Šport > Zimski športi
7 ogledov

Druga kolajna za Tino: srebro!

tina maze höfl riesch hosp
1/31
EPA
Tina Maze je superkombinacijo na SP v Schladmingu končala na drugem mestu in osvojila srebrno kolajno (+0,46). Črnjanka si je po smuku delila prvo mesto z Avstrijko Anno Fenninger, na slalomu pa je morala priznati premoč specialistki za tehnične discipline Nemki Marii Höfl-Riesch (2:39;92). Bronasto kolajno si je prismučala Avstrijka Nicole Hosp (+1,00).

Mazejeva je osvojila svoje peto odličje na svetovnih prvenstvih, ob dveh zlatih medaljah tretje srebro, kar je največ v zgodovini slovenskega smučanja. Dobila je že uvodno disciplino tega SP. Zlata je bila v torek v superveleslalomu, srebrna pa v superkombinaciji na prejšnjem SP leta 2011 v Garmisch-Partenkirchnu. Vanja Brodnik je bila 20. (+7,75), Ilka Štuhec, tretja Slovenka, pa je odstopila v slalomu.

"Zadovoljna sem, toda pred slalomom sem imela preveč spoštovanja. Maria Höfl Riesch je bila bolj napadalna in to se ji je obrestovalo. Srebro je super in sem zadovoljna. Dober rezultat in super vzdušje, tudi zaradi številnih slovenskih navijačev. Težko je bilo biti vseskozi na vrhu in mislim, da je vprašanje, koliko bi bilo motivacije do konca SP, če bi danes zmagala. Počitek in nekaj jeze po današnjem slalomu bosta dobra popotnica za nedeljski smuk," je za TV Slovenija takoj po tekmi povedala Mazejeva, ki je bila vidno razočarana po prihodu v cilj, ko je videla, da ni prevzela vodstva in osvojila zlata.

"Dejstvo je, da je sezona vrhunska, tudi dobro sem se spočila pred svetovnim prvenstvom. V dveh tekmovalnih dneh dve kolajni, to je noro. Sem res v življenjski formi. Da sem lahko spredaj v vseh disciplinah, je super, je pa tudi določen pritisk, ko si na startu. Boriti se s tem pritiskom, ki je del igre, je v bistvu najtežja stvar, ampak mislim, da mi gre kar dobro," je v ciljni areni po slovesnosti s cvetjem, podelitev kolajn bo zvečer v središču Schladminga, razmišljala Črnjanka.

Številka 18 srečna tudi na smuku

Tina je po smuku delila prvo mesto; z Avstrijko Anno Fenninger sta za pet stotink prehiteli drugo Avstrijko Elisabeth Görgl, Höfl Rieschevo in Švicarko Laro Gut, ki sta delili četrto mesto, pa za dve desetinki. Šesta je bila Italijanka Sofia Goggia (+0,40). Vse ostale tekmovalke so za vodilnima zaostajale že za več kot sekundo. "Spodnji del je bil dober, zgoraj sem se še malo iskala. Upam, da bo na slalomu vse dobro in bom lahko napadla na polno," je bila po smuku kratka Mazejeva, ki je v torek na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpela s startno številko 18, ki jo je imela tudi na drugi ženski preizkušnji prvenstva.

Na smuku je za Fenningerjevo na prvih štirih merjenih zaostajala med 23 in 45 stotink sekunde, na zadnjem najmanj, nato pa je v zadnjih zavojih pred ciljem pridobila kar 41 stotink in se izenačila s Fenningerjevo, branilko naslova. Höfl Riescheva, olimpijska zmagovalka v slalomu in kombinaciji, je bila hitrejša od vodilnih pri vseh merjenih časa med 51 in 34 stotinkami, vendar je v zaključku popustila. Tudi Gutova je bila v prednosti, vendar na posameznih odsekih manj kot desetinko, na koncu pa ni bila kos zadnjim zavojem tako kot Mazejeva. Tik pred koncem prve trideseterice je spet presenetila dvajsetletna Goggia, ki je bila četrta že v torkovem superveleslalomu, tudi tokrat pa se je po polovici tekme potegovala za odličja. Na koncu je bila sedma.

Trener Tine Maze postavil težko progo

Za slalomski nastop je progo postavil trener Mazejeve Livio Magoni, ki je napovedal, da bo postavil težko progo, na kateri se Mazejeva zelo dobro znajde. Najprej se je Hospova, deveta po smuku (+1,32), z izjemno predstavo, ki je pozneje ni presegla nobena tekmovalka, gostiteljici SP, Avstriji, zagotovila prvo medaljo na tretji tekmi tega SP. V nadaljevanju jo je prehitela le Höfl Riescheva. Lara Gut je po več kot polsekundnem zaostanku odstopila, Görglova je kljub slabši slalomski predstavi zasedla šesto mesto, za rojakinjama Michaelo Kirchgasser (4.) in Kathrin Zettel (5.). Fenningerjeva ni zdržala pritiska in je že kmalu po startu zajela količek s smučko in predala naslov tekmicam.

Na startu je bila le še Mazejeva. Dobila je edino superkombinacijo sezone za svetovni pokal; 7. decembra v St. Moritzu je bila z izjemno prepričljivo predstavo najhitrejša tako v superveleslalomu in nato še v slalomu. Tokrat ji peti čas slaloma ni prinesel najžlahtnejšega odličja, z drugo kolajno na tekmovanju pa je Sloveniji zagotovila vodstvo v preglednici medalj.

"Očitno me je 'premagala' želja, da slalom zvozim brez napak in odstopa. Slalom je pač takšna disciplina. Že lani na finalu svetovnega pokala nisem imela tukaj dobrih občutkov, tega prevelikega spoštovanja do te proge pa se nisem znebila niti letos. Dejstvo pa je, da je bil smuk dober, ostajajo še rezerve, tako da motivacija za naprej je," je razmišljala Mazejeva.

Brodnikova 20., Štuhčeva odstopila

Ilka Štuhec je bila po smuku 26. (+2,54). S šestim mestom je bila v superveleslalomu druga slovenska junakinja prvenstva. Slalomski kombinacijski del je nekdanja mladinska svetovna slalomska prvakinja začela dobro, imela veliko prednost pred vsemi merjenji časa, v zadnjem delu pa je pred vertikalo naredila napako in odstopila. Do cilja je prišla Vanja Brodnik, 29. po smuku, ki je napredovala tudi zaradi tega, ker nekaj smukačic v slalomu ni nastopilo, nekaj najboljših pa do cilja slaloma ni prišlo.

Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo v soboto z moškim smukom, v nedeljo pa z žensko tekmo v tej najhitrejši disciplini alpskega smučanja; obe tekmi se bosta začeli ob 11. uri.

SP v alpskem smučanju, superkombinacija (Ž), rezultati:

Komentarjev 3
  • Zvonko Bohar 16:02 08.februar 2013.

    super TINA.samo tako naprej,tudi drugo mesto je fantastično.

  • alfredo 13:16 08.februar 2013.

    Bravo TINA, Slovenci smo s tabo!

  • mr.big 10:42 08.februar 2013.

    BRAVO TTTTTTTTIIIIIIIIIINNNNNNNNAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!