Avto
165 ogledov

Varnost: Pri Slovencih tako, pri tujcih drugače

Dosledno uporabljajte varnostni pas! (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Države EU na varnost v avtomobilu gledajo različno, zato tudi prihaja do razlik glede uporabe varnostnega pasu.

Potnike v vozilih lahko razdelimo v dve kategoriji, in sicer odrasli in otroci. Le Ciper, Italija in Latvija ne poznajo izjem pri uporabi varnostnih pasov tako za odrasle kot otroke. In čeprav bi pričakovali, da bodo vsaj za otroke veljala povsod ista pravila, temu ni tako. 

V Sloveniji in na Hrvaškem je uporaba varnostnega pasu obvezna , razen pri osebah, izvzetih iz zdravstvenih razlogov. Pravilnik o zdravstvenih razlogih, zaradi katerih osebam ni treba uporabljati varnostnih pasov navaja, da gre za primere, v katerih bi se zaradi uporabe varnostnega pasu osebi lahko močno poslabšalo njeno zdravstveno stanje. Oseba mora pisno vložiti predlog za izvzem od uporabe varnostnega pasu in priložiti izvide zdravnika specialista. O njegovi zahtevi odloča eden od pooblaščenih izvajalcev medicine dela, prometa in športa. 

Otroke obravnavajo različno

Na Danskem v kategorijo izjem spadajo otroci, starejši od 3 let, pri občasnem prevozu z osebnim vozilom na zadnjem sedežu. Izjema velja tudi za prevoz otrok v vozilih, v katerih ni dovolj prostora za tretji otroški sedež. Otrok je lahko v tem primeru samo pripet z varnostnim pasom, ni pa mu treba biti v otroškem sedežu. Podobna pravila veljajo tudi na Slovaškem, kjer so otroci, starejši od treh let, lahko pripeti s pasom na zadnjem sedežu, če v avtomobilu ni sedeža za otroke. 

Med izjeme pri odraslih potnikih v avtomobilih se štejejo taksisti, vozniki intervencijskih ali službenih vozil, inštruktorji vožnje. V Grčiji, Belgiji, na Malti in na Norveškem med tiste, ki se jim ni treba pripeti z varnostnim pasom spadajo tudi dostavljavci poštnih pošiljk. Na Danskem ni treba biti privezan tudi v primeru vožnje na parkirišču, pa tudi pri vzvratni vožnji. Slednje pravilo imajo med drugim tudi v Veliki Britaniji, Belgiji, na Madžarskem in še nekaj drugih državah. 

Brez čelade na kolo …

Presenetljivo milostna je zakonodaja na področju nošenja čelad za kolesarje. V večini držav uporaba varnostne čelade ni obvezna. Na Madžarskem, Slovaškem in v Španiji je čelada obvezna za otroke, za odrasle pa le na območjih izven naselij. Na Finskem in Irskem jo sicer priporočajo vsem kolesarjem. 

Več omejitev je pri uporabi varnostne čelade za otroke. V državah, kjer za odrasle raba čelade ni predpisana, velja, da jo morajo nositi otroci. Na Hrvaškem in v Španiji je tako omejitev 16 let, na Slovaškem in Švedskem pa morajo čelado nositi otroci do 15 leta starosti.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.