Šport > Nogomet
29 ogledov

Mou našel ekipo: Real dobil triler s Cityjem

Xabi Alonso Yaya Toure Real Madrid Manchester City Liga prvakov
1/24
EPA
Real Madrid je z golom Cristiana Ronalda v 90. minuti dobil infarktno otvoritveno tekmo letošnje Lige prvakov proti Manchester Cityju (3:2). Angleški prvaki so v Madridu dvakrat povedli, a na koncu ostali praznih rok. Tekmo je odlično vodila slovenska sodniška peterka na čelu z Damirjem Skomino.

Realov trener José Mourinho je dobil odgovor svoje ekipe po slabem ligaškem startu in njegovih ostrih kritikah, Real Madrid pa je na fantastični otvoritvi sezone Lige prvakov premagal angleške prvake Manchester City. Spremenjena postava Reala, kjer sta prve minute sezone odigrala Michael Essien in Raphaël Varane, je prevladovala skozi celotno srečanje, City pa bi iz protinapadov kmalu odnesel polni plen iz Madrida.

Le odlična obramba Joa Harta je v osmi minuti preprečila vodstvo Reala, ki je mnogo bolj konkretno in organizirano začel tekmo proti Cityju. Po pobegu Cristiana Ronalda je angleški reprezentančni vratar vrhunsko ustavil Portugalčev strel na njegovo drugo vratnico, potem ko je Ronaldo izvrstno preigral Vincenta Kompanyja in udaril po tleh.

Hart je bil na preizkušnji tudi štiri minute kasneje, ko je Ronaldo znova pobegnil po levem boku in močno udaril, Harta pa je "rešil" kar Gonzalo Higuaín, ki se je znašel tik pred njim in blokiral strel soigralcu. Pritisk Madridčanov ni pojenjal in po udarcu Ronalda je v 21. minuti žoga padla točno na nogo Samija Khedire, a je Nemec iz neposredne bližine meril prek vrat.

Cityju je v nadaljevanju le uspelo vzpostaviti vsaj približno ravnovesje na zelenici, ki pa jo je deset minut pred koncem polčasa moral predčasno zapustiti Samir Nasri. Francoza je zaradi očitno načete zadnje stegenske mišice zamenjal srbski reprezentant Aleksandar Kolarov. Sinje modri so prvič zapretili šele v 38. minuti, ko je kot skozi sredino potegnil Yaya Touré in prišel povsem do kazenskega prostora, kjer je slabo podal samemu Davidu Silvi.

Touré edini delujoči Cityjev člen

Pet minut pred koncem polčasa je Ángel Di María z izvrstno podajo s strani našel vtekajočega Higuaína, na katerega je pozabil Cityjev kapetan Kompany, Argentinec pa je v padcu streljal za las preko gola.

V drugem polčasu se razmerje sil na igrišču ni pretirano spremenilo. Za City je iz protinapadov pretil zgolj neumorni Touré, medtem ko je Real vztrajno pletel akcije okrog gostujočega kazenskega prostora. S fantastičnim strelom je Harta v 60. minuti dodobra pretegnil Marcelo, a je projektil Brazilca zletel mimo zgornjega kota angleškega gola.

Po slabih 20 minutah nadaljevanja je zelenico ob stoječih ovacijah zapustil španski svetovni prvak David Silva, ki ga je trener Mancini zamenjal z Edinom Džekom. Mourinho je svojemu italijanskemu kolegu odgovoril z menjavo Essien-Mesut Özil. Marcelo je bil s poskusom z roba kazenskega prostora spet blizu zadetku v 66. minuti, tudi takrat pa je meril le za kakšen meter nenatančno.

Džeko zasijal kot diamant

Kakšna poteza je Manciniju uspela z menjavo Džeka je postalo jasno že čez nekaj trenutkov. Bosanski diamant je skupaj s Touréjem v 69. minuti pobegnil Realovi obrambi in po podaji Afričana s strelom na bližnjo vratnico hladnokrvno matiral Ikerja Casillasa za vodstvo gostov. To je bil njihov prvi strel v okvir gola.

Thiago Silva Paris Saint Germain PSG Dinamo Kijev Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Mourinho ni čakal in v igro nemudoma potisnil Karima Benzemaja in Luko Modrića. Touré je imel v 75. minuti po še enem v nizu nevarnih protinapadov na nogi zmago, a je rahlo s strani zatresel zgolj zunanji del mreže. Kazen je prišla že v naslednjem napadu, ko je Marcelo (tokrat z desnico) udaril z roba kazenskega prostora in ob pomoči odboja matiral Harta.

Mourinho padel na kolena

Real je zbiral moči za zadnji nalet, mnogi streli z razdalje pa so kot po pravilu končali v rokavicah izjemno zanesljivega vratarja Cityja. Ko je že kazalo, da gol Reala visi v zraku, pa je na drugi strani "iz ničesar" udaril City. Kolarov je izvajal prosti strel s strani, njegova ostra podaja pa je z manjšo pomočjo Xabija Alonsa končala za hrbtom Casillasa.

Šokirani Real je nemudoma odgovoril - Benzema je po prodoru Di Maríe lepo obrnil svojega čuvaja in z roba kazenskega prostora neubranljivo zadel ob Hartovi vratnici. Nora tekma je zadnji preobrat dobila v 90. minuti, ko si je Ronaldo pripravil strel z leve strani in prek glave Kompanyja še tretjič v večeru zatresel angleško mrežo. Popoln delirij v Madridu je najbolje ponazoril trener Mourinho, ki se je kot v "starih časih" zadrsal po kolenih ob zmagovitem golu svojega zvezdnika ...

Druge skupine: PSG začel silovito, zagrebška sramota

V skupini A je Paris Saint-Germain doma visoko premagal Dinamo Kijev (4:1). Prvi zadetek je bil delo Zlatana Ibrahimovića, prvega igralca v zgodovini Lige prvakov, ki je nastopal in zabil gol za šest različnih moštev v tem tekmovanju. Po zadetku z enajstih metrov je na svojem debiju po podaji iz kota zadel še Thiago Silva, južnoameriški pridih pa sta z goli dopolnila še Alex in Javier Pastore. V isti skupini je Dinamo Zagreb v Maksimirju izgubil proti Portu (0:2) pred manj kot pet tisoč gledalci.

Arsenal je v skupini B stežka opravil z Montpellierjem, ki je poleg vodilnega gola pretil tudi z izenačenjem prav do konca tekme (1:2). Zmago topničarjem sta s hitrima zadetkoma v prvem polčasu priigrala Lukas Podolski in Yao Gervinho. Do zmage je prišel tudi Schalke 04, za katerega je zmagoviti gol pri Olympiacosu zabil Klaas-Jan Huntelaar (2:1). Nizozemec je zapravil tudi enajstmetrovko.

Rezultat kola je prav gotovo zmaga Málage, ki je na svojem debiju v najelitnejšem tekmovanju povsem potolkla Zenit (3:0). Dva zadetka je dosegel mladi španski up Isco, medtem ko je AC Milan doma zgolj remiziral z Anderlechtom (0:0). V Realovi skupini D je zmago Borussie Dortmund tik pred koncem rešil Robert Lewandowski, potem ko je njegov soigralec Mats Hummels proti Ajaxu tudi zapravil strel z bele točke (1:0).

Liga prvakov, skupinski del, 1. kolo:

Skupina A

Dinamo Zagreb : Porto 0:2 (0:1)
Lucho González (41), Defour (90)

Paris Saint-Germain : Dinamo Kijev 4:1 (3:0)
Ibrahimović (19/11-m), Thiago Silva (30), Alex (32), Pastore (90); Veloso (87)

Lestvica: 1. PSG 3 točke, 2. Porto 3, 3. Dinamo Zagreb 0, 4. Dinamo Kijev 0.

Skupina B

Olympiakos Pirej : Schalke 04 1:2 (0:1)
Abdoun (58); Höwedes (41), Huntelaar (59)
Huntelaar (Schalke) je v 61. minuti zapravil enajstmetrovko.

Montpellier : Arsenal 1:2 (1:2)
Belhanda (9/11-m); Podolski (16), Gervinho (18)

Lestvica: 1. Arsenal 3 točke, 2. Schalke 3, 3. Montpellier 0, 4. Olympiakos 0.

Skupina C

AC Milan : Anderlecht 0:0

Málaga : Zenit Sankt-Peterburg 3:0 (2:0)
Isco (3, 76), Saviola (13)

Lestvica: 1. Málaga 3 točke, 2. AC Milan 1, 3. Anderlecht 1, 4. Zenit 0.

Skupina D

Borussia Dortmund : Ajax Amsterdam 1:0 (0:0)
Lewandowski (87)
Hummels (Dortmund) je v 57. minuti zapravil enajstmetrovko.

Real Madrid : Manchester City 3:2 (0:0)
Marcelo (76), Benzema (87), Ronaldo (90); Džeko (69), Kolarov (85)

Lestvica: 1. Real Madrid 3 točke, 2. Dortmund 3, 3. Manchester City 0, 4. Ajax 0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.