Slovenija
19 ogledov

Varovanje pred bančnim potresom

Grška banka Reuters
Prihranki. Slovenci imamo v bankah 15 milijard evrov. Kaj se bo z bančnimi vlogami dogajalo po 17. juniju oziroma po volitvah v Grčiji?

Kako dolgo bodo v Frankfurtu še posojali denar grški centralni banki? Če ji bodo rekli stop, bodo grške banke zaprle vrata, je sredi maja zlovešče napovedal Paul Krugman, nesporna ekonomska avtoriteta, na katero se zelo radi sklicujejo predvsem nasprotniki varčevalnih ukrepov.

Zavarovanih sto tisočakov

Odločilne bodo seveda grške volitve. Če bodo 17. junija dobile večino stranke, ki zagovarjajo izstop Grčije iz evrske skupine, bo na finančnih trgih pretres.

Kako so na takšen pretres pripravljene evropske in z njimi slovenske banke? V Evropski bančni federaciji (EBF) iz Bruslja, med njenimi pet tisoč članicami so tudi slovenske banke, so nam razložili: "Verjetnost, da se pojavi pritisk varčevalcev na dvig bančnih vlog, je minimizirala nedavni dvig zavarovanja za bančne vloge." Konec lanskega leta so banke namreč povišale zavarovani znesek vlog z 20 tisoč na sto tisoč evrov. Zaupanje v varnost vlog so okrepile tudi večje zahteve po obveščenosti deponentov o tako imenovani depozitni varčevalni shemi, so dodali v EBF.

Pomoč drugih bank

Kaj pomeni takšno zavarovanje? Če katera od slovenskih bank ne bi mogla izplačati varčevalcev, bi to storila katera od drugih bank na območju Slovenije. Če pa v bančnem sistemu ne bi našli dovolj denarja za poplačilo varčevalcev, bi na pomoč priskočila Republika Slovenija, ki bi priskrbela denar s pomočjo proračuna. Varčevalci bi svoj denar dobili najpozneje v enem mesecu.

Komentarjev 2
  • mirko 13:41 10.junij 2012.

    Novinarji v Ljubljani delate največje sranje v tej državi. Greste celo tako daleč, da z medijskim linčem mečete vlade z oblasti.Če Grčija izstopi se ne bo zgodilo popolnoma nič, ampak samo njim se bo življenjski standard spustil na ...prikaži več realno raven. Večji problem za evro predstavlja Španija. Če se pa pri njih zalomi, potem je pa konec EU-ja in evra. Kljub temu pa v tem primeru ni potrebne nobene panike med bančnimi varčevalci, saj država jamči za bančna izplačila, ne glede ali je to evro ali bivša valuta tolar.

  • Darko 09:44 10.junij 2012.

    Ko sem prebral naslov sem vedel da je to pisal finačni minister HOČEVAR. Ustvarite paniko in pojdite na šank reševat finačno krizo. Zapitek pa seveda ne plačajte saj bo tako vse šlo v maloro. Novinarji obupni ste.