Slovenija
44 ogledov

Varčevanje prek starih staršev

ljubljana21.08.08, otroci pri jedi, vrtec jelka, glavarjeva ulica, ljubljana, fo IFP
Denar. Iznajdljivejši ga lahko "skrijejo".

Varčevanje. Na nas se je obrnilo kar nekaj bralcev staršev, ki so jim zaradi minimalnega varčevanja za otroka ukinili ali znižali otroški dodatek ali jim občutno zvišali prispevek za vrtec. Večina ugotavlja podobno: kakršnokoli premoženje, ki ga država vidi, jim lahko zniža socialne prilive.

"Nekemu paru se je povišala premija za vrtec, ker je mož za investicijo v lastno stanovanje dvignil sredstva iz drugega stebra," pravi Katja Majerle, osebna finančna svetovalka - vodja pri Svetovalni skupini Individa. Zdaj bosta eno leto plačevala najvišjo ceno za vrtec, čeprav se jima dohodki niso spremenili. "Vsekakor bi se jima bolj izplačalo vzeti kredit," dodaja.

Država spodbuja kredite

"Takšno ravnanje je s strani države nesmiselno, saj tako odvračajo posameznike od varčevanja za svoje in otrokove bodoče potrebe ter na drugi strani spodbujajo jemanje kreditov ob vsakem dogodku, ki potrebuje večji finančni vložek," pravi finančna svetovalka. Dodaja, da obstajajo na trgu tudi možnosti, kjer lahko posamezniki varčujejo in jim to ne znižuje doklad ali zvišuje prispevkov za vrtec. "Vedno predlagamo, naj se proučijo potrebe, okoliščine in potencial, potem pa se na podlagi teh dejstev poišče rešitev," pojasnjuje Majerletova.

Kako varčevati

Nekatere rešitve, kako se izogniti negativnim posledicam varčevanja:

Gotovina. Če gre za varčevanje na krajši rok, je mogoča izbira varčevanja v gotovini in v tako imenovanem "prašičku", kjer država ne more nadzorovati prihrankov.

Starši. Za otroka lahko starša varčujeta prek svojih staršev, če ne prejemajo socialnih prispevkov in se jim višja stopnja varčevanja navadno ne pozna na socialnih transferjih.

Starši. Obstajajo finančni instrumenti, ki do izteka nimajo vrednosti. Navadno so primerni za varčevanje nad deset let. To so med drugim naložbena ali investicijska zavarovanja. Ker ta naložba nima vmesne vrednosti, ima le končno, se jim to skozi leta ne more šteti, prešteje se jim le ob dvigu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.