Slovenija
431 ogledov

Valovi ravnovesja za vsakogar

Irena Zupančič, Rok Lopatič Luka Kase
Irena Zupančič je delovna terapevtka, ki je že pred leti ugotovila, da jo zvok izvrstno podpira pri njenem delu. Po letih tovrstnega dela in ustvarjanja se je odločila posneti album, k sodelovanju je povabila glasbenika Roka Lopatiča.

"Že od nekdaj vem, da si želim delati z ljudmi na celosten način. Sem magistra socialnega dela, izobraževala sem se tudi na področju delovne terapije in dela z dijaki. Največ izkušenj imam pri delu z dijaki s posebnimi potrebami, delovala sem tudi v domu starejših občanov," svojo poklicno pot opisuje Dolenjka Irena Zupančič.

Poleg formalnega izobraževanja, doda, je raziskovala, kako se približati sočloveku, kako vzpostaviti čim bolj naravno, pristno, mehko komunikacijo. Že v času študija delovne terapije se je srečala s terapijo z zvokom in začela raziskovati, katero glasbilo bi ji bilo blizu, kako bi lahko sama ustvarila blagodejne vibracije zvoka tudi pri sebi doma. Našla je gong, ki jo je povsem prevzel, sčasoma je začela raziskovati tudi ostala idiofona glasbila.

Idiofona glasbila  | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv


"Preko izobraževanj, želje in veselja ter preko spoznanja, da tovrstna glasba podpira mene in druge, sem videla, da je to - to. Podpira v smislu, da se ljudje sprostijo, da postanejo bolj "oni", da so v stiku s sabo. Spoznala sem, da je tovrstna glasba hitra pot do sočloveka." Delovna terapevtka je začela glasbila uporabljati pri svojem delu in izkazalo se je, da gre za izvrstno podporo. Zvok, poudari, gre nenazadnje skozi vsako našo celico, uravnoveša jih, pomaga, da se naše fizično telo sprosti, da življenjska moč steče in začne obnavljati.

Kaj bi odgovorila skeptikom? "Zvok je del narave. In mi smo del narave. Prvi zvok smo slišali že v maternici, spremlja nas od spočetja. Priporočljivo je, da si ga vzamemo v prvi vrsti v naravi, okrog sebe, v kolikor nam to ustreza, posežemo tudi po izdelkih, kot je album Valovi ravnovesja." Z glasbenikom Rokom Lopatičem ga je posnela pred meseci, doživel je izjemen sprejem.

Ambientalni in transcendentalni album

Album je, glasbeno gledano, nevsakdanji zvočni projekt. "Res je. Veliko ljudi me je v vseh letih mojega igranja na gonge, to je skoraj že devet let, nagovarjalo, naj ta zvok posnamem. Ideja je dozorela in začela sem iskati nekoga, ki bi to moje ustvarjanje posnel.Nekoga, ki bi me razumel, ob komer bi bila sproščena. Gonge lahko igraš le takrat, ko si sproščen, ko izhajaš iz najglobljega sebe."

Irena Zupančič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv


Preko skupnih znancev je prišla do Roka Lopatiča, na slovenski sceni uveljavljenega glasbenika, poznanega po zasedbah Laibach in LeeLooJamais. On akademski glasbenik, ona intuitivna igralka na glasbila. "Ja, dva povsem različna svetova," se nasmeje Zupančičeva in doda, da ne ona ne Lopatič nista imela pričakovanj. Šla sta s tokom in se dogovorila za snemanje. "Že ob prvem obisku njegovega studia sem igrala na vsa glasbila, ki sem jih imela s seboj. Počutila sem se kot doma, nisem imela občutka, da se snema, dala sem vse, kar sem lahko. Rok je rekel, zdaj pa pojdiva v zgodbo in me vprašal, kaj bi želela z njo sporočiti. Razmišljala sem in želela nekako strniti vsa ta leta mojega dela z ljudmi."

Album je zaokrožena celota sedmih delov od prvega povabila v zgodbo do dela pogojenega uma, preboja, osvoboditve, umiritve, prizemljitve in konca, ki je nekakšna popotnica za vsak dan. "Popotnica, da je življenje vendarle lepo, da ga uživamo v čim večjem sozvočju s seboj," pojasni Zupančičeva. Poleg njenih starodobnih glasbih, kot so gongi, himalajske posodice, šamanski bobni, zvončki, je Lopatič dodal zvok klaviatur, sliši se tudi kitara Dejana Lapanja.

"Nisva šla v popolno mistiko, album je blizu sodobnemu človeku, dostopen je. Primarna želja je bila, da bi se v njem našel vsakdo. Po njem ljudje posegajo iz različnih vzgibov, nekdo je radoveden, nekdo je umetnik, posluša zaradi tega, za nekoga pa ima tudi resnično terapevtsko vrednost. Vse je ok," skromno pripomne gongistka.

Valovi ravnovesja | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv


Dodatne informacije najdete na spletni strani www.irenazupancic.com, album Valovi ravnovesja pa lahko naročite preko spletne strani CDBaby, ali osebno pri avtorici. Meni, da lahko predstavlja izvrstno novoletno darilo ...

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.