanje financ in dokončanje projekta v zgolj treh letih izziv, a zdaj so zelo veseli, da lahko naznanijo odprtje.

Hrvaška vlada je že aprila 2012 s francoskim konzorcijem Zagreb Airport International Company podpisala dogovor o koncesiji za gradnjo in upravljanje letališča Zagreb, s katerim so Francozi dobili 30-letno koncesijo za postavitev novega potniškega terminala in upravljanje z že obstoječim ter vso pripadajočo infrastrukturo.

Dogovor je takrat vključeval naložbo v višini 324 milijonov evrov, od tega 236 milijonov za projektiranje in gradnjo novega terminala, 88 milijonov pa za vzdrževanje infrastrukture. Nov terminal so dokončali v treh letih.

Novi potniški terminal ima tri nadstropja in obsega 65.000 kvadratnih metrov. Ima tri trakove za prevzem prtljage, 30 prijavnih okenc in 23 okenc za kontrolo potnih listov. Investitor je ob novem potniškem terminalu zagotovil tudi 1.100 parkirnih mest. 

Komentarjev 1