Šport > Košarka
26 ogledov

Blažič zgrešil trojko za zmago; Krka na pragu naslova

Lorbek Prepelič Union Olimpija Krka liga ABA Stožice
1/11
ABA
V ljubljanskih Stožicah je Krka po napeti končnici na drugi tekmi finala lige Telemach ugnala Union Olimpijo (79:77). Srečanje je odločil predvsem odličen skok Dolenjcev, ki bodo imeli tako že v petek priložnost, da si v svoji dvorani zagotovijo četrti zaporedni državni naslov.

Košarkarji Krke so le še zmago oddaljeni od novega naslova državnega prvaka. V drugi tekmi finala lige Telemach v dvorani Stožice so premagali Union Olimpijo in povedli z 2:0 v zmagah. Za končno slavje Novomeščani potrebujejo le še eno zmago, ki jo lahko dosežejo že v petek ob 20. uri pred domačimi gledalci v dvorani Leona Štuklja.

Krka ima hkrati priložnost, da prvič v zgodovini pomete z Unionom Olimpijo in slavil s skupnim izidom 3:0 v zmagah. V dosedanjih enaindvajsetih finalih državnih prvenstev Slovenije se jih je le devet končalo s tako imenovano "metlo". Vselej so jo imeli v rokah košarkarji Uniona Olimpije, tudi v letih 2001 in 2002, ko so v finalu pospravili s Krko.

Od tedaj so se časi precej spremenili. Union Olimpija je bila v zadnjih desetih letih petkrat državni prvak, nazadnje v sezoni 2008/09, enkrat Helios in štirikrat Krka. Novomeščani so torej le korak oddaljeni od četrtega zaporednega naslova in šestega v zgodovini kluba.

Dolenjci srečno preživeli tesno končnico

navijači krke union olimpija krka dvorana stožice finale | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čeprav je Krka praktično vseh štirideset minut nadzorovala potek igre, je odločitev o zmagovalcu padla šele v dramatični končnici. Novomeščani so v zadnjih štirih minutah skoraj zapravili deset točk prednosti (63:73) in v zaključku trepetali za zmago. Olimpija je namreč do konca pritiskala in stiskala tekmeca ter v zadnjem napadu celo prišla do priložnosti za zmago. V zadnji minuti sta ekipi skupno dosegli kar dvanajst točk.

Ko je Matjaž Smodiš 57 sekund pred koncem povedel Krko v vodstvo za sedem točk, je bil zmagovalec praktično odločen. A v desetih sekundah je Union Olimpija dosegla pet točk in prišla na 74:76. Nato je trojko zadel Jaka Klobučar in Krko znova oddaljil na pet točk, takoj za tem pa je za novo razburjenje poskrbel Jaka Blažič. S trojko je Zmaje 20 sekund pred koncem znova pripeljal na minus dva. Krka je v nekaj sekundah izgubila žogo in Olimpija je imela kar naenkrat priložnost za podaljšek oziroma zmago. Stvari je v svoje roke vzel Blažič in v zadnji sekundi zgrešil trojko z zmago.

Murić: "Nič ni narobe, če gre zmaga v Novo mesto"

"Začeli smo slabo. Krka si je ustvarila prednost, ki jo je nato zadržala. Nekajkrat smo bili blizu, a z lastnimi napakami zapravili priložnosti, nasprotnikom pa tako dovolili, da se znova oddaljijo. Tu smo porabili ogromno energije. Na koncu smo imeli met za zmago, a ga na žalost nismo zadeli," je potek tekme strnil košarkar Olimpije Dražen Bubnić.

"Skozi celotno tekmo smo kazali boljšo igro od nasprotnikov. Ti so v končnici šli na vse ali nič, saj niso imeli kaj izgubiti. V takšnem primeru je težko igrati proti tekmecu. Zadeli so nekaj težkih metov, a mislim, da ni nič narobe, če zmaga potuje z nami v Novo mesto," je dodal košarkar Krke Edo Murić.

Liga Telemach, finale (druga tekma):

Union Olimpija : Krka 77:79 (16:15, 18:27, 16:18, 27:19) /0:2/
Blažič 16, Bubnić 14; D. Lorbek 17, Pavić 13.

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah; igrajo na tri zmage

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.