Šport > Nogomet
38 ogledov

Benfica z visoko zmago, remi Fiorentine v Torinu

Kampl Soriano Salzburg Ajax
1/14
EPA
Benfica je v gosteh potolkla Tottenham (3:1), Fiorentina pa do remija v Torinu (1:1). Remi Basla in Salzburga (0:0), Ludogorec močno izgubil proti Valencii (0:3).

Štirje slovenski reprezentantje se s svojimi klubi borijo za uvrstitev v četrfinale evropske lige. Kevin Kampl je s Salzburgom na gostovanju pri Baslu remiziral z 0:0, Ludogorec napadalca Romana Bezjaka pa pa je krepko izgubil domačo tekmo proti favorizirani Valencii, bilo je kar 0:3

Izmed štirih slovenskih predstavnikov v evropski ligi slabo po prvi tekmi kaže le Bezjaku. Josip Iličić je s podajo za izenačenje močno prispeval k pomembnemu remiju Fiorentine v gosteh pri Juventusu, Jan Oblak pa je dobro igral ob zmagi Benfice s 3:1 proti londonskemu Tottenhamu. Za nekdanjega vratarja Olimpije je bila to sicer prva tekma v evropskih tekmovanjih. Sevillski derbi pripadel Betisu, ki je krvnike Maribora ugnal z 2:0.

Brez zadetkov v Baslu

Basel - Salzburg | Avtor: EPA EPA
Tekmo proti švicarskemu prvaku je bolje začelo gostujoče moštvo, ki si je v uvodnih minutah tudi po zaslugi prodornega Kampla pripravilo nekaj nevarnih priložnosti, a je njihove strele vse po vrsti ubranil vratar Yann Sommer. V nadaljenju so domači nogometaši vzpostavili ravotežje in tudi sami prišli do nekaj lepih priložnosti, ki pa so ostale neizkoriščene. 

Drugi polčas je minil nekoliko drugače. Igra je večinoma potekala med obema kazenskima prostoroma, ekipi pa si nista priigrali toliko priložnosti kot v prvem delu igre. Obe obrambi sta zdržali pritiske in prvi polčas tega obračuna se je končal z remijem, ki bolj ustreza Baslu, saj na domačem terenu ni prejel zadetka. Kevin Kampl je igral dobro, dvakrat nevarno sprožil, zamenjan pa je bil dobri dve minuti pred koncem. 

Bezjak zapravil najstrožjo kazen

Prvi polčas tekme med Ludogorcem in Valencio je minil popolnoma v znamenju španske ekipe. Ta je po zaslugi Antonia Barragana hitro prišla v vodstvo in ga do konca polčasa kljub rdečemu kartonu Seydouja Keitaja celo pdovojila. Federico Nicolas Cartabia je namreč kaznoval zapravljeno enajstmetrovko slovenskega reprezentanta Romana Bezjaka

Tudi v drugem polčasu se situacija za bolgarski klub ni izboljšala. Mreže Valencie jim ni uspelo zatresti, medtem ko je bil na drugi strani uspešen še branilec Phillipe Senderos. Danes nenatančni Bezjak je bil zamenjan po 73. minutah igre, malo kasneje pa so bile razmerja na igrišču izenačena, saj je pordečel še domači igralec Juninho Quixada. Valencia ima pred povratno tekmo na Mestalli ogromno prednost, ki jo bo Ludogorec le stežka preobrnil v svojo korist. 

Tottenham igral, Benfica zadevala

Čeprav so bili Londončani boljši nasprotnik v prvem polčasu, so na odmor s prednostjo odšli Portugalci. Jan Oblak, ki igra svojo prvo tekmo v evropskih tekmovanjih, je igral dobro, četudi si Tottenham resnejše priložnosti ni pripravil. Benfico je v vodstvo po hitrem protinapadu popeljal Rdorigo, ki je z natančnim strelom premagal Huga Llorisa ob daljši vratnici. 

Tottenham - Benfica | Avtor: Reuters Reuters
Tudi drugi polčas so bolje začeli domači, do lepe priložnosti je prišel napadalec Emanuel Adebayor, a je meril mimo vrat. Za zapravljeno so bili akznovani kmalu, po podaji iz kota je vodstvo orlov s strelomz glavo povišal kapetan Luisao. Pet minut kasneje pa so na svoj račun le prišli tudi domači navijači. Po prekršku nad Harryjem Kanom je imel Christian Eriksen na voljo prosti strel, kakršnih v letošnji sezoni ne zapravlja. Z lepim strelom je premagal Oblaka in tako svojo ekipo vrnil v igro.

Še pred koncem prve tekme, pa se zdi, da bo Tottenham le stežka prišel med osem najboljših. Po podaji Gaitana je prvi strel Francoz Lloris še nekako ubranil, žoga pa je svojo pot končala na nogi Luisaa. Ta jo je z močnim strelom pod prečko zabil v mrežo domačih in poskrbel za lepo prednost. 

Iličić podal za izenačenje

Pred nekaj dnevi je Juventus v domačem prvenstvu ugnal Fiorentino z 1:0. Vijoličasti so bili odločeni, da se v Evropi maščujejo za minimalen poraz, a jim je načrte že v tretji minuti prekrižal Arturo Vidal, ki je natančno meril po podaji Sebastiana Giovinca. Za boljšo popotinco pred povratno tekmo pa je poskrbel izkušeni Mario Gomez, ki je v končnici tekme izkoristil podajo Josipa Iličića in izenačil na 1:1

Na preostalih tekmah si je lepo pridenost priigral Lyon, ki je s 4:1 odpravil Viktorio iz Plzna. Sevillski derbi je pripadel Betisu, ki ima pred domačo tekmo dva zadetka prednosti, minimalni zmagi pa sta na domačih tekmah dosegla še Porto, ki je ugnal Napoli, in AZ Alkmaar, ki se na gostovanje k Anžiju odpravlja s prednostjo. 

Evropska liga, osmina finala, prve tekme:

Basel : Salzburg 0:0 
Kevin Kampl (Salzburg) je igral do 91. minute.

Porto : Napoli 1:0 (0:0)
Martinez (57)

Ludogorec : Valencia 0:3 (0:2)
Barragan (6), Cartabia (33), Senderos (59)
Roman Bezjak (Ludogorec) je v 26. minuti zapravil enajstmetrovko.
RK: Quixada (80); Keita (24)
Roman Bezjak (Ludogorec) je igral do 73. minute. 

AZ Alkmaar : Anži Mahačkala 1:0 (1:0)
Johansson (29/ 11-m)

Juventus : Fiorentina 1:1 (1:0)
Vidal (3); Gomez (79)
Josip Iličić (Fiorentina) je odigral celotno tekmo. 

Lyon : Viktoria Plzen 4:1 (1:1)
Fofana (12, 70), Lacazette (53), Mvuemba (61); Horava (3)

Sevilla : Real Betis 0:2 (0:1)
Baptistao (15), Sevilla (77)

Tottenham : Benfica 1:3 (0:1)
Eriksen (64); Rodrigo (29), Luisao (58, 84)
Jan Oblak (Benfica) je odigral celotno tekmo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.