Avto
20 ogledov

Varčeval pri gumah, zdaj prikovan na posteljo

zaviranje, guma, pnevmatika Shutterstock
Hotel je prihraniti pri gumah, zato je kupil rabljene. Danes je zaradi tega paraliziran od vratu navzdol. Raziskava kaže, da velika večina pnevmatik, ki se prodajajo kot rabljene, ne ustreza več minimalnim zakonskim standardom.

Keith Johnson, 41-letnik iz Velike Britanije, je za svojega renault scénica kupoval nove pnevmatike. Zaradi nižjih stroškov se je odločil za "malo rabljene" iz druge roke.

Kmalu zatem je imel nesrečo. Pri nizki temperaturi in spolzki cesti (v Angliji sicer zimske pnevmatike niso povsod obvezne) je izgubil oblast nad vozilom, ki je med prevračanjem ostalo v jarku. Njegovi štirje sopotniki so jo odnesli nepoškodovani, sam je zaradi nesreče postal tetraplegik. Policija, ki je preiskovala nesrečo, je glavno krivdo za izgubo nadzora nad vozilom pripisala prav izrabljenim pnevmatikam.

Neprofitna organizacija TyreSafe se je tudi zaradi tega dogodka skupaj z revijo Auto Express odločila podrobneje pregledati trg z rabljenimi pnevmatikami. Ugotovitve bi morale potencialne kupce prestrašiti, saj je bilo kar 98 odstotkov vseh pnevmatik, ki so se prodajale kot "malo rabljene", s "še veliko profila" in podobno, povsem neustreznih za nadaljnjo uporabo. Bile so preveč izrabljene ali poškodovane, nekaterim se je videlo že jekleno žičnato ogrodje, ena od pnevmatik pa je imela v sebi zapičen petcentimetrski jekleni delec.

Menite, da je zgoraj zapisano zgolj poceni marketinški trik gumarjev? Takšno prepričanje lahko drago stane. Strokovnjaki za varno vožnjo dobre pnevmatike navajajo kot eno najpomembnejših lastnosti za varnost na cesti. Zato vedno toplo priporočajo, da vedno kupite le nove pnevmatike, o njihovih lastnostih v primerjavi z drugimi pa se prej pozanimate, denimo prek neodvisnih testiranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.