Svet
50 ogledov

V žičnato ograjo tudi elektrika

Madžarska, ograja EPA
Madžarska je nadzor na svoji južni meji še okrepila. Zgradili so že 10 kilometrov nove ograje, ostalih 130 kilometrov meje s Srbijo bodo utrdili v naslednjih dveh mesecih.

V boj proti nezaželenim migracijam se naši zahodni sosedi na južnem delu meje s Srbijo podajajo z novim orožjem – elektrošoki, toplotnimi senzorji, kamerami in zvočniki, iz katerih bi lahko obveščali prebežnike v različnih jezikih.

Prek Madžarske je na vrhuncu begunske krize v letu 2015 sprva vodila glavna pot, po kateri so begunci bežali v Evropsko unijo.

Nato so na meji postavili ograjo z rezilno žico in sprejeli stroge zakone, s katerimi so prehode meje povsem zajezili.

Madžarska ob napovedanem drugem valu beguncev ne želi tvegati.

"Pozor, Opozarjamo vas, da se zadržujete na madžarski meji," se ob dodatnih preprekah sliši iz zvočnikov v angleške, arabskem in perzijskem jeziku.

"Poškodba ograje ali njeno nezakonito prečkanje je po madžarskih zakonih obravnavano kot kriminalno dejanje. Tega ne počnite. Če želite vložiti prošnjo za azil, to storite v tranzitni coni," še sporočajo iz zvočnikov.

Tako imenovani tranzitni coni sta le dve, prek njih lahko na Madžarsko vstopi vsega deset beguncev dnevno. Humanitarne organizacije opozarjajo, da madžarska s tem grobo krši človekove pravice.

Vsakega, ki se bo nove, osvetljene kovinske ograje dotaknil, bo stresla elektrika.

Madžari so doslej postavili 10 kilometrov novih ovir, iz Budimpešte pa sporočajo, da jih bodo še okoli 140 kilometrov postavili v dveh mesecih. Ograjo večinoma gradi okoli 700 zapornikov. Stroški nove ograje znašajo okoli 123 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • erikkk 20:57 04.marec 2017.

    pa še požgano po vrhu

  • Boris Tavčar 11:08 04.marec 2017.

    verjetno voltov (V)

  • Avatar praufo
    praufo 07:42 04.marec 2017.

    in kaj pol, če kršijo človekove pravice? ... kaj pa so sploh človekove pravice?