Avto
51 ogledov

V znamenju zelene kot barve denarja

VW crossblue concept
1/21
Volkswagen
Ameriška avtomobilska industrija je spet zadihala s polnimi pljuči. Na največjem avtosalonu na ameriških tleh, NAIAS v Detroitu, so bili poleg številnih serijskih vozil predstavljeni številni novi koncepti, ki napovedujejo spet več luksuza na ameriških cestah.

Evropski, azijski in ameriški proizvajalci vozil nameravajo z luksuznimi koncepti na razstavne prostore avtosalona v Detroitu, ki ga je lani obiskalo skoraj 800 tisoč ljudi, privabiti tudi tiste z "debelejšimi denarnicami".


Honda je pokazala konceptno vozilo urban suv. Dinamično vozilo s prostorno notranjostjo naj bi v serijski obliki zaživelo leta 2014, poganjal pa naj bi ga tudi novi 1,5-litrski bencinski motor. Izdelovali ga bodo v novi tovarni v Mehiki, narejen pa naj bi bil na osnovi naslednje generacije priljubljenega modela jazz.

Toyota je svetovni javnosti predstavila konceptno limuzino corolla furia, ki najavlja novo generacijo planetarno popularnega modela corolla. Nov dizajn za več kot en korak odstopa od sedanjega, ki je precej konzervativen, posebnost so tudi 19-palčna kolesa.

Hyundai se šopiri z luksuznim konceptom HCD-14 genesis concept, ki so ga avtomobilski strokovnjaki postavili kar ob bok audiju A7 sportback. Vozilo s pogonom na zadnji kolesi poganja 5,0-litrski Tau V8 bencinski motor z direktnim vbrizgom, agregat je kombiniran z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Chrysler 300S turbine edition je nova različica v ZDA priljubljenega vozila, s katerim je želel ameriški proizvajalec vozil obeležiti 50. obletnico modela 1963 turbine koncept. Prav zato je novinec obarvan v posebno bronasto barvo.

Zanimivo je tudi na razstavnem prostoru Volkswagna. Nemci so na NAIAS pripeljali konceptni suv crossblue concept s šestimi sedeži v treh vrstah (2+2+2). To je najava za serijski model, ki pa naj bi imel sedem sedežev in bo v ZDA in Kanadi konkuriral ford explorerju. Ima tudi hibridni pogonski sistem, kar pomeni kombinacijo motorja TDI clean diesel s 190 KM in dveh elektromotorjev (spredaj 54 KM in drugi zadaj s 114 KM), DSG-menjalnik, litij-ionske baterije (9,8 kWh) ter pogon na vsa štiri kolesa.

Drugi koncept iz Volkswagna je passat performance, ki je pravzaprav športna različica ameriškega passata, ki so ga lani v ZDA prodali v 117.023 primerkih. Dobil je komplet 19-palčnih platišč, dve izpušni cevi na zadku, bi-ksenonske žaromete spredaj z naprednim sistemom AFS, športno podvozje ... Pod motornim pokrovom je 1,8-litrski TSI štirivaljni turbo motor z direktnim vbrizgom, ki razvija 184 kilovatov (250 KM) moči in je kombiniran s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom.

Ford Motor Co. je predstavil koncept vozila znamke Lincoln. Študija, poimenovana Lincoln MKC concept, ima panoramsko stekleno streho in služi kot najava za prihodnji crossover, ki naj bi v serijski obliki sledil leta 2014.

Audi Američanom ni namenil strupenega karavana RS6 avant, a jih je v Detroitu potolažil s konceptnim RS7 sportback, ki premore twin-turbo osemvaljni 4,0-litrski agregat s 560 KM in pospeškom od 0 do 100 km/h v 3,9 sekunde. Dinamični paket mu omogoča najvišjo hitrost 305 km/h.

BMW je predstavil koncept serije 4 coupe (interne oznake F32). Na voljo bodo različice z dvokolesnim in štirikolesnim xDrive pogonom ter tudi osemstopenjski samodejni menjalnik. Kupcem bodo ponudili tudi športni M4 s šestvaljnim agregatom in okoli 450 KM in različico M performance.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.