• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Tekmovanje za Varčnega voznika

0 komentarjev

Varčen voznik: Avtomobili so prva tema med mladimi

Najmlajši udeleženec tekmovanja Varčen voznik je bil Željko Šašič. 22-letni Celjan je vzel dopust, da bi se udeležil tekmovanja. Preprosto ljudi avtomobile in vožnjo z njimi. Zase in vrstnike pravi, da so avtomobili prva tema pogovorov.

G. P. / Ljubljana

 

Željko Šašić je bil naš najmaljši udeleženec tekmovanja za Varčnega voznika. (Foto: Žurnal24)

"Lahko bi bilo še boljše. Zadovoljen sem in upam, da se bom v Ljubljano vrnil po toyoto C-HR (zmagovalec za tri tedne prejme omenjeni avtomobil)," pravi Željko Šašić, ki je bil navdušen nad izkušnjo vožnje s hibridnim avtomobilom.

C-HR je vozil že prej, a zgolj nekaj kilometrov. "Prvi vtis sem dobil že prej, a je bila vožnja prekratka. Takrat nisem gledal na porabo, tako kot zdaj," pravi tekmovalec, ki je bil pozitivno presenečen nad hibridno tehnologijo in neslišno vožnjo na elektriko, ki jo omogoča baterija v zadku vozila. "Sploh se nič ne sliši, tudi poraba bencina me je prijetno presenetila."

O hibridih in elektriki se do zdaj niso veliko pogovarjali

Čeprav ima izpit šele četrto leto, pa si je nekaj izkušenj za volanom do zdaj že nabral. Na leto prevozi dobrih 20 tisoč kilometrov. Čeprav se je zavedal, da so stroški vzdrževanja avtomobila z dizelskim motorjem odločil prav za slednjega. "Na srečo imam redno zaposlitev. O elektriki in hibridih se s prijatelji do zdaj nismo veliko pogovarjali. Morda je res čas. Mene je ob nakupu prepričala dolga garancija za vozilo, zato se nisem toliko obremenjeval z morebitnimi okvarami, verjamem pa, da je servis hibrida ali bencinskega modela ugodnejši."

Mladi v Sloveniji se še vedno radi pogovarjajo o avtomobilih in jih tudi vozijo.  
22-letnik je dober primer, da mlade še vedno zelo zanimajo avtomobili. Če imajo v tujini mladi večjo izbiro različnih transportnih sredstev za prevoz po mestu, je v Sloveniji drugače. Avto je še vedno ena od stvari, ki predstavlja svobodo, mladi si želijo avtomobilov, in se o njih pogovarjajo. "Vsi se veliko vozimo z avtomobili. Če pogledam sebe, rad vozim, uživam v vožnji. Ni mi všeč, da bodo nekoč avtomobili vozili sami. Moji vrstniki so podobnega mnenja. Avtomobili so ena prvih tem, ko se srečamo," pravi in pojasni, da se pogovarjajo tako o dizajnu, moči motorja, kot o porabi. To so glavne tri tematike.

Avtomatik, definitivno

Kaj pa nove tehnologije? "V toyoti C-HR sem opazil, da ima pametni radarski tempomat, všeč mi je tudi opozorilnik na vozila v mrtvem kotu. Zelo uporabna zadeva, sploh, če se veliko vozimo po avtocesti, tako kot jaz. Na dolgih poteh prihaja do utrujenosti za volanom in opozorilna lučka lahko prepreči nesrečo. Všeč mi je tudi, da volan sam vzdržuje vozilo na voznem pasu. Prav tako so odlična zadeva parkirna tipala, pa kamera za pomoč pri vzvratni vožnji. To je vse prispevek k varnosti," pravi sogovornik, ki bi, če bi izbiral med ročnim ali samodejnim menjalnikom izbral: "Avtomatika, zagotovo. Vožnja je udobnejša, enostavnejša. Predvsem v mestih, ko je treba stalno prestavljati iz prve v drugo prestavo, mogoče še v tretjo."

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima