Avto
25 ogledov

Le dobro organizirani na pot

Počitnice Shutterstock
Zima je še posebej v gorskem svetu ravno v času šolskih počitnic pokazala zobe. Pred odhodom na smučanje se dobro pripravite. Na pot se odpravite le z dobro zimsko opremo. Če te nimate, jo najemite.

Za odhod na smučanje ni dovolj le poznavanje poti, na katero se podajate, ampak je pred odhodom treba postoriti še marsikaj. Na pot se odpravite s čimboljšo zimsko opremo, saj se lahko v enem tednu razmere na cestah v smučarskih središčih močno spremenijo, oddih pa se spremeni v pravo moro.

Le zimske gume niso dovolj

Zimske opreme že dolgo ne sestavljajo le zimske gume, saj te ne zadoščajo že ob malo hujšem snežnem metežu, ki pa so v višje ležečih smučarskih središčih pogosti. V številnih tujih državah (Franciji, Švici) so za neupoštevanje predpisov o uporabi zimske opreme, če pri tem ogrožate varnost sebe in drugih, zagrožene kazni tudi v višini 500 evrov in več, v slabih voznih razmerah pa nadzor opravljajo dosledno. Zato v avto pred odhodom pospravite tudi verige pravih dimenzij, po možnosti pa še zložljivo lopato in pregrinjalo, da vam ne bo treba vedno znova čistiti snega in ledu z avtomobila.

Praktična rešitev – najem


Težava je tudi nezadostna količina prostora, zato se, če ga potrebujete, odločite za najem strešnega kovčka, kar vas stalo do 40 evrov na teden. Cena pa kljub vsemu ni edini dejavnik, ki naj odloča o najemu; odločite se namreč za takšnega, ki je varen med vožnjo in pred tatovi. Na pot se je priporočljivo odpraviti z navigacijo.

Še nekaj opornih točk:

1. Pot ali izlet skrbno načrtujte.
2. Naj se vam nikamor ne mudi. V urnik vključite postanke. Vsaki dve uri se ustavite vsaj za 20 minut.
3. Nekoga obvestite o trasi poti in približni uri prihoda.
4. Spremljajte podatke o vremenu in stanju na cestah, prav tako si zapišite vse pomembne telefonske številke, ki bi vam morebiti prišle prav, od prve pomoči do pomoči na cesti.
5. Ne vozite, če ste zaspani.
6. Preverite, ali je avtomobil brezhiben. Preverite stanje olja, delovanje gretja in klime, ...
7. Preverite, ali delujejo luči, poskrbite, da niso umazane, prav tako preverite stanje pnevmatik. S seboj za vsak primer vzemite še snežne verige.
8. Za vsak primer s seboj vzemite dodatne odeje, vodo, prvo pomoč, hrano ter poskrbite, da bo baterija vašega mobilnega telefona polna.

Ko boste vstavljali stvari v avtomobil, prtljago zložite tako, da ne bo ovirala voznikov pregled na cesto in da v primeru močnejšega zaviranja ali trka vozila ne bo poletela po avtomobilu. Težje in večje stvari zložite na dno, lažje pa na vrh. Pa varno pot!

Komentarjev 1
  • Franci Bambič 14:51 22.februar 2013.

    uau, članek točno v času ko ga starši naših šolarjev ne potrebujejo več. Morda ne veste, vendar ni vsa Slovenija v Ljubljanskem okrožju