Šport
71 ogledov

Slovenski hokejisti z zgodovinsko zmago

Slovenija - Slovaška
1/17
Reuters
Na drugi tekmi skupine A so Slovenci pripravili prvovrstno presenčenje in s 3:1 ugnali slovite Slovake, ZDA pa po kazenskih strelih ugnali Ruse (3:2)

Dve ekipi, ki sta v prvem krogu utrpeli poraza, Slovenija in Slovaška, sta se med seboj pomerila za prve točke na tem olimpijskem turnirju. Favoriti Slovaki, ki imajo v svojih vrstah kar dvanajst hokejistov, ki igrajo v ligi NHL, med njimi tudi izvrstnega Mariana Hosso, so morali torkat prznati premoč slovenskim risom. Slovenska izbrana vrsta je prikazala fenomenalno igro. Ob disciplinirani obrambi in izvrstnih napadih v zadnji tretjini se je Slovenija lahko veselila zgodovinske prve zmage na olimpijskih igrah z izidom 3:1.

Halak in Kristan začela zanesljivo

Slovenija - Slovaška | Avtor: Reuters Reuters
Vrata Slovenije tudi danes brani Robert Kristan, ki je na prvi tekmi ustavil 30 strelov Rusov. Nespremenjena je tudi prva peterka, v kateri sta branilca Sabahudin Kovačević in Aleš Kranjc ter napadalci Anže Kopitar, Jan Muršak in David Rodman. Slovaki so po napaki v obrambi zapretili že v prvi minuti tekme, a je bil Kristan na mestu.

Po dobrih treh minutah je za prvi slovenski strel poskrbel Kopitar, a Jaroslav Halak z njegovim strelom ni imel težav. Po začetnem naletu Slovakov so Risi hitro vzpostavili ravnotežje in tudi sami nekajkrat zapretili. Blizu zadetka je bil Robert Sabolič, ki je zgrešil, a Sloveniji priigral dvominutno prednost igralca več na ledu. Kljub nekaterim lepim priložnosti se v tem času izid ni spremenil.

Vratnica Tičarja pred sireno

Ob koncu tretjine so znova zapretili Slovaki, a je Kristan njihove napade uspešno odbijal. Minuto in pol pred koncem prvega dela tekme je Slovenija znova dobila priložnost igre z igralcem več, toda pred zvokom sirene se, kljub vratnici Roka Tičarja v zadnji sekundi, izid ni več spremenil.Drugo tretjino so Slovenci začeli z igralcem več, prvo lepo priložnost pa so imeli po dobri minuti Slovaki.

Po hitrem protinapadu je Robert Kristan znova pokazal, da gre za izvrstnega vratarja in ohranil vrata nedotaknjena. Na preizkušnji se je 'Liks' znašel nekaj minut za tem, ko je bil zaradi prekrška z dvema minutama izključitve kaznovan Anže Kopitar. Slovenci so z odliko prestali številčno premoč nasprotnika, ki mu lepše priložnosti niso dovolili pripraviti.

Prvo vodstvo Risov na OI

Slovenija - Slovaška | Avtor: Reuters Reuters

V nadaljevanju druge tretjine sta bili ekipi zopet enakovredni, z lepimi priložnostmi na obeh stranih. Ob zaključku tretjine se je ob kar dveh izključitvah na slovenski strani igra preselila pred vrata Roberta kristana, ki mu je ob samem zaključku s slabim strelom pomagal tudi Slovak Tomaš Surovy.

Zadnji del igre se je začel s številčno prednostjo Slovakov in nadaljeval z obrnjeno sliko. Po strelu Aleša Kranjca z modre črte je plošček prišel do Kopitarja, ki je imel pred seboj prazna vrata, a je bil njegov strel blokiran. Le nekaj trenutkov zatem pa prvo vodstvo Slovenije na tekmah olimpijskih iger. Žiga Jeglič je ob igri z igralcem več prejel plošček za vrati Halaka, ga podal pred gol, kjer ga je pametno pričakal Rok Tičar, ki je meril natančno in poskrbel za vodstvo z 1:0.

Razingar in Kopitar napolnila mrežo

Slovensko pot na poti do prve zmage na olimpijskih igrah je nekaj minut kasneje tlakoval tudi kapetan Tomaž Razingar. Po podaji Jana Urbasa je bil izkušeni napadalec preveč natančen za sicer dobrega Halaka. Slednji je moral le minuto kasneje znova pobrati plošček iz svoje mreže. Vse svojo mojstrstvo je pokazal NHL-ovec Anže Kopitar, ki je po odlilčni samostojni akciji zadel za neverjetnih 3:0.

Kljub izključitvam slovenskih hokejistov v zadnjih desetih minutah tekme, se Slovaki niso pobrali. Slovenci so se zbrano in disciplinirano branili, Kristana pa je nekaj sekund pred koncem tekme ugnal Tomas Jurco. Ta zadetek je bil zgolj slaba tolažba za potolčene Slovake, ki so morali priznati premoč danes izvrstnim Slovencem, ki iz tekme v tekmo dokazujejo, da si zaslužijo biti ob boku najboljših.

Kazenski streli odločili v prid ZDA

T.J Oshie | Avtor: Reuters Reuters
Na derbiju dveh svetovnih velesil sta se udarila stara nasprotnika Rusija in Združene države Amerike. Gostitelji olimpijskih iger so imeli nekoliko več pobude,a so le s težavo izkoriščali številne priložnosti in napade. Sredi druge tretjine je ruski stroj le udaril, zadel pa je Pavel Dacjuk. Veselje domačih pa je trajalo le sedem minut.

Še pred koncem drugega dela igre je izid na ena poravnal Cam Fowler. Dvorano Bolšoj je dodatno utišal Joe Pavelski, ki je v azdnjem delu igre popeljal ZDA celo v vodstvo. Tudi tokrat izid ni bil dolgo na strani enega moštva, saj je ob igralcu več za izenačenje poskrbel razigrani Dacjuk. Redni del tekme se je po razveljavljenem zadetku Tjutina končal z 2:2 in ekipi sta igrali podaljšek.

Najlepšo priložnost v dodatnih petih minutah je imel Američan Patrick Kane, a je vratar Rusije Sergej Bobrovski odlično posredoval, s tem pa ekipi popeljal v uzvajanje kazenskih strelov. Tam sta bila na strani Rusov uspešna dvakrat Ilja Kovalčuk in enkrat Pavel Dacjuk, na drugi strani pa kar štirikrat (ob šestih poizkusih) T.J. Oshie.

Olimpijski turnir v hokeju (M), skupina A, drugo kolo:

Slovenija : Slovaška 3:1 (0:0, 0:0, 3:1)
Tičar (44), Razingar (49), Kopitar (50); Jurco (60)

Rusija : ZDA 2:3 (0:0, 1:1, 1:1, 0:0, 0:1)*
Dacjuk (30, 53); Fowler (37), Pavelski (50)

* - zmaga po izvajanju kazenskih strelov

Komentarjev 4
  • mezgo 14:02 15.februar 2014.

    zdaj pa pokažimo še tem jebenim amerikancem kako se igra hokej upam da jih bomo razbili ko pičke

  • Avatar Miro Per
    Miro Per 11:31 15.februar 2014.

    Bravo fantje ,tako se drži skupaj....

  • Peter Žibert 11:24 15.februar 2014.

    Bravo slovenci, s tako igro so dovoljene tudi sanje.http://www.youtube.com/watch?v=CnDdeDEsSYE