Šport > Zimski športi
23 ogledov

Schlierenzauer ujel legendarnega Nykänena

smučarski skoki vikersund poleti gregor schlierenzauer
1/10
EPA
V norveškem Vikersundu so se smučarski skakalci na največji letalnici na svetu merili na prvih poletih v letošnji sezoni. Zmagal je Gregor Schlierenzauer, drugi je bil Simon Ammann, tretji pa naš Robert Kranjec. Jurij Tepeš na 9., Peter Prevc na 26. mestu.

Uspeh Roberta Kranjca je z novo uvrstitvijo v "top 10" dopolnil Jurij Tepeš, ki je bil danes deveti. V finalni seriji najboljših letalcev je nastopil tudi Peter Prevc, ki je bil po prvi seriji na 20. mestu, v finalu pa se mu je nastop ponesrečil in je tekmo končal na 26. mestu. Četrti Slovenec na današnji tekmi Matjaž Pungertar je z 38. mestom končal brez finala.

"Robertovo tretje mesto je odličen uspeh. Čestitke Robertu, da se je tudi v drugo zbral in prikazal dober polet. Škoda, da ni imel malo boljših pogojev, kot so jih imeli njegovi tekmeci povsem ob koncu finalne serije, vendar je tretje mesto kljub temu odličen rezultat," je po novem uspehu Letečega Kranjca, ki je osvojil svoje 17. stopničke v svetovnem pokalu in desete v poletih, dejal glavni trener A-reprezentance Goran Janus.

"V drugo sta imela poleg Kranjca veter v hrbet tudi Peter in Jurij, vendar moramo biti s temi rezultati zadovoljni. Jutri je nova tekma in nova priložnost za uspeh. Gremo dalje," je po tekmi razmišljal Janus.

Zgodovinski dan za Schlierenzauerja

Gregor Schlierenzauer, ki je 7. januarja dopolnil 23 let, se je danes vpisal v zgodovino, ko se je po zbiru zmag v svetovnem pokalu izenačil z legendarnim finskim skakalcem Mattijem Nykänenom, ki pa je bil ob svojem uspehu star 25 let. "To je neverjetna točka v moji karieri. Prelomnica. Ostal sem brez besed," je takoj po uspehu dejal Tirolec, ki je z 240 metri v finalu dosegel tudi daljavo dneva, in dodal: "Moj veliki cilj je 47 zmag. A moram ostati realen in na tleh. V vsakem primeru je danes poseben dan in nisem si mislil, da bom kdaj v karieri doživel kaj takšnega."

Nykänen je svoje zmage dosegel med 18. in 26. letom (1981-1989), medtem ko je Schlierenzauer do starosti, ko je legendarni Finec prvič zmagal v svetovnem pokalu, v žep pospravil že 11 zmag. Schlieri je prvič zmago slavil pri 16 letih, 3. decembra 2006, ko je bil najboljši na olimpijski skakalnici v Lillehammerju.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je Schlierenzauer še povečal prednost pred zasledovalci in je kljub temu, da je izpustil tekmi v Saporu, zbral 940 točk. Na drugem in tretjem mestu sta Norvežana Anders Bardal (743) in Anders Jacobsen (632). Najboljši Slovenec je Prevc (328) na 12. mestu, Kranjec (320) se je po novem uspehu prebil na 16. mesto.

V nedeljo bo na največji letalnici na svetu na sporedu še ena tekma svetovnega pokala; prva serija se bo začela ob 13.45. Po Vikersundu bosta naslednji konec tedna na sporedu spet dve tekmi v poletih, ki ju bo gostil češki Harrachov. V slovensko ekipo se bo vrnil tudi dvakratni mladinski svetovni prvak iz Libereca, Jaka Hvala.

Smučarski poleti v Vikersundu:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.