Šport > Nogomet
13 ogledov

PSG trepetal do zadnjih minut; Juve brez težav opravil s Celticom

liga prvakov psg valencia jallet jonas
1/20
EPA
V sredo sta bila na sporedu dva povratna obračuna osmine finala Lige prvakov. Juventus je še v drugo rutinirano premagal Celtic in napredoval s skupnim izidom 5:0; Paris Saint Germain pa je trepetal do zadnjih minut, a je na koncu s skupnim rezultatom 3:2 vendarle premagal Valencio in se uvrstil v četrtfinale, kjer sta že od torka Borussia Dortmund in Real Madrid.

V ekipi Parižanov je manjkal Zlatan Ibrahimović, ki je na prvi tekmi na Mestalli v Valencii povsem ob koncu prejel rdeči karton. David Beckham je začel na klopi.

Srečanje je malce bolj odločno začel domači Paris Saint Germain, v 4. minuti je Antonio Barragán blokiral strel Javierja Pastoreja iz oddaljenosti nekaj metrov. Valencia je prvič zapretila v 15. minuti, ko je po dvojni podaji z Jonasom Gonçalvesom nekoliko s strani do strela prišel Roberto Soldado, Salvatore Sirigu pa je njegov poizkus zanesljivo ujel.

Sčasoma so Španci nevtralizirali pritisk domačinom in nekaj akcij Parižanov prekinili že v zgodnji fazi ter tako prišli do večje posesti. V drugem delu prvega polčasa nismo videli nobene lepe priložnosti, moštvi sta nasprotnika ogrozili le prek nekaterih prekinitev, ki pa niso obrodile sadov. V drugem polčasu je Netopirjem preostal le še popoln juriš na gol Parižanov. Gostje so bili v prvem polčasu namreč daleč od tega, da bi spravili domačo obrambo v neprijeten položaj.

Po boljšem začetku PSG v drugem polčasu je bila Valencia tista, ki je v 55. minuti povedla. Po daljši akciji Netopirjev je do strela z dobrih dvajsetih metrov prišel Jonas, žoga je na poti proti golu rahlo oplazila domačega branilca Alexa in končala v krajšem kotu gola Siriguja. Španci so bili tako le še gol oddaljeni od napredovanja.

Netopirji so zaigrali z novim zagonom in začeli diktirati tempo, toda ob tem so storili veliko napak. Eno od teh, ko je žogo izgubil Dani Parejo, je s pobegom izkoristil rezervist Kevin Gameiro, po njegovem ponesrečenem prodoru pa se je okroglo usnje srečno odbilo do Ezequiela Lavezzija, ki je v drugem poskusu le ugnal Vicenteja Guaito za izenačenje (1:1). Valencia je po osemdeseti minuti poslala nekaj dobrih predložkov v kazenski prostor domačih, toda vse je razčistila obramba PSG ali pa vratar Sirigu.

Do konca je PSG dobro pokrival prostor pred svojim golom in gostom prepustil posest in kontrolo sredine igrišča, toda obetavnejše situacije niso dopustili. Povsem ob koncu je Nelson Valdéz s prodorom izsilil kot, Netopirji ga niso izkoristili in v četrtfinale so s skupnim izidom 3:2 napredovali Francozi.

"Valencia se je dobro borila vse do konca, a mi smo jim odgovorili na enak način in na koncu slavili. Bili smo na težki preizkušnji. Pomembno je bilo, da je ekipa reagirala po porazu v prvenstvu proti Reimsu," je po tekmi zadovoljno povedal vezist PSG Clément Chantôme.

liga prvakov juventus celtic | Avtor: EPA EPA
Juve umiril Škote na začetku tekme

V Torinu je Celtic začel agresivno in bil aktivnejši v napadu, toda strela Krisa Commonsa in Berama Kayala sta končala v bloku branilcev Juventusa. Italijani so prepustili posest Škotom, a so bili zelo hitro pri zaključku po odvzeti žogi. Po deseti minuti je nalet Celtica splahnel, domači pa so iz protinapadov ogrožali gol Fraserja Forsterja.

V 21. minuti je Commons zaposlil Joea Ledleya, čigar strel je zletel mimo vrat. Na drugi strani Fabio Quagliarella in Alessandro Matri nekajkrat nista uspela priti do konkretnejšega strela, v 24. minuti pa je Matri pospravil odbitek po strelu v Quagliarelle v mrežo za vodstvo Juventusa (1:0). Tri minute kasneje je Gianluigi Buffon dobro ubranil poizkus Commonsa z velike oddaljenosti, ki je v letu spremenil smer po dotiku Garyja Hooperja. V 35. minuti Hooper ni pravočasno prišel do vabljivega predložka Giorgosa Samarasa z leve strani. V zadnji minuti prvega dela je imel veliko prostora za strel Arturo Vidal, toda Forster se je hitro spustil na tla in ohranil minimalen zaostanek svoje ekipe.

Stara dama je v drugem polčasu hitro zapretila, že v 48. minuti je Matri pripravil obetavno pozicijo za strel Quagliarelli, Forster pa je dobro ubranil nizek strel. Dobrih deset minut kasneje je po kotu Charlieja Mulgrewa do čistega strela z glavo iz neposredne bližine prišel Efe Ambrose, toda nekako je meril čez gol Buffona. V 65. minuti je Andrea Pirlo poslal lepo dolgo žogo na Vidala, slednji je z vtekanjem zvabil Forsterja malce iz vrat, nato pa je pravočasno podal do Quagliarelle, ki je povišal na 2:0, skupno pa že na 5:0.

Štiri minute kasneje je po podaji Ledleya še enkrat več poskušal Commons, meril pa je precej čez gol. Tako Neil Lennon kot Antonio Conte sta že precej pred koncem opravila vse menjave. Do konca obračuna gledalci na Juventus Areni niso več videli omembe vredne akcije in Juventus se je med osem najboljših ekip v Evropi uvrstil s skupnim izidom 5:0.

"Izgledalo je, kot da bo to lahka tekma za nas, toda ni bilo tako. Če bi hitro dobili gol, bi bilo zelo težko. Zadel sem tako na prvi tekmi kot danes, današnjega gola pa sem še posebej vesel, ker sem ga zabil pred našimi navijači. Še vedno pa sem lačen zadetkov," je po tekmi povedal strelec prvega gola Alessandro Matri.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

PARIS SAINT GERMAIN : Valencia 1:1 (0:0) /2:1/
Lavezzi (66); Jonas (55)

Postavi

PSG: Sirigu, Thiago Silva, Alex, Maxwell, Jallet (od 27. Van der Wiel), Matuidi, Chantôme, Pastore, Thiago Motta (od 58. Gameiro), Lucas (od 83. Sakho), Lavezzi
Na klopi: Douchez, Camara, Armand, Beckham.

Valencia: Guaita, Cissokho, Barragán, Víctor Ruiz, Mathieu, Albelda (od 46. Ever Banega), Feghouli (od 64. Piatti), Parejo, Costa, Jonas (od 76. Valdéz), Soldado
Na klopi: Diego Alves, João Pereira, Guardado, Canales.

 

JUVENTUS : Glasgow Celtic 2:0 (1:0) /3:0/
Matri (24), Quagliarella (65)

Postavi

Juventus: Buffon, Peluso (od 59. Asamoah), Barzagli, Bonucci, Pogba, Padoin, Pirlo (od 69. Giaccherini), Vidal (0d 66. Isla), Marrone, Quagliarella, Matri.
Na klopi: Storari, Chiellini, Vučinić, Giovinco.

Celtic: Forster, Matthews (od 52. Forrest), Izaguirre, Wilson, Mulgrew, Commons (od 73. Lassad), Ledley, Kayal, Wanyama (od 46. Ambrose), Samaras, Hooper.
Na klopi: Załuska,McGeouch, Miku, Stokes.

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.