Šport
13 ogledov

Slovenci vrhunski, blamaža Norvežanov

rusija anton šipulin štafeta biatlon soči Reuters
Slovenska štafeta je s šestim mestom (+1:27,2) na ekipni tekmi zabeležila najboljši rezultat na največjih tekmovanjih. Zmagali so Rusi pred Nemci (+3,5) in Avstrijci (+29,8). Norvežani, ki so dolgo vodili, so z zadnjim nastopom zapravili kolajno.

Ruski biatlonci so zmagovalci zadnje biatlonske preizkušnje na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, moške štafete 4 x 7,5 km. Slovenci Peter Dokl, Jakov Fak, Klemen Bauer in Janez Marič so zasedli končno šesto mesto (+1:27,2) in s tem dosegli najboljšo štafetno uvrstitev to zimo. Drugo mesto so osvojili Nemci (+3,5), tretji pa so bili Avstrijci (+29,8).

Ruski biatlonci prvič zlati v Sočiju

Gostitelji Rusi so prišli do prvega biatlonskega zlata na igrah v Sočiju in to prav na zadnji biatlonski tekmi teh iger. Izkušeni Anton Šipulin, ki je nastopil v zadnji predaji, je z odliko opravil svoje delo in se skupaj z Aleksejem Volkovom, Jevgenijem Ustjugovom in Dmitrijem Mališkom na veselje domačih navijačev v biatlonskem središču Laura veselil olimpijskega naslova.

Rusija je tako osvojila prvo štafetno zlato vse od razpada Sovjetske zveze, ki je zmagala na prvih šestih olimpijskih štafetnih tekmah (1968 - 1988). Na igrah od 1992 do 1998 ter leta 2006 so zmagali Nemci, leta 2002 in 2010 pa Norvežani.

Avstrijci izkoristili napako Norvežanov

Nemci so se z zaostankom 3,5 sekunde razveselili srebrne kolajne le dan za tem, ko je na njihov biatlonski tabor padla črna senca zaradi pozitivnega dopinškega testa ene najizkušenejših reprezentantk, Evi Sachenbacher-Stehle. Tretji so bili Avstrijci, ki so dobro izkoristili napake norveških biatloncev.

Svendsen zapravil kolajno

Norveško, ki je vodila celotno tekmo, je namreč v zadnji predaji presenetljivo s slabim streljanjem pokopal izkušeni Emil Hegle Svendsen, sicer že štirikratni olimpijski prvak, ki je popravljal kar trikrat in moral v kazenski krog. Norvežani so tako ostali brez kolajne na četrtem mestu, tako da legendarni Ole Einar Bjoerndalen, ki danes ni zgrešil niti enkrat, ostaja pri 13 olimpijskih kolajnah. Z osmimi zlatimi, štirimi srebrnimi in eno bronasto je še naprej najuspešnejši zimski olimpijec vseh časov.

1. Peter Dokl

Prvi se je na progo v slovenskem dresu podal Peter Dokl. Ta je s prvim strelskim postankom opravil brez napake in se v drugi krog podal na enajstem mestu, ob boku vseh najboljših. Sicer je precej časa izgubil v teku, kjer ni kos najhitrejšim, a se je izkazal tudi na drugem strelskem postanku. Brez poprave je kot dvanajsti krenil v zadnji krog.

2. Jakov Fak (1. predaja)

Dokl je Jakova Faka na pot poslal kot štirinajstega, z dobro minuto zaostanka za vodilnim. Fak je pri prvem streljanju zadel vseh pet tarč in zaostanek za vodilno Nemčijo znižal na 53 sekund.

Najboljši slovenski biatlonec se je zelo dobro znašel tudi pri streljanju stoje in ponovno pokril pet tarč ter Slovenijo popeljal na peto mesto. Zaostanek je znašal 23 sekund.

3. Klemen Bauer (2. predaja)

Po Faku se je na progo podal Klemen Bauer, ki je pri prvem streljanju zgrešil enkrat. Vodilna trojica (Norveška, Nemčija in Rusija) se je nekoliko oddaljila, Bauer pa je strelišče zapustil na petem mestu. V drugem strelskem nastopu prav tako potreboval eno popravo in z zaostankom 37 sekund zadržal peto mesto.

4. Janez Marič (3. predaja)

Norveška in Nemčija sta zadnjo predajo opravili ena za drugo, za Slovenijo pa je s četrtega mesta, ki ga je pritekel Bauer, startal Janez Marič. Slednji si je pri streljanju leže privoščil nekaj več časa, tako da je strelišče zapustil kot zadnji med vodilnimi štafetami, a s petimi zadetki Slovence obdržal na petem mestu. Zadnji strelski nastop se mu je nekoliko ponesrečil, saj je zgrešil trikrat, a zadržal visoko šesto mesto, kar je bila tudi končna uvrstitev slovenske štafete.

Olimpijske igre, Soči, biatlon, štafeta 4 x 7,5 (M):

1. Rusija 1:12:15,9/8 (Aleksej Volkov, Jevgenij Ustjugov, Dmitri Mališko, Anton Šipulin)
2. Nemčija + 0:03,5/2 (Erik Lesser, Daniel Böhm, Arnd Peiffer, Simon Schempp)
3. Avstrija 0:29,8/7 (Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch, Simon Eder, Dominik Landertinger)
4. Norveška 0:54,4/6
5. Italija 0:59,6/11
6. Slovenija 1:27,2/5 (Peter Dokl, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič)
7. Kanada 1:30,3/11
8. Francija 1:30,5/7
9. Ukrajina 2:05,2/7
10. Švedska 2:16,1/5

 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.