Šport > Nogomet
80 ogledov

Zgodovinsko: snežni metež, rekord in večer zgrešenih 'penalov'

Drogba Galatasaray Juventus Liga prvakov
1/40
EPA
Najbolj nepričakovani dogodki so se v torek zvečer gotovo odvijali v Carigradu, kjer je tekmo Galatasaraya in Juventusa po dobre pol ure igre prekinil snežni metež. Srečanje bodo ponovili v sredo. Do napredovanja sta v zadnjem kolu prišla Bayer Leverkusen in Olympiacos. CSKA, Šahtar in Benfica v Evropsko ligo.

Srečanje na stadionu Ali Sami Yen, kjer je ob temperaturah blizu ledišča celo naletaval sneg, se je začelo s pričakovano terensko premočjo Galatasaraya, ki pa si v prvih minutah z izjemo dveh kotov ni priigral kaj bolj konkretnega. Juventus se je pomaknil na svojo polovico in prežal na hitre prehode v napad. Pri gostih ob odsotnosti poškodovanega Andree Pirla na sredini sprva ni bilo nogometaša, ki bi znal umiriti tempo in zadržati posest žoge, tako je po desetih minutah "jurišanja" domačih Albert Riera dvakrat poslal nevaren predložek z leve proti Didierju Drogbaju, slednji pa ni uspel priti do strela.

V 16. minuti je resneje zapretila tudi Stara dama. Po kombinaciji na desni je predložek poslal Arturo Vidal, Fernando Llorente si je v srcu kazenskega prostora celo uspel ustaviti žogo, iz obrata pa je meril malce mimo desne vratnice gola Fernanda Muslere. Malce zatem je iz ugodnega položaja na drugi strani prosti strel izvajal Selçuk İnan, ki pa je konkretno zgrešil vrata Gigija Buffona.

V naslednjih minutah se je nad turško prestolnico razbesnel pravi snežni vihar, tako da je glavni sodnik, Portugalec Pedro Proença, celo zahteval, da se na zelenico prinese žoga rdeče barve! Prišlo je celo do tega, da je Portugalec prekinil srečanje, ker se ni več videlo črt za označbo zelenice! Ker padavine niso ponehale, so se pri Uefi odločili, da bodo srečanje odigrali v sredo.

CR7 zgrešil 'penal', a podrl rekord

Madridski Real je z zmago v gosteh pri Københavnu (0:2) Dance izločil iz boja za Evropsko ligo. Prevlado Špancev je v 25. minuti kronal Luka Modrić, ki je lepo zadel z roba kazenskega prostora, potem ko se je po odbiti žogi po kotu osvobodil nadzora branilcev. 

V drugem delu je že po štirih minutah prednost podvojil Cristiano Ronaldo, ki je tako dosegel že svoj deveti in s tem rekordni zadetek v skupinskem delu Lige prvakov. CR7 je kronal kombinacijo Marcela in Pepeja. Portugalec bi lahko v nadaljevanju tudi povišal svoj izkupiček, a je iz obrata zadel vratnico, nato pa mu je domači vratar ubranil še enajstmetrovko, ki jo je sam priboril.

Pep Guardiola in Manuel Pellegrini  | Avtor: Reuters Reuters
City ostal zadetek od 1. mesta

Na Allianz Areni v Münchnu je srečanje, na katerem bi Manchester City moral preseči zmago Bayerna v Angliji (1:3), če je hotel še osvojiti prvo mesto v skupini, bolje odprl domačin. Po zapravljeni priložnosti v 2. minuti je Joea Harta že štiri minute kasneje ugnal Thomas Müller (dobro je sprejel odlično dolgo podajo Danteja), v 12. pa je Mario Götze (asistiral mu je Mario Mandžukić) povišal že na 2:0. Bayern je dominiral skozi celoten prvi polčas, imel na voljo kopico kotov in strelov, toda David Silva je proti toku igre iz bližine znižal izid v 28. minuti.

V drugem polčasu je bila slika vse do zaključnih minut diametralno nasprotna. City je krenil v napad in bil veliko bolj nevaren, kot v prvem delu. Angleži so bili za pogum nagrajeni kar s strani sodnika, ki jim je dodelil sumljivo enajstmetrovko po stiku Danteja in Jamesa Milnerja, darilo je zanesljivo realiziral Aleksandar Kolarov. Milner je asistenci pri prvem golu in izsiljenem "penalu" tri minute kasneje dodal še zadetek, ko je po odbiti žogi po predložku z desne z elegantnim udarcem v daljši spodnji kot gola Manuela Neuerja sinjemodre povedel v prednost.

Bayern prvi, Viktoria tretja

Četa Manuela Pellegrinija, ki s svojimi ekipami še nikoli prej ni premagal Pepa Guardiole, je bila tako le še zadetek od prvega mesta. Še več, Álvaro Negredo bi v protinapadu kaj lahko zadel za 2:4, ustavil ga je dobro postavljeni Neuer. V zaključku je Bayern vendarle spet prevzel pobudo, toda gostje so se pomaknili v obrambo in dobro zapirali dostope do svojega gola. Tekma se je tako končala z izidom 2:3 in prvim mestom Bayerna, ki je tako končal svoj nepremagljivi niz desetih tekem brez poraza v Ligi prvakov. Zadnji, ki so slavili na Allianz Areni, so bili nogometaši Arsenala v lanski povratni tekmi osmine finala.

"Seveda bi bilo zelo pomembno, če bi dosegli še en gol. Enkratno bi bilo, če bi Man City osvojil prvo mesto, toda v soboto imamo pomembno tekmo in nismo želeli preveč tvegati," je po tekmi povedal trener Cityja Pellegrini, ki je s katero od svojih ekip prvič premagal Guardiolo.

Na drugi tekmi te skupine je Viktoria v Plzňu z golom Tomaša Wagnerja v 90. minuti uspela premagati moskovski CSKA, ki je v končnici prejel dva rdeča kartona s strani Damirja Skomine in zmaga z 2:1 je bila dovolj, da so se Čehi uvrstili vsaj v Evropsko ligo. Rusi so doma namreč slavili s 3:2, tako da bodo krvniki Maribora prezimili v Evropi.

Jones poslal Šahtar v Evropsko ligo, United na vrhu

V skupini A je Manchester United potreboval vsaj remi proti Šahtarju za potrditev prvega mesta, Ukrajincem pa tudi ta ne bi bil dovolj, če bi Bayer Leverkusen slavil v San Sebastianu. In to se je res zgodilo, saj je Real Sociedad, ki je že prej izgubil vse možnosti za napredovanje, nastopil v zelo okrnjeni zasedbi, kar so Nemci izkoristili. Do edinega gola na srečanju je prišlo po kotu v 49. minuti, ko je bil najbolj iznajdljiv Ömer Toprak.

Šahtar je na Old Traffordu tako potreboval zmago, a United ni poznal šale, na slabe predstave v prvenstvu so Rdeči vragi odgovorili s solidno igro. V prvem polčasu sta lepi priložnosti za domače zapravila Phil Jones in Adnan Januzaj, kar bi v protinapadu po podaji Taisona lahko kaznoval Alex Teixeira. V drugem delu so Angleži edini gol dosegli po kotu, s polvolejem je zabil Jones in Ukrajince poslal v Evropsko ligo.

Tri izključitve za Anderlecht, tri 11-m za Olympiacos

Do konca smo spremljali dramo tudi v skupini C. Tam sta ob že prvouvrščenemu Paris Saint-Germainu boj na daljavo bila Olympiacos in Benfica. Portugalci so gostili Francoze in so za napredovanje zaradi slabšega medsebojnega izkupička morali osvojiti več točk kot Grki proti odpisanemu Anderlechtu.

Benfica je opravila svoj del naloge. Potem, ko je Edinson Cavani PSG popeljal v vodstvo z zadetkom iz bližine v 37. minuti, je tik pred koncem prvega polčasa iz enajstmetrovke izenačil Lima. V drugem polčasu je po 15 minutah Nicolás Gaitán z oddaljenosti nekaj metrov postavil končni izid (2:1) in tako so "orli" čakali na spodrsljaj Olympiacosa.

Saviola Olympiacos Anderlecht | Avtor: Reuters Reuters
Šokanten razplet v Pireju

A dočakali ga niso. Na tekmi treh enajstmetrovk in treh rdečih kartonov (vse v korist domačih) v Pireju so rdeče-beli slavili (3:1). Junak srečanja je bil (kljub eni zapravljeni enajstmetrovki) Javier Saviola, ki je v 33. in 58. minuti dosegel svoja prva gola v letošnji sezoni LP. Že ob koncu prvega dela je rdeči karton dobil Cheikhou Kouyaté, še pred tem pa je Saša Kljestan v 39. minuti izenačil rezultat na 1:1.

Pri vodstvu domačih z 2:1 je Vladimír Weiss izsilil enajstmetrovko, jo nato tudi sam zapravil in sledila je nora končnica. V 88. minuti je drugi rumeni karton dobil Fabrice N'Sakala, v 93. minuti pa je bil izključen še gostujoči vratar Silvio Proto, ki se ob padcu ni niti dotaknil Weissa, ki je "priboril" še en "penal". Končni izid je z enajstih metrov (končno) postavil Chori Domínguez.

Liga prvakov, skupinski del, zadnje kolo:

SKUPINA A 

Manchester United : Šahtar Doneck 1:0 (0:0)
Jones (67)

Real Sociedad : Bayer Leverkusen 0:1 (0:0)
Toprak (49)

Lestvica:
1. Manchester United 14 točk
2. Bayer Leverkusen 10
3. Šahtar Doneck 8
4. Real Sociedad 1

 

SKUPINA B

FC København : Real Madrid 0:2 (0:1)
Modrić (25), C. Ronaldo (49)
C. Ronaldo (Madrid) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko.

Galatasaray : Juventus 0:0 (0:0)
Prekinjeno v 33. minuti zaradi snežnega meteža.

Galata: Muslera; Chedjou, Semih Kaya, Gökhan Zan; Eboué, Felipe Melo, Selçuk İnan, Riera, Sneijder; Burak Yılmaz, Drogba.
Klop: Ufuk Ceylan; Nounkeu, Ceyhun Gülselam, Bruma, Yekta Kurtuluş, Emre Çolak, Umut Bulut.

Juve: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Lichtsteiner, Vidal, Pogba, Marchisio, Asamoah; Llorente, Tévez.  
Klop: Storari; Cáceres, Ogbonna, Padoin, Isla, Giovinco, Quagliarella.

Lestvica:
1. Real Madrid 16 točk
2. Juventus 6 (-1)
3. Galatasaray 4 (-1)
4. København 4 

 

SKUPINA C

Benfica : Paris Saint-Germain 2:1 (1:1)
Gaitán (59), Lima (44/11m); Cavani (37)
Oblak (Benfica) je srečanje spremljal s klopi.

Olympiakos : Anderlecht 3:1 (1:1)
Saviola (33, 58), Domínguez (95/11m); Kljestan (39)
RK: Kouyaté (49/Anderlecht), N'Sakala (88/Anderlecht), Proto (93/Anderlecht)
Saviola (Olympiacos) in Weiss (Olympiacos) sta v 50. oz. 71. minuti zapravila enajstmetrovko.

Lestvica:
1. Paris Saint-Germain 13 točk
2. Olympiacos 10
3. Benfica 10
4. Anderlecht 1

 

SKUPINA D

Bayern München : Manchester City 2:3 (2:1)
Müller (6), Götze (12); Silva (28), Kolarov (59/11m), Milner (62)

Viktoria Plzeň : CSKA Moskva 2:1 (0:0)
Kolar (76); Musa (65)
RK: Džagoev (67/CSKA), Wernbloom (93/CSKA)

Lestvica:
1. Bayern München 15 točk
2. Manchester City 15
3. Viktoria Plzeň 3
4. CSKA Moskva 3

abc - v osmini finala Lige prvakov
abc - v šestnajstini finala Evropske lige

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.