Šport > Nogomet
54 ogledov

Wenger spet brez recepta: "Čisti 'penal' nad Walcottom"

Rosicky Azpilicueta Arsenal Chelsea angleški ligaški pokal
1/14
EPA
Zadnja tekma kola je prinesla spopad dveh največjih londonskih klubov - Arsenala in Chelseaja. Arsène Wenger tudi v desetem poizkusu ni uspel ugnati Joséja Mourinha, tekma na stadionu Emirates se je končala z remijem (0:0), ki obeta spektakularen boj za naslov prvaka.

Dolgoletni trener Arsenala Arsène Wenger tudi na deseti tekmi ni uspel premagati kakšne od ekip Joséja Mourinha, Portugalec je vpisal peti remi ob petih zmagah. Zanimivo je dejstvo, da Wenger na srečanju ni opravil niti ene menjave. Kluba sta se v letošnji sezoni na stadionu Emirates sicer pomerila že drugič, v ligaškem pokalu je bil boljši Chelsea (0:2).

Pri domačih je suspendiranega Jacka Wilshera v začetni enajsterici nadomestil Tomaš Rosicky, v zadnji liniji sta priložnost dobila Thomas Vermaelen na mestu centralnega branilca in Kieron Gibbs na levem boku. Vloga rezervista je bila dodeljena tudi Santiju Cazorli. Pri gostih sta začela veterana John Terry in Frank Lampard, na bokih sta od prve minute zaigrala Branislav Ivanović in César Azpilicueta. Mourinho je uresničil napovedi in na klopi pustil Ashleya Cola, družba sta mu delala tudi Juan Mata (Madridčan je blestel na zadnjih tekmah proti Arsenalu) in Samuel Eto'o. V konici napada je priložnost spet dobil Fernando Torres.

Prvi pravi strel šele v 27. minuti

Zelenico v domovanju Topničarjev je že pred dvobojem močno namočil dež, posledično je bila žoga zelo hitra. Dvoboj se je pričakovano začel previdno z obeh strani. Arsenal je imel sicer precej večjo posest žoge, a si ni pripravil strela na vrata Petra Čecha. Tako je prva polovica prvega dela minila v znamenju nekonkretne kombinatorike Arsenala in čvrstega obrambnega bloka Chelseaja.

Prvi malce nevarnejši strel na srečanju smo videli v 27. minuti, potem ko je Brazilec Willian poslal visok predložek z desne strani, njegov rojak Ramires pa je z glavo meril čez gol Wojciecha Szczęsnyja. To je bila napoved ofenzive Chelseaja. Pet minut kasneje je Eden Hazard namreč z izjemno podajo prek obrambe našel vtekajočega Lamparda, slednji je "iz prve" z desnim volejem zadel prečko, do odbitka pa nista uspela priti Torres in Ramires. Chelsea je nenadoma začel pritiskati na zadnjo linijo domačih in hitro je do še enega strela iz obrata prišel Torres, Szczęsny je okroglo usnje zanesljivo ujel.

Topničarji so se po nekaj minutah spet "sestavili" in v 37. minuti bi kaj lahko dobili enajstmetrovko, ko je Willian neprevidno posredoval ob Theu Walcottu. Tempo se je v zaključku polčasa precej dvignil, spremljali smo precej boljši in bolj gledljiv nogomet. V 44. minuti je Aaron Ramsey pod pritiskom Azpilicuete izgubil žogo, Hazard je povlekel v protinapad in oddal na levo do Williana, plasiran strel Brazilca pa je bil lahek plen za domačega vratarja. Prvi del se je tako končal brez zadetkov.

Azpilicueta Čech Lampard Walcott Arsenal Chelsea | Avtor: Reuters Reuters
'Déjà vu' na začetku nadaljevanja

Tudi drugi polčas se je začel precej umirjeno, spet je imel Arsenal žogo več v svojih nogah. V 55. minuti je Chelsea spet poskusil s hitro "kontro", Willian je na levi lepo našel Hazarda, Belgijec pa si v obetavnem položaju ni uspel ustaviti žoge. Po slabi uri igre so imeli Topničarji 65-odstotno posest žoge, a so bolj nevarno še vedno izgledali Blues. Šele v 63. minuti smo videli prvi karton na sicer fizično dokaj intenzivni tekmi, za start s podplatom ga je prejel Ramires. Sodnik Mike Dean je hitro pokazal še drugo "rumeno opozorilo", tokrat Walcottu za spotikanje s hrbta.

V 66. minuti je bilo vroče na obeh straneh. Najprej je Torres dobro spustil dolgo žogo Ivanovića za Lamparda, poskus Angleža je šel preveč po sredini gola. V nasprotnem napadu so gostje še pravočasno blokirali polvolej Mesuta Özila. Nato se je zaiskrilo med obema enajstericama, potem ko Dean ni dosodil prekrška po brezobzirnem startu Ivanovića nad Özilom. Čeprav Srb Nemca ni zadel, je bil njegov podplat nevarno blizu nasprotnikovega obraza. Obe moštvi sta odreagirali živčno, igra pa je postajala vse bolj razgibana.

Ne boj, mesarsko klanje

Na začetku 79. minute se je Arsenalu ponudila najlepša priložnost v dotedanjem poteku srečanja. Po odvzeti žogi na sredini je Rosicky povlekel v napad in podal do Ramseya, Valižan je s prefinjenim občutkom našel Olivierja Girouda na levi strani kazenskega prostora, Francoz pa ni zadel krajšega kota gostujočega gola in ostalo je pri izidu 0:0. Giroud se je v 83. minuti spet znašel v lepi priložnosti, potem ko sta domiselno dvojno podajo odigrala Rosicky in Gibbs, Čech pa je še pravočasno krenil iz vrat in preprečil zadetek.

V sodnikovem dodatku je Arsenal še enkrat zapretil, po kotu Özila in gneči pred vrati je Azpilicueta na golovi črti odbil strel Sagnaja. Na drugi strani je imel zadnjo priložnost srečanja rezervist David Luiz, a je iz prostega strela zadel živi zid. Derbi se je tako končal brez zadetkov in z delitvijo točk. Topničarji so se po točkah izenačili z vodilnim Liverpoolom, Blues so le dve točki zadaj skupaj z Evertonom, vmes je pozicioniran še Manchester City. Očitno se v Premier league letos obeta spektakularen boj za naslov prvaka.

Angleška liga, 17. kolo:

Liverpool : Cardiff City 3:1 (3:0)
Suárez (25, 45), Sterling (42); Mutch (58)
Velikonja (City) ni bil v ekipi.

Crystal Palace : Newcastle United 0:3 (0:2)
Cabaye (26), Gabbidon (39/ag), Ben Arfa (86/11-m)
Vučkić (United) ni bil v ekipi.

Fulham : Manchester City 2:4 (0:2)
Richardson (50), Kompany (69/ag); Touré (23), Kompany (43), Navas (78), Milner (83)

Manchester United : West Ham United 3:1 (2:0)
Welbeck (26), Januzaj (37), Young (72); Cole (81)

Stoke City : Aston Villa 2:1 (0:0)
Adam (51), Crouch (70); Kozák (66)

Sunderland : Norwich City 0:0 
RK: Brown (90/Sunderland)

West Bromwich Albion : Hull City 1:1 (0:0)
Vydra (86); Livermore (28)
Koren (City) je bil na klopi.

Southampton : Tottenham Hotspur 2:3 (1:1)
Lallana (13), Lambert (59); Adebayor (25, 64), Hooiveld (54/ag)

Swansea City : Everton 1:2 (0:0)
Oviedo (70/ag); Coleman (66), Barkley (84)

Arsenal : Chelsea 0:0 (0:0)

Arsenal: Szczęsny; Sagna, Mertesacker, Vermaelen, Gibbs; Ramsey, Arteta, Walcott, Özil, Rosicky; Giroud.
Na klopi: Fabiański; Jenkinson, Monreal, Flamini, Cazorla, Bendtner, Podolski.

Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta; Mikel, Lampard, Ramires, Willian (od 77. Oscar), Hazard (od 73. Schürrle); Torres (od 87. Luiz).
Na klopi: Schwarzer; Cole, Mata, Eto'o.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.