Projekti
13 ogledov

Varčevanje je kot vrhunski šport

račun položnica Boštjan Tacol
Večina ljudi nima privzgojene varčevalne discipline.

Prednosti. "Bolj kot oblike varčevanj, s katerimi se zaradi strahu pred izgubo mnogo preveč ukvarjamo posebno v kriznih časih, je pomembna disciplina. Vsak športnik (tudi rekreativni) vam bo na to odgovoril pritrdilno. Tako lahko brez težav tudi varčevanje označimo za vrhunsko športno disciplino," pojasnjuje Igor Mujdrica, finančni svetovalec družbe I-svetovanje.

Poraba v prihodnosti

Stara babilonska modrost pravi, da bi morali deset odstotkov zaslužka privarčevati, vendar pa se veliko ljudem pri tem zatika, saj večina nima privzgojene finančnovarčevalne discipline. "Plačati najprej sebi je sicer zelo preprost in edini pravi način ustvarjanja premoženja ali doseganja zastavljenih finančnih ciljev. To pomeni, da vsakič, ko posameznik prejme plačilo, del tega prihrani. Tako so prihranki vedno večji ter so na voljo za nepričakovane stroške in lastne finančne cilje," svetuje Mujdrica. Pri tem opozarja na težavo, ki nastane, če dano zaobljubo prelomimo: "Če se posameznik ne more disciplinirati dovolj, da bi plačeval najprej samemu sebi, predlagam, da si ustvari trajni nalog pri banki ali administrativno prepoved pri delodajalcu. V trenutku, ko posameznik zamudi (ali preskoči) plačilo zgolj enega računa samemu sebi, je na dobri poti, da bo tudi drugega in še tretjega, dokler počasi ne preneha varčevati v celoti."

Otroci, ki znajo odložiti izpolnitev želje, so v življenju uspešnejši

Otroci in denar. "Mama je zlobna, le bančno kartico mora dati, pa mi lahko kupi igračo," se znajo na neizpolnjeno željo odzvati otroci, ki se ne zavedajo vrednosti denarja. Otroke je treba o finančni odgovornosti začeti učiti dovolj zgodaj. "Najlaže tako, da imajo nekaj svojega denarja in z njim ravnajo. Otroku dajajte žepnino, ki naj bo tedenska in tolikšna, da si lahko z njo nekaj malega kupi," svetuje Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti.

Večji otroci imajo poleg žepnine še kak drug dohodek, denar recimo prejmejo kot darilo za rojstni dan. Z otrokom se dogovorite, kaj bo s tem denarjem počel; na banki lahko denimo odprete varčevalni račun. "Varčevanje naj ima vzgojni namen – kot pot do cilja, do uresničitve želja. Naj otrok varčuje, da si bo lahko sam kupil tisto strašno želeno stvar. Raziskave kažejo, da otroci, ki znajo že pred puberteto počakati z izpolnitvijo želje in posledično zanjo varčevati, so pozneje v življenju uspešnejši," pojasnjuje Juhant.

Komentarjev 4
  • erikkk 13:44 24.oktober 2012.

    Samo i tistem revnem sloju se govori kako naj šparajo, kako naj pazijo ...Kaj pa tavelike sv*je ... ki imajo plačo par tisočakov na mesec ... Kaj so sploh oni da lahko imajo take plače, pa da nam, ...prikaži več nižjemu sloju odmerjajo kako naj varčujemo.Dokler bodo oni imeli čez tisoč plače pa glavno besedo ne bi nikoli prav v tej naši državi ...

  • zdrej 12:38 24.oktober 2012.

    Mislim da članek ni glupost, glupost je politika naših politikov, politika kapitalizma oz. v njem soudeleženih (banka, lastniki podjetij). Namreč ti dve politiki bi morali omogočati plačilo vseh normalnih obvesznosti ter dopust vsakemu delavcu.

  • mukotrpni 12:19 24.oktober 2012.

    vse lepo in prav,ampak ni napisano od česa naj prišparam? Od 600€ plače?Lahko bi kakšne druge gluposti pisali tako kot do zdaj...