Šport
27 ogledov

Gol po 477 minutah za sladko zmago

Slovenija
1/20
Anže Petkovšek
Slovenska reprezentanca je v drugem kolu kvalifikacij za Euro 2016 doma premagala Švico (1:0) po golu Milivoja Novakovića z najstrožje kazni. Anglija je doma suvereno ugnala (5:0) San Marino, Litva pa je slavila proti Estoniji (1:0).

Reprezenatnca Slovenije je z zmago proti Švici ubila več muh na en mah. Izbranci Srečka Katanca so dosegli prvi gol v letu 2014 in, tudi s pomočjo sreče, prvo letošnjo zmago, s katero so napovedali resno kandidaturo za vsaj drugo mesto v skupini E.

Strelski post Slovenije, ki je trajal kar 477 minut, je v 79. minuti z enajstmetrovke prekinil Milivoje  Novaković, potem ko je najstrožjo kazen izsilil Kevin Kampl, ki je prav na dan tekme praznoval 24. rojstni dan. Ljudski vrt sicer ni bil razprodan, v štajerski prestolnici se je zbralo malce manj kot 10.000 gledalcev, med njimi je bilo približno 300 gostujočih privržencev.

Kurtić ostal na klopi

Slovenski selektor Katanec se je odločil za osnovno postavitev z dvema napadalcema in "rombom" na sredini, najbližje švicarskemu golu sta bila postavljena Novaković in Zlatan Ljubijankić. Malce presenetljivo je na klopi ostal Jasmin Kurtić, v vlogi defenzivnega vezista je začel Aleš Mertelj. Ob Boštjanu Cesarju je mesto v osrčju obrambe zasedel Branko Ilić.

Švicarski selektor Vladimir Petković se je odločil za postavitev z dvema centralnima vezistoma, to vlogo sta od začetka opravljala Valon Behrami in kapetan Gökhan Inler. V konici napada sta začela Josip Drmić in Haris Seferović

Živahen začetek gostov

Srečanje so bolj živahno začeli gostje, ki so zapretili že ob koncu druge minute, strel Behramija z glavo pa je brez težav postal plen Samirja Handanovića. Minuto zatem so Švicarji spet prebili desni bok Slovenije, a tokrat Drmić ni prišel do strela. Slovenci so prvič resneje poskusili ob prodoru Andraža Kirna v šesti minuti, akcija pa se je končala, ko glavni sodnik Wolfgang Stark ni dosodil očitnega prekrška nad otrokom ljubljanske Svobode.

Po razgibanem začetku se je igra umirila, rahlo terensko premoč so še naprej imeli Švicarji. Slednji so si v 14. minuti pripravili najlepšo priložnost v dotedanjem poteku obračuna. Sprva je domačo obrambo s preigravanjem pošteno premešal Xherdan Shaqiri, ki je bil ustavljen šele v kazenskem prostoru, po nastali gneči pa je do neoviranega voleja z desetih metrov, z leve strani, prišel Granit Xhaka, Handanović pa je bil na mestu. Po napaki slovenske obrambe je bilo spet vroče v 17. minuti, tokrat je udarec Shaqirija končal ob levi vratnici. Pritisk gostov se je nadaljeval, v 19. minuti je "Nati" izvajal že svoj šesti kot.

Seferović stresel okvir in zapravil "smrtno"

Prvi strel Slovenije smo videli v 22. minuti, z razdalje je Novaković meril previsoko. Hitro se je, po podaji Andraža Strune, v priložnosti znašel tudi Ljubijankić, tokrat je bil na mestu gostujoči blok. Sredi prvega dela so se domačini vendarle prebudili, po kotu Kirma je streljal Cesar, a je volej iz težkega položaja poslal precej mimo gola. Nato pa so znova zapretili Švicarji. Slovenska obramba je Seferoviću v 27. minuti dopustila preveč časa in prostora, nogometaš bosanskih korenin je silovito ustrelil z 20 metrov in zadel bližnjo vratnico.

V 38. minuti se je gostom ponudila nova lepa priložnost. Spet je predložek prišel s švicarske leve strani, v skoku je bil najvišji Seferović, na drugi vratnici pa je malce zamudil Drmić. Še en poskus gostov smo videli v 42. minuti, z razdalje je za odtenek nenatančno meril Ricardo Rodriguez. Povsem ob koncu prvih 45 minut pa je sledila še ena "smrtna" situacijo za Švicarje. Stephan Lichtsteiner je podal nizko žogo pred vrata, ob odboju je okroglo usnje prišlo do Seferovića, toda strel z vsega nekaj metrov je s prisebnim in hitrim posredovanjem ubranil Handanović.

Vzpodbuden začetek drugega dela

nogomet | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Katanec je med odmorom reagiral in okrepil sredino, napadalca Ljubijankića je zamenjal vezist Kurtić. Začetek drugega polčasa je bil s strani Slovenije precej boljši v primerjavi s prvim delom. Dvakrat je bil v obetavnem položaju Birsa, toda obakrat je bil nenatančen pri podaji v sredino. Pri drugem poskusu je žoga v roko zadela Johana Djourouja, toda Stark je le odmahnil z roko. Na drugi strani so gostje zapretili v protinapadu po izgubljeni žogi Kurtića, a je bil Handanović znova na mestu.

Katanec je v 55. minuti povlekel še drugo potezo, namesto Birse je na desnem krilu v postavitvi 4-2-3-1 zaigral Dejan Lazarević. V 58. minuti je z razdalje znova poskusil Shaqiri in zgrešil okvir. Nogometaš Bayerna je kmalu dobro meril tudi s prostega strela, tokrat ga je ustavil Handanović. Sledila sta dva poskusa Seferovića: prvi ni kaj prida ogrozil domačih, pri drugem pa bi se gostujoči napadalec moral znajti bolje, kajti volej z vsega petih metrov je poslal na severno tribuno Ljudskega vrta. 

Pečnik namesto Kirma za zadnjih 20 minut

V 68. minuti se je ponovno moral izkazati Handanović, tokrat po nizkem strelu Inlerja. Sledila je serija menjav: pri Sloveniji je Nejc Pečnik zamenjal Kirma, pri gostih pa sta Steve von Bergen oziroma Admir Mehmedi nadomestila Philippa Senderosa in Drmića. Dvakrat je, resda zelo rahlo, zadišalo tudi po golu Slovenije, toda Novaković dvakrat ni prišel do čistega strela. Nato pa ekstaza v Ljudskem vrtu: po prodoru slavljenca Kampla je nespretno posredoval Djourou in zakrivil najstrožjo kazen, ki jo je zanesljivo izvedel Novaković in prekinil strelski post Slovenije po 477 minutah!

Petković je brž reagiral in Inlerja zamenjal s Pajtimom Kasamijem. Gostje so pričakovano krenili po izenačenje, Slovenci pa so odbijali predložke in prodore ter prežali na protinapade. V enem od njih je zaključil Lazarević, toda nogometaš Chieva ni dobro zadel žoge. V 90. minuti smo videli še eno izjemno priložnost, tokrat je Novaković preveč okleval po pobegu in podaji Lazarevića, Pečnik pa je odbito žogo poslal mimo gola. Z nekaj težavami so Slovenci tekmo vendarle pripeljali do konca in vknjižili prve točke v kvalifikacijah za Euro 2016.

Kvalifikacije za Euro 2016, skupina E (2. kolo):

Anglija : San Marino 5:0 (2:0)
Jagielka 25., Rooney 43./11m, Welbeck 49., Townsend 72., Della Valle 78./ag

Litva : Estonija 1:0 (0:0)
Mikoliūnas 76.
RK: Kallaste (Estonija) 86.

Slovenija : Švica 1:0 (0:0)
Novaković 79./11m

Slovenija (4-4-2): S. Handanović; Brečko, Ilić, Cesar, Struna; Mertelj, Birsa (od 55. Lazarević), Kirm (od 72. Pečnik), Kampl; Ljubijankić (od 46. Kurtić), Novaković.
Na klopi: Oblak, Belec; Balažic, Maroh, Viler, Milec, Filipović, Rotman, Matavž.

Švica (4-4-2): Sommer; Lichtsteiner, Djourou, Senderos (od 70. Von Bergen), Rodriguez; Inler (od 80. Kasami), Behrami, Shaquiri, Xhaka; Seferović, Drmić (od 74. Mehmedi).
Na klopi: Bürki, Hitz; Widmer, Moubandje, Barnetta, Frey, Džemaili, Fernandes, Lustenberger.

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija) 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.