• Čet 17 do 24 °C
  • Pet 18 do 23 °C
  • Sob 15 do 23 °C
več na vreme.net

Proti migrantom

12 komentarjev

V žičnato ograjo tudi elektrika

Madžarska je nadzor na svoji južni meji še okrepila. Zgradili so že 10 kilometrov nove ograje, ostalih 130 kilometrov meje s Srbijo bodo utrdili v naslednjih dveh mesecih.

D. J. / Budimpešta

 

(Foto: epa)

V boj proti nezaželenim migracijam se naši zahodni sosedi na južnem delu meje s Srbijo podajajo z novim orožjem – elektrošoki, toplotnimi senzorji, kamerami in zvočniki, iz katerih bi lahko obveščali prebežnike v različnih jezikih.

Prek Madžarske je na vrhuncu begunske krize v letu 2015 sprva vodila glavna pot, po kateri so begunci bežali v Evropsko unijo.

Nato so na meji postavili ograjo z rezilno žico in sprejeli stroge zakone, s katerimi so prehode meje povsem zajezili.

Madžarska ob napovedanem drugem valu beguncev ne želi tvegati.

"Pozor, Opozarjamo vas, da se zadržujete na madžarski meji," se ob dodatnih preprekah sliši iz zvočnikov v angleške, arabskem in perzijskem jeziku.

"Poškodba ograje ali njeno nezakonito prečkanje je po madžarskih zakonih obravnavano kot kriminalno dejanje. Tega ne počnite. Če želite vložiti prošnjo za azil, to storite v tranzitni coni," še sporočajo iz zvočnikov.

Tako imenovani tranzitni coni sta le dve, prek njih lahko na Madžarsko vstopi vsega deset beguncev dnevno. Humanitarne organizacije opozarjajo, da madžarska s tem grobo krši človekove pravice.

Vsakega, ki se bo nove, osvetljene kovinske ograje dotaknil, bo stresla elektrika.

Madžari so doslej postavili 10 kilometrov novih ovir, iz Budimpešte pa sporočajo, da jih bodo še okoli 140 kilometrov postavili v dveh mesecih. Ograjo večinoma gradi okoli 700 zapornikov. Stroški nove ograje znašajo okoli 123 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (12)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima