Svet
7 ogledov

Varnostnika obtožili uboja najstnika

Trayvon Martin EPA
Tožilstvo v ameriški zvezni državi Florida je v sredo varnostnika Georgea Zimmermana obtožilo nenaklepnega uboja neoboroženega temnopoltega najstnika Trayvona Martina, čigar smrt 26. februarja je sprožila množične proteste po vseh ZDA.

Floridska državna tožilka Angela Corey je na novinarski konferenci v sredo potrdila, da so proti Zimmermanu vložili obtožnico zaradi uboja druge stopnje in da je že v priporu, poročajo tuje tiskovne agencije. Če bo spoznan za krivega, mu grozi kazen najmanj 25 let zapora, najvišja zagrožena kazen pa je dosmrtna ječa.

Zimmerman, ki je bil zaposlen kot varnostnik, je obtožen, da je v ograjenem naselju ubil najstnika, ki je šel iz trgovine. Trdil je, da se mu je zdel sumljiv in da ga je napadel, številni pa menijo, da je moral Martin umreti zgolj zato, ker je bil temnopolt.

Zimmermanovi zagovorniki trdijo, da je streljal v samoobrambi, veljavna zakonodaja na Floridi pa dovoljuje uporabo strelnega orožja, če se človek počuti ogroženega. Varnostnika zato na Floridi najprej sploh niso preganjali.

Uboj je sprožil proteste po ZDA, posredovalo je tudi ameriško pravosodno ministrstvo. Floridska tožilka je v sredo sicer zatrdila, da so ravnali zgolj na podlagi zakonodaje in ne zaradi pritiska javnosti.

Martinova mati Sybrina Fulton je po objavi novice o vložitvi obtožnice na novinarski konferenci v Washingtonu dejala: "Hoteli smo samo, da ga aretirajo, nič manj in nič več, in to smo dosegli, hvala vam."

Kot je poudarila, je "na milijone ljudi po svetu" podpisalo peticijo s pozivom k pravičnosti, in napovedala, da bodo boj nadaljevali, tudi zato, da bi preprečili, da bi drugi najstniki postali žrtve zgolj zaradi barve kože.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.