Slovenija
49 ogledov

V zemlji otroškega igrišča je bila nevarna snov

vrtec Anže Petkovšek
Dodatna raziskava potrdila, da je bila v zemlji vrtčevske enote Hiša pri ladji v ljubljanski v Rožni dolini, zelo nevarna snov. Zemljo bodo odstranili, vrtec pa odprli prvega septembra.

Zaradi visokih koncentracij svinca v zemlji so omenjeno vrtčevsko enoto zaprli 27. maja, po tem, ko je minitoring stanja tal otroških igrič pokazal, da so Vrtec Viški vrtci, enota Hiša pri ladji bile izmerjene visoke koncentracije svinca v tleh.

Ko so sporočili iz Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne uprave Mestne občine Ljubljana (MU MOL), je zadnjo oceno odpadkov izdelalo podjetje Erico Velenje. Vrednotenje so opravili na povprečnem vzorcu in kritičnem vzorcu - tam, kjer so že prej ugotovili najvišjo vrednost svinca. Kot so zapisali, povprečni vzorec ni nevaren, kritični, ki je na spodnjem zemljevidu označen z rdečo, pa je.

enota Hiša pri ladji | Avtor: MOL MOL

Najprej bodo odstranil zemljo

Zemljo bodo odstanili s celotnega igrišča, v globini 30 cm. Na delu, ki je označen rdeče (nevarni odpadek) bodo zemljo odstanjevali  pol metra v globino, prav tako pa bo preventivno odstranjena tudi zemljina v enaki globini na delu, ki je označen rumeno (nenevarni gradbeni odpadek).

Vrtec bo spet odprt prvega septembra

Prva faza bo vključevala odstranitev zemljine na celotnem območju vrtca, ki ga bodo nadomestili z ustrezno neoporečno zemljino. Kot so zapisali na MU MOL, bodo ob tem preplastil tudi sosedov vrt, ki neposredno meji na vrtec.Takoj po tej fazi bo sledilo zunanje in notranje mokro čiščenje vrtca, kar naj bi trajalo do 20. avgusta.

Otroško igrišče bo v celoti urejeno do konca septembra 2015,  otroci pa se bodo lahko vrnili v vrtec s prvim septembrom. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 01:36 28.julij 2015.

    Mene zanima kdo je vrtec urejeval in kdo bo to plačal ! Je vam članek vsaka čast za raziskovalno novinarstvo!