Šport
27 ogledov

Samuraji obglavili rise: usoden slab "power-play"

Slovenija Japonska SP divizije I risi Seul slovenska hokejska reprezentanca
1/7
HZS
Slovenski hokejisti so slabo začeli turnir. Na prvi tekmi so rise presenetili Japonci (1:2), ki so sicer na vrata Andreja Hočevarja sprožili precej manj strelov kot izbranci Matjaža Kopitarja. Avstrijci so po podaljšku premagali Ukrajince (3:2).

V vratih Slovenije je priložnost dobil Andrej Hočevar. Selektor Matjaž Kopitar v primerjavi z olimpijskimi igrami ne more računati, poleg Anžeta Kopitarja, na Roberta KristanaRoka Tičarja, Roberta Saboliča in Žigo Jegliča. Risi so lani na Švedskem izpadli iz elitne divizije, v Južni Koreji morajo za uvrstitev na svetovno prvenstvo najboljših reprezentanc, ki bo drugo leto na Češkem, osvojiti prvo ali drugo mesto.

Obetaven začetek risov

Fantje s sončne strani Alp so odločno začeli srečanje in Japonce potisnili pred njihova vrata. Hitro so zapretili Jan Muršak, Jan Urbas in Blaž Gregorc, slednji je celo oplazil vratnico. Kmalu so Slovenci imeli tudi prvi "power-play", toda izdelane priložnosti si niso ustvarili. Zato pa je kmalu po številčni izenačitvi v protinapadu sam pred Hočevarja pridrsal Daisuke Obara, toda slovenski vratar je bil uspešnejši. V 8. minuti je bil izključen Aleš Mušič, Slovenci so dve minute preživeli brez večjega pretresa.

V 12. minuti so risi še enkrat imeli igralca več, tokrat je prekršek storil Takafumi Jamašita. Že drugič na tekmi je zapretil Gregorc, na drugi strani je poskusil Go Tanaka. Žiga Pance je bil nato, po podaji Davida Rodmana, blizu uvodnega gola, a hokejisti iz dežele vzhajajočega sonca so tudi drugo kazen vzdržali brez prejetega zadetka. Risi so skozi celotno prvo tretjino imeli pobudo in več streljali, Japonci pa so izkoriščali svojo hitrost in bili nevarni v protinapadih. V 18. minuti je bil na mestu japonski vratar Jutaka Fukufuji po samostojnem prodoru Urbasa, v nasprotnem napadu je Mitja Robar storil prekršek za drugo slovensko izključitev na tekmi. Za "samuraje" je poskusil Kazuhiro Takanaši, za Slovence Boštjan Goličič, prva tretjina se je nato končala z začetnim izidom. Japonci so sprožili sedem strelov, Slovenci pa pet.

Pavlin pomiril živce

Druga tretjina se je začela z novo številčno premočjo za Slovenijo (izključen je bil Šuhei Kuji), zapretil je Pance, ki je stresel okvir vrat. Kmalu so tudi Japonci imeli "power-play" ob izključitvi Gregorca, a slovenska obramba je bila dovolj zbrana. Sredi drugega dela igre se je našim znova ponudila igra petih proti štirim po kazni Masahita Nišiwakija, japonska obramba pa je še enkrat več dovolj disciplinirana.

V 35. minuti je prekršek storil tudi Kazumasa Sasaki, Fukufuji je zopet ostal nepremagan. Obramba Azijcev pa je končno popustila v 39. minuti. Muršak je zadrsal za gol in s povratno podajo našel Žigo Pavlina, slednji se je namestil za strel in matiral vratarja Japonske za vodstvo Slovenije po 40 minutah (1:0). Kopitarjevi izbranci so v drugem delu močno nadigrali Japonce - sprožili so deset strelov, nasprotniki pa le enega. 

Obara hitro izenačil, Akimoto dokončal preobrat

Japonci so izenačili po svojem tretjem strelu in prvi pravi priložnosti v zadnji tretjini. Po akciji za golom se je v 45. minuti na drugi vratnici dobro znašel Obara in ugnal Hočevarja. Kmalu zatem je ameriški Japonec Aaron Keller nepravilno oviral Davida Rodmana in odšel na klop za kaznovane. Glavno vlogo v napadu Slovenije je imel Muršak, a tudi šesti "power-play" ni prinesel zadetka. Na drugi strani je Hočevar ustavil nevaren poskus Kujija. V 52. minuti je bil še drugič na tekmi izključen Mušič, to pa so Japonci znali kaznovati. Dvanajst sekund pred iztekom številčne prednosti je z razdalje sprožil Denis Akimoto in s strelom v levi zgornji kot premagal Hočevarja.

Do konca tekme so Slovenci napadali v valovih, na koncu zaigrali tudi brez vratarja, toda poskusi Urbasa, Robarja, Muršaka in Tomaža Razingarja so ostali brez učinka. Risi so na koncu sprožili dvanajst strelov več od nasprotnika (27:15), toda Fukufuji je bil zelo razpoložen. Slovenci so tako SP začeli s porazom in jih v nadaljevanju turnirja čaka težko delo, če se želijo vrniti med elito.

Robar o ledu, Urbas o neučinkovitosti

"Pričakovali smo takšno obrambno, pametno igro Japonske. Mi smo naredili preveč individualnih napak. Še posebej za takšnega nasprotnika, ki čaka na protinapade. Hkrati je ta ledena ploskev pisana na kožo takšni ekipi, ki je celotno srečanje prežala na protinapade in se le branila. Na koncu je bil plod vsega tega naš poraz," je po tekmi povedal branilec Mitja Robar.

"Mislim, da smo tekmo začeli v redu, saj smo prvi dve tretjini nadzirali potek. Pripravili smo si tudi priložnosti, vendar jih nismo uspeli izkoristiti. Dobili smo dva prepoceni zadetka. Mislim, da nas je danes pokopala neučinkovitost," pa je svojo oceno dogajanja podal napadalec Jan Urbas.

SP divizije I, 1. kolo:

Slovenija : Japonska 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Pavlin (39); Obara (45), Akimoto (54)

Ukrajina : Avstrija 2:3* (1:2, 1:0, 0:0, 0:1)
Blagi (11), Materuhin (33); Heinrich (10, 13), Lebler (62)

Južna Koreja : Madžarska 4:7 (02:, 1:3, 3:2)

* - po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.