Slovenija
183 ogledov

Dovolj bo že vozniška na mobilniku

Vozniško dovoljenje Žurnal24 main
Prebivalci ameriške zvezne države Iowa naj bi kmalu namesto plastičnega vozniškega dovoljenja lahko prenašali le njegovo elektronsko različico.

Tako bi Iowa postala prva država, kjer vozniškega dovoljenja ne bo potrebno nositi s seboj v fizični obliki. V ta namen že izdelujejo mobilno aplikacijo za pametne telefone, ki bo vsebovala vse osebne podatke, ki jih ima tudi fizična izkaznica, vključno z unikatno bar kodo, ki jo policija lahko skenirala in tako preveri osebne podatke.

"Ljudje bodo lahko izbrali med plastičnim in elektronskim dovoljenjem, lahko pa se bodo odločili za oba," so pojasnili na oddelku za promet. Aplikacijo oddelek že razvija in naj bi jo predvidoma začeli testirati v začetku prihodnjega leta. Že v drugi polovici leta ali najkasnje v začetku 2016 pa naj bi jo brezplačno ponudili v uporabo vsem lastnikom vozniški dovoljenj.

Ker bo aplikacija vsebovala osebne podatke, je ideja že naletela na prve nasprotnike, ki trdijo, da bo elektronska vozniška izkaznica lahko priročen cilj za krajo identitete. A oblasti zatrjujejo, da bodo pri izdelavi aplikacije upoštevali vse varnostne ukrepe, aplikacija pa bo zaščitena tudi s kodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.