Svet
37 ogledov

V zamrzovalnikih našli 100 poginulih psov

Rešeni beagli iz Italije
1/7
Žurnal24 main
Iz italijanske "tovarne" Green Hill rešili 2.500 psov pasme beagel, ki so jih vzrejali za laboratorijske poskuse. Posvojitev v Sloveniji še ni mogoča.

Italijanski aktivisti, ki se borijo za zaščito živali, so sredi meseca dosegli pomembno zmago. V kontroverznem vzrejnem centru Green Hill v italijanski Brescii je policija zasegla več kot 2.500 beaglov. Vodilne v podjetju zdaj preiskujejo zaradi krutega ravnanja z živalmi. 

"Tovarna" Green Hill je skrbela za razmnoževanje psičkov, ki so jih nato prodajali raznim podjetjem, ki bi na njih izvajali različne laboratorijske poskuse. Psi so živeli v povsem nemogočih razmerah.

Kot so zapisali na strani Pes moj prijatelj so v podjetju našli 100 mrtvih psov v zamrzovalnikih, okoli 400 jih ni bilo zabeleženih v evidencah, redno naj bi poneverjali dokumentacijo.

Posvojitev v Sloveniji še ni mogoča

Po omrežju Facebook je kmalu po rešitvi beaglov zaokrožila novica, da se psički oddajajo. Kot kontaktna oseba se je pojavila Špela Plesnar, ki pa je za zurnal24.si pojasnila, da je pripravljena pomagati tistemu, ki je zainteresiran.

"Žal se zaenkrat psi v Slovenijo ne oddajajo, saj bo nad posvojenčki oster nadzor, kar pa izven italijanskih meja ne bi bilo mogoče, saj agencije, ki so jim bili dani v oskrbo delujejo le v Italiji, vendar dokončno zaradi geografskih kriterijev ne izločujejo nikogar. Psi gredo naprej v začasne domove (z željo, da ti nekega dne postanejo stalni) vendar to ne bo mogoče, dokler afera ne dobi epiloga," nam je pojasnila Plesnarjeva.

Psički so po poročanju portala Pes moj prijatelj od petka že v rokah prvih skrbnikov.

Novi lastnik mora imeti ustrezno znanje

Psički so različne starosti, stari so do okoli treh let, veliko je mladičkov in brejih psic. Vsi, ki jih bodo posvojili, se morajo zavedati, da bo imel njihov novi najboljši prijatelj nekoliko bolj posebne potrebe in da niso primerni za vsakogar.

"Svoje življenje so od rojstva pa do danes preživeli v kletkah, pod umetno lučjo in hrupom raznih strojev. Temu primerno je tudi njihovo psihofizično stanje. Posvojitev takšnih psov je vse prej kot enostavna in niso primerni za nekoga, ki si le želi psa,ampak potrebujejo veliko mero kinološkega znanja in potrpljenja," je pojasnila Plesnarjeva.

Dodaja, da je zanimanja iz Slovenije veliko, dobila je na stotine sporočil, vendar pa se ji zastavlja  vprašanje, ali se dejansko vsi zavedajo, v kakšni situaciji so ti psi in kakšne posledice jim je lahko pustilo dosedanje življenje.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 22:38 29.julij 2012.

    Vsi , ki ste skočili , da bi posvojili , morate vedeti, da bolj neumnega psa težko najdete. Ker mu je nagon premočan, se z njim nič ne da narediti, zraven je pa še zamerljiv , ker pogrize vse , ...prikaži več če greste na lepše in njega pustite doma.

  • Maxximus 19:45 29.julij 2012.

    Saj pravim...kje že hodi ta asteroid...

  • Matjaž Krajnc 14:16 29.julij 2012.

    Ja,nekega dne bo pa človeštvo dobilo končni račun od matere narave za vse slabe stvari ki smo jih naredili,vendar bo pa ta račun imel zelo tragične posledice za nas.