Slovenija
16 ogledov

Varuh okrcal posamezne policiste

begunci Anže Petkovšek
Varuh človekovih pravic je v pismu opozorila na neprimeren odnos policistov pri ravnanju s tujci. Možje v modrem naj bi med drugim kričali na begunce v njim neznanem jeziku.

Iz urada Varuha človekovih pravic, ki ga vodi Vlasta Nussdörfer, so že 18. novembra na ministrstvo za notranje zadeve naslovili več vprašanj v "zvezi z domnevnimi slabimi praksami posameznih delavcev policije na terenu."

"Na podlagi zbranih informacij in pogovorov" je namreč Varuh ocenil, da je tem vprašanjem potrebno nameniti posebno pozornost, ob tem pa je izpostavil, da izpostavitev nekaterih slabih praks "ne pomeni, da je stanje na splošno slabo ter da ni primerov dobrih praks", o čemer se je inštitucija že nekajkrat prepričala sama ob monitoringih posameznih centrov in obiskih na terenu. 

Policisti naj bi šli velikokrat predaleč

Varuh izpostavlja, da so posamezni policiste na begunce vpili in kričali v slovenskem jeziku, pojavljali pa da so se tudi "neprimerni in mestoma rasistični, ksenofobni in posmehljivi komentarji" beguncem.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Begunce naj bi nekateri policisti tudi odrivali, porivali in potiskali, čeprav za to naj ne bi bilo potrebe in je vzrok za takšno početje mogoče iskati tudi v neustrezni organizaciji dela policistov, ki je bila mestoma kaotična in je povzročala napetosti v vrstah policistov, ti pa so se odzvali na neprimeren način v škodo beguncem.  

"Zaznani so bili tudi primeri moraliziranja posameznih policistov o tem, kako je za begunce poskrbljeno v drugih državah, ter navajanja, da v Sloveniji preveč skrbimo za begunce. Omenja se tudi ne-reagiranje policistov na izražene namere za vložitev prošnje za mednarodno zaščito."

Opozorilo ministrstvu, naj poskrbi tudi za policiste

Varuh opozarja na določila slovenske ustave in zakonov glede odnosa do drugih oseb. "Pri tem gre zlasti upoštevati, da imajo ljudje, ki z migrantskimi tokovi prihajajo tudi na našo ozemlje, lahko za seboj veliko osebnih težav, da so že dolgo na poti, da so nemočni, saj so v tujih okoljih, kar vse zahteva poseben, strpen in razumevajoč odnos. Zaradi vsega so lahko napeti in nejevoljni, kar se lahko odraža tudi v razmerju do osebja, ki zanje skrbi."

Varuh je izpostavil tudi težavne delovne pogoje, v katerih morajo delati policisti in na dolge urnike ter premalo počitka ob skromnnih plačah. Zato inštitucija poziva ministrstvo, naj skrbno preuči izpostavlejne primere in sprejme ukrepe za izboljšanje stanja, vključno s potrebo po dodatnem izobraževanju policistov za delo z migranti. 

dezurni@zurnal24.si