Slovenija
172 ogledov

Družinski zakonik zavrnjen

volitve, referendum, glasovanje Anže Petkovšek
Po skoraj 100% preštetih glasovnic je neuradni rezultat referenduma naslednji: 45% za, 55% proti. Družinski zakonik je zavrnjen. Volilna udeležba je po zadnjih podatkih 30%. Rajko Kenda: "Prišel bo čas, ko bodo vsi otroci enakopravni."

Neuradni rezultati: 45% za zakonik, 55% proti.

Preštetih je 99,6% glasovnic.

Volilna udeležba: 30%

Zakonik je dobil več kot 50% podporo le v volilni enoti Ljubljana Center. Največ nasprotnikov pa je bilo v volilni enoti Ptuj, kar 65%.

Med volilnimi okraji izstopa Ribnica, kjer je kar 75% volivcev glasovalo proti zakoniku, medtem ko je bilo v volilni enoti Ljubljana Center 67% volivcev za.

Zdaj je že jasno, da je bil zakonik na referendumu zavrnjen. Zakonik je urejal tudi področje posvojitev, rejništva, nasilja v družini in položaj otroka med ločitvijo, a se je velika večina osredotočila na le en člen, ki je urejal posvojitev otroka, če je eden od istospolnih partnerjev njegov biološki starš. Ta člen je bil večkrat zlorabljen, saj so nasprotniki zakonika trdili, da omogoča posvojitve otrok istospolnim parom.

Država zdaj eno leto ne sme sprejeti zakona ali zakonov, ki bi urejali ta področja, saj bi bilo to v nasprotju z voljo večine volivcev.

Še naprej kršenje pravic otrok

Nekdanji minister za družino Ivan Svetlik: "Še naprej bodo obstajali primeri koroške deklice. Še naprej bodo državljani, ki so istospolno usmerjeni, imeli status drugorazrednih državljanov. V celoti rezultat glede na nizko udeležbo kaže apatično stanje."

Rajko Kenda, zdravnik: "Upanje umre zadnje, Zemlja ni več ravna plošča, čarovnic ne zažigamo, nezakonskim otrokom ne rečemo več pankrti in prišel bo čas, ko bodo vsi otroci, ne glede na to, v kakšnih družinah živijo, enakopravni in se jim ne bo dogaja krivica, ampak žal se ta trenutek v Sloveniji še ni zgodil... Preseneča me, da rimsko katolišlka cerkev, ki je 65 tisoč neposrednih investitorjev ogulila do golega, katere spolni škandali se vrstijo eno za drugim, da je uspela zajeti toliko vetra v jadra in prepričati ljudi, to je ena zadeva, druga, ki me pa bolj žalosti, da ostali Slovenci, ki jih imam za normalne, menijo, da se zadeva, ki se neposredno ne dotika njihovega neposrednega sloga, zanje sploh ni problem, ampak so si prijetno sončno nedeljo privoščili za kaj drugega."

Lojze Ude, nekdanji ustavni sodnik: "Konzervativizem je kriv za padec referenduma. Slovenija potrebuje veliko časa za spremembo. Bilo je prehitro. Škoda za družine, ki jih to zadeva."

Miha Lobnik, podpornik družinskega zakonika: "Zelo sem zadovoljen s kampanjo, nismo šli v skrajnosti, nismo lagali ljudem." Prepričan je, da je zakonik dober.

Primc: zmagale temeljne vrednote

V taboru nasprotnikov zakonika pravijo, da tudi če zakonik ne dobi podpore, ne bodo tega posebej proslavljali.

Aleš Primc, pobudnik referenduma: "Rezultat kaže, da je večina glasovala proti. Zavarovali so, upajmo da temeljne vrednote, v katere verjamemo." Meni, da je k izidu pripomoglo to, da državljani in državljanke spoštujejo materinstvo in očetovstvo in da si ne želijo, da bi njihove otroke v šoli vzgajali, kako naj postanejo homoseksualci.

Politiki o družinskem zakoniku

Danilo Türk (predsednik republike): "Zakon je dober in bi ga lahko uveljavili takoj. Avtoriteta zakonodajalca zahteva, da se zakoni uveljavljajo, ne da se izpodbijajo na referendumih.“

Janez Janša (SDS in predsednik vlade): „Pričakujem, da bo družinski zakonik na današnjem referendumu padel.“

Zoran Janković (Pozitivna Slovenija): "Nedopustno je, da večina odloča o pravicah manjšine, pri čemer te pravice manjšine nič ne škodijo večini.“

Janez Koželj (Pozitivna Slovenija): „Škoda da v naši državi o temeljnih vprašanjih, kot so referendumi, odloča vreme.“

Gregor Virant (lista Virant) o družinskem zakoniku: „"Če bo potrjen, bodo nekateri, zlasti nekateri otroci, živeli lažje in stvari bodo bolj enostavne .“

Mojca Kucler Dolinar (NSi): "Želim, da bi zmagala zdrava pamet, da se odločimo za to, da tudi v prihodnje želimo podpirati materinstvo in očetovstvo in v prvi vrsti predvsem otroka".

Komentarjev 75
  • Scarlett Cold 12:54 13.januar 2014.

    Očitno je da vas večina niti ni prebrala zakonika...Če bi bil sprejet bi socialni družbi dal božanske moči nad starše in otroke, kar pomeni, da vam otroka vzamejo za vsako stvar, ki se njim zdi ne prava. Npr. V texasu ...prikaži več so družini Tuff vzeli 7 otrok zato ker so jih izobraževali doma, super ne? Ali res želite, da bodo vaši otroci last države?? Hvala bogu, da smo ti. konzervativen narod. Mi pa nikakor ni presenetljivo, da je bila cela propaganda na strani gejev, zato da vas odvrne od resnih stvari , ki so napisane v zakonu. Nisem homofob, še daleč od tega. Naj naredijo zakon samo za to, da istospolni lahko posvojijo otroke brez vseh opresijskih totalitarnih zakonov zraven, ki jim daje pravico da ukradejo vaše otroke zaradi bedastih razlogov.

  • HajdukT 19:01 26.marec 2012.

    ok...ker si ti tolk pameten..potem na listkih je brezveze imet oni NE...ampak samo ZA...zresni se kaj pa otrok od par meseceu ve kaj je sreča in kaj nesreča..če je otrok v reji je očitno po tvojem obsojen na propad in ...prikaži več nima nobenih možnosti uspet...dej bolše da smo celi ta denar porabili tako da smo pomagali tem otrokom...ne pa za referendume in neke neumne kampanje!!!

  • Ales Riznar 16:40 26.marec 2012.

    gggg????Po tvojem mnenju ne smejo imeti otroke geji in lejzbike, biseksualci pa lahko.Še en primer kako kratkomiselni so homofobi...