Slovenija
49 ogledov

V zapor le za konec tedna

Zapor, zapornica Nino Verdnik
Kazen. Sodišča bi lahko obsojence zdaj namesto v zaporih zapirala tudi kar doma.

Slovenski obsojenci bi zaporne kazni lahko po novem odslužili kar doma. To bi jim namreč omogočil nov zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, ki ga na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU) trenutno še usklajujejo s strokovnjaki in drugimi pristojnimi službami.

Nadzirala bi policija

Če bi zakon stopil v veljavo, bi lahko sodišča obsojencem odrejala hišne zapore. “Takšna izvršitev se dopusti, če je obsojenec osebnostno toliko urejen, da mu je mogoče zaupati, da takega načina prestajanja kazni zapora ne bo zlorabil,” izhaja iz predloga novega zakona. Obsojenca, ki bi zaporno kazen služil doma, bi nadzirala policija. Sodišče, ki bi kazen izreklo, bi določilo, v katerih prostorih svojega doma sme obsojenec bivati in se gibati. Strogo določen bi bil tudi seznam ljudi, s katerimi se obsojenec med hišnim zaporom ne sme 
družiti.

Brez zapestnic

Gibanja hišnih zapornikov sodišča ne bi spremljala z elektronskimi zapestnicami, ki bi jih morali obsojenci neprestano nositi. To bi bilo za državo predrago, pravijo poznavalci, ki uvedbi takšnih zapestnic nasprotujejo. “Tako označujemo in sledimo živali, ljudem pa lahko sledimo kako drugače,” je prepričan Dragan Petrovec.

Komentarjev 3
  • allstarr111 20:16 06.oktober 2012.

    Vidiš tudi meni je prvo padla na misel ideja o tajkunčkih ipd. pač si pripravljao teren da jim ne bo treba v pravi zapor.

  • Erika Brecelj 19:15 06.oktober 2012.

    Nič ne boli bolj kot ranjen ponos in nič ne izuči bolj kot delo. To so vedeli že od časa starega Egipta in tudi s pridom izkoriščali skozi vsa tisočletja in stoletja do nedavnega. Zato predlagam, da se vse kaznjence ...prikaži več pelje na delovne akcije. Naj vklenjeni oziroma drugače skrbno varovani delajo za družbeno korist. Samo poglejte kakšne so današnje lokalne ceste. Luknja do luknje, poraščene ob bankini z razraščenimi drevesi in grmovjem, ki zakrivajo pogled in zmanjšujejo preglednost ovinkov... Vse to bi bilo potrebno urediti. Poceni delovne sile imamo ogromno le izkoristiti je nočemo. Ko bodo tako delali nekaj tednov ali mesecev, jih bo minilo kakršno koli nadaljnje početje kaznivih dejanj. Zapor doma je pa larifari. To predlagajo sedaj, ker vidijo, da je izhod neizbežen in bo nekaj njihovih tajkunov in politikov morajo v ječo.

  • allstarr111 16:46 06.oktober 2012.

    Tole služenje doma, je pisano na roko raznim tajkunom in premožnejšim, navaden tatič tega nikoli ne bo deležen, Petrovec pa nima pojma, oddajnik oz. elektronska zapestina ce je 20 let v uporabi po vsem svetu, tudi nima prav da bi ...prikaži več bilo predrago, tak gps nadzor ima vsaka malo večja firma za svoja vozila, in če oni lahko to finančno zmorejo zakaj, nebi mogli dat teh nekaj 10.000 evrov iz proračuna, saj v končni fazi, nas pride ceneje, obsojenci sami poskrbijo za vse svoje potrebe, hrano, nastanitev, ogrevanje itd. plačajo sami + ne rabimo novih paznikov in obstoječe razbremenimo, seveda ob upoštevanju da bodo tega deležni vsi (razen ektremov ki so nevarni okolju, morilcem, posiljevalcem in podobni nasilni psihopati) aja Petrovec se je ustrašil da pol ga mogoče več ne bodo rabili da meša zrak in dobiva plačo :)