Slovenija
35 ogledov

Vagon bi spet zagnali v promet

Devetdeset let po koncu prve svetovne vojne je živih le še nekaj njenih udeležen Žurnal24 main
Ambulantni železniški vagon iz prve svetovne vojne bo do 2. novembra odprt kot muzej.

Do drugega novembra bo na prvem peronu glavne železniške postaje v Ljubljani odprt edinstven sanitetni ambulantni vagon, ki so ga med letoma 1915 in 1917 uporabljali na Soški fronti.

V vagonu, narejenem leta 1912,  bo ob dogodkih, ki se bodo med 29. julijem in 2. novembrom 2014 v njem odvijali na ogled le ena od razstav, ki jih je pet muzejev po državi pripravilo ob stoti obletnici prve svetovne vojne. Ambulantni vagon je bil prilagojen za ranjence, ki niso mogli sedeti. Imel je osem ležišč, obešenih na prožnih jermenih. V njem pa bodo zdaj pripravili tudi predavanja in filmske projekcije. V Narodnem muzeju Slovenije pa si želijo, da bi uspeli z vagonom obiskati tudi druge kraje po Sloveniji oziroma na tak način v te kraje pripeljati razstavo dogodkov in doživetij med prvo svetovno vojno pod naslovom Miru je konec. "Sanitetni vagon je eden izmed najbolj dragocenih, ki jih hranimo v muzeju," poudarja ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogič.

Soška fronta je sicer terjala okoli 250.000 življenj vojakov na obeh strani, pri čemer naj bi umrlo okoli 3500 Slovencev. Največ vojakov slovenske krvi naj bi terjala bitka v Galiciji. Skupno število umrlih slovenskih vojakov na vseh bojiščih prve svetovne vojne naj bi bilo med 35.000 in 40.000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.