Slovenija
57 ogledov

Varjenje piva na Triglavu

Triglav - varjenje piva pivopis.si
Triglavska šerpa. Tako je ekipa petih ljubiteljev piva poimenovala pivo, ki so ga zvarili na najvišji točki naše države, pri Aljaževem stolpu na Triglavu. Po njihovih podatkih gre za najvišje zvarjeno pivo na evropskih tleh.

Kolega je predlagal, da bi šli na Triglav. Rekli smo si, da če že gremo na vrh, bomo pa še pivo tam zvarili,” na vprašanje, kako jim je na pamet padla ideja o varjenju piva na Triglavu odgovori Davor Mišmaš, ki zase pravi, da je oblikovalec, pivoznalec in ljubitelj vsega, kar fermentira. Skupaj z Andrejem Colaričem vodi portal pivopis.si, kjer je na enem mestu zbrano vse o pivu.

Zbrala se je ekipa petih zanesenjakov in ljubiteljev piva in po vseh potrebnih pripravah na takšen edinstven podvig so si oprtali vsak svoj dobrih 12 kilogramov težak nahrbtnik in se podali na vrh. “Zastavili smo si, da bomo pot opravili v dveh dneh; štartali smo iz Pokljuke mimo Rudnega polja proti koči proti Doliču. Prvi dan je bil, bi rekel, bolj romantičen, lahkoten, po pašnikih mimo krav,” opisuje Mišmaš.

Že med potjo so naleteli na prvi izziv, in sicer enemu izmed članov odprave je dobesedno razpadel sicer nov čevelj. “Bil je sicer prvič na nogah, oče mu je te pohodniške čevlje kupil že pred osmimi leti. Neuporabljen je v omari očitno razpadel. Z lepilnim trakom smo težavo odpravili. Trikrat smo ga med potjo morali na novo ‘podkovati’,” se nasmeji Mišmaš. 

Tudi brez zlepljenega čevlja so bili nadvse zanimivi za ostale planince, saj so s seboj nosili tudi 22-literski lonec. “Spraševali so nas, če bomo na vrhu kuhali golaž. Ko smo jim povedali, da bomo varili pivo, so bili nekateri naravnost navdušeni in so se celo ponudili za pomoč. Ko smo rekli, da bi res prav prišla kaka pomoč že pri nošenju opreme na vrh, je vsa vnema splahnela.

Hladili so ga s kamni

Drugi dan odprave so začeli že ob štirih zjutraj in se podali prti vrhu. Lovil jih je čas, saj varjenje piva vzame nekaj ur. “Da se je prej ohladilo, smo v tekočino dali hladno kamenje. Pazili smo, da smo ga ven vzeli pri 70 stopinjah, torej pri meji, ko temperatura še razkužuje. Vsak ga je poskusil, vendar le nekaj požirkov, saj to še ni pivo, potreben je še čas, da dozori. Zori v dolini. Poimenovali smo ga ‘Triglavska šerpa’.

Menda najvišje zvarjeno pivo na evropskih tleh so se namenili podariti v dobrodelne namene. 

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ferluci 08:42 05.september 2016.

    Torej je rezultat te neumnosti nedokončani proizvod. Ideja brez veze. Celo TOF te imel boljšo, ko je pred mnogo mnogo leti rinil z mopedom na Triglav...

  • Avatar krojac
    krojac 18:27 04.september 2016.

    Traparija

  • kapibara 18:21 04.september 2016.

    NE..!! Ker boš onesnaževal TNP