Šport
21 ogledov

Slovenci v končnici boljši od neugodnih Črnogorcev

Joksimović Slokar reprezentanca Lapornik slovenija latvija turnir skupine laško
1/30
Saša Despot
Slovenska reprezentanca je v koprski Bonifiki po izenačenem srečanju ugnala Črno goro (81:74). To je za gostitelje EP še deveta zmaga na deseti pripravljalni tekmi. V soboto sledi še obračun z Italijo.

Varovanci Božidarja Maljkovića so preizkusili že vse dvorane, v katerih se bo igral EuroBasket, koprska Bonifika je prišla na vrsto zadnja. Mini turnir treh reprezentanc se je začel že v četrtek s tekmo med Italijo in Črno goro, ki so jo zanesljivo dobili naši zahodni sosedi (89:73). V soboto se bo Slovenija v Kopru pomerila še z Azzuri, po tej tekmi pa bo Maljković tudi določil dokončnih 12 potnikov na EP.

Slovenski selektor je tokrat na tribuni pustil Klemna Prepeliča, Gezima Morino in Luko Lapornika. Če ne bo nepričakovanih zapletov (beri poškodb) se bodo prav ti trije košarkarji po tem koncu tedna najbrž poslovili od reprezentance.

Nachbar in Lakovič začela na klopi

Začetno peterko Slovenije so sestavljali Goran Dragić, Zoran Dragić, Jaka Blažič, Jure Balažič in Gašper Vidmar. Prve štiri točke za naše je dosegel Vidmar (4:5), zatem pa so domači s serijo osmih točk prvič občutneje povedli (12:5). Trener gostov Luka Pavičević je nato vzel minuto odmora, po kateri so njegovi varovanci zadeli dve zaporedni trojki (12:11). Proti koncu prvega dela igre so gostje prešli v prvo višje vodstvo (17:22), a so jih Slovenci do 10. minute ujeli in prehiteli (24:22), zadnjih pet točk je prispeval Domen Lorbek.

Izenačena igra se je nadaljevala tudi na začetku druge četrtine, našim je veliko preglavic povzročal center Bojan Dubljević, po trojki Milka Bjelice so gostje v 15. minuti zopet povedli (31:33). Po košu Uroša Slokarja in trojki Eda Murića pa je bila prednost spet v slovenskih rokah (36:33). Toda odlepiti se gostitelji niso uspeli, za kar je imel veliko zaslug prvi zvezdnik Črne gore po odpovedi Nikole Pekovića, njegov soimenjak Nikola Vućević. Po zadeti trojki Blažiča je na drugi strani hitro z enako mero odgovoril Aleksa Popović, sledil mu je še Vladimir Dašić in Črna gora je spet povedla (41:43). Ob sireni je z metom z razdalje Slokar izenačil izid pred odhodom na glavni odmor (43:43).

Slovenija Črna gora Bonifika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V drugem delu boljša obramba

V uvodnih minutah drugega polčasa smo gledali raztrgano igro brez rezultatskih pobegov. Suad Šehović je v 25. minuti zadel trojko (47:50), zgledu je sledil Dubljević (49:53). Slovenija, ki je večji del tretje četrtine lovila goste, je z novo trojko Murića v 28. minuti spet povedla (55:53). Malo kasneje je svoje prve točke na tekmi dosegel še Jaka Lakovič (58:53). Izid po treh četrtinah (60:54) je z zabijanjem postavil Mirza Begić.

Zadnjih deset minut je odlično začel Nachbar, zadel trojko, dodal koš pod prekrškom in zadet prosti met, nato pa je Korošec izvedel še uspešen prodor za otipljivo prednost naših (69:61). Toda žilavi Črnogorci so še enkrat več prišli nazaj v igro in v zaključne minute sta ekipi prišli z enakimi možnostmi za zmago.

Nachbar odločil s trojko

V predzadnji minuti je Goran Dragić popeljal gostitelje v prednost za tri (75:72), srečanje pa je odločil Nachbar z novo trojko (78:72). Po znižanju gostov je "Gogi" zadel en prosti met (79:74), na drugi strani je bil Vučević še manj uspešen, zgrešil je oba "penala". Usodo Pavičevićevih varovancev je dokončno zapečatil "Boki" Nachbar z dvema zadetima prostima metoma in Dravograjčan je tako postavil tudi končni izid srečanja (81:74).

Naši so malce presenetljivo prepričljivo dobili skok (38:20). Najboljši strelec Slovenije je bil Nachbar s 16 točkami, 13 jih je dodal Murić, 10 pa Blažič. Pri gostih sta bil najbolj učinkovita Dubljević s 19 in Dašić s 16 točkami.

Z. Dragić: "Bila je 'fajterska' tekma"

"Bila je zelo težka tekma. Imajo zelo dobre centre in težko jih je bilo paziti pod košem. Tudi v napadu so nam delali težave. Da smo dobili deveto od desetih tekem še nič ne pomeni. Najbolj pomembno je, da bomo pripravljeni na EP. Te zmage še vedno niso tako pomembne, najpomembneje je, da se uigramo. Iz tekme v tekmo gremo po stopničko naprej," je po tekmi dejal Begić.
 

"Bila je zelo 'fajterska' tekma. Z obrambo v prvem polčasu ne moremo biti zadovoljni, dali so nam preveč lahkih košev. Drugi polčas smo nekako izvlekli maksimum in odigrali nekajkrat dobro tudi v obrambi. To je prineslo razliko," pa je dodal Zoran Dragić.

Prijateljska tekma:

Dvorana Bonifika:
Slovenija : Črna gora 81:74 (24:22, 19:21, 17:11, 21:20)
Nachbar 16, Murić 13, Blažič 10; Dubljević 19, Dašić 16.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.