Šport > Zimski športi
18 ogledov

Fak za slovo od sezone tretji

Sport 08.03.2014 Jakov Fak, Pokljuka, svetovni pokal, 12,5 km zasledovalno, mosk Saša Despot
Zadnja tekma biatlonske sezone je osrečila slovenske navijače, Jakov Fak je osvojil tretje mesto.

S tekmo s skupinskim startom najboljših tridesetih biatloncev se je v Oslu zaključila letošnja biatlonska sezona. Naslov najboljšega biatlonca je z zmago potrdil Francoz Martin Fourcade, ki je letos ponovno deklasiral konkurenco. Drugo mesto je z natančnim streljanjem osvojil Avstrijec Dominik Landertinger, tretji pa je bil danes izjemno hitri Jakov Fak, ki je tako na najlepši način sklenil letošnje nastope.

S prvimi petimi streli je najboljši slovenski biatlonec, tako kot številni preostali tekmovalci, opravil z odliko in se med vodilnimi podal v drugi krog. Tudi drugič se je Jakov Fak izkazal v leže in s petimi zadetki se je obdržal v igri za zmago. Malce se je zalomilo pri stojanju stoje, kjer je Fak poslal tretji strel mimo in moral v kazenski krog, s tem pa nekoliko zaostal za vodilnimi. 

Na zadnji strelski postanek sezone je prvi z lepo prednostjo prišel mladi Latvijec Rastorgujevs, ki pa je kar trikrat zgrešil in zmago prepustil Francozu Fourcadu. Natančen je bil tudi Avstrijec Landertinger, ki se je celo tekmo držal pri vrhu. Fak je za konec sezone še enkrat krenil v kazenski krog in znova izgubil nekaj mest, vseeno pa se podal dobri uvrstitvi naproti. Čeprav ni bil v idealnem položaju, se je slovenski biatlonec izjemno izkazal v teku in v zadnjem krogu pometel s konkurenti in se prebil na imenitno tretje mesto. 

"Dirkal je tako, kot je treba. Bil je potrpežljiv, ni trošil moči po nepotrebnem v prvih krogih. Oba z Simonom Desthieuxom sta imela pameten nastop, če lahko temu tako rečem, moder nastop, in sta ves čas vedela, da sta zraven in hranila moči za zaključek. To se je pokazalo za zelo dobro odločitev, možnosti za stopničke so bile odprte za oba. V zadnjem krogu sta za nekaj mest skočila, kar pomeni, da je trd trening obrodil sadove. Na tako težkih turnejah s tremi tekmami vsak vikend in že tretji teden zapored se pozna, kdo res trenira. Tisti ponavadi zdržijo. Me veseli, da se je ta trening na finalu obrestoval," je po tekmi razložil trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Biatlon, tekma s skupinskim startom (M), izidi:

1. Martin Fourcade (Fra) 40:59,9/1
 2. Dominik Landertinger (Avt) + 7,0/0
 3. Jakov Fak (Slo) 32,9/2
 4. Simon Desthieux (Fra) 35,5/2
 5. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 36,0/1
 6. Jevgenij Graničev (Rus) 37,3/3
 7. Andrejs Rastorgujevs (Lat) 38,6/4
 8. Arnd Peiffer (Nem) 45,7/3
 9. Tim Burke (ZDA) 50,8/1
10. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 1:02,2/2
...

Skupni seštevek:
 1. Martin Fourcade (Fra) 928
 2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 636
 3. Johannes Thingnes Boe (Nor) 631
 4. Dominik Landertinger (Avt) 611
 5. Simon Eder (Avt) 578
 6. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 556
 7. Arnd Peiffer (Nem) 547
 8. Anton Šipulin (Rus) 544
 9. Bjoern Ferry (Šve) 542
10. Simon Schempp (Nem) 521
...
12. Jakov Fak (Slo) 492
33. Klemen Bauer (Slo) 244
81. Janez Marič (Slo) 18
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.