Slovenija
110 ogledov

Varuhinja proti možnosti, da stari starši posvojijo vnuke

varuhinja človekovih pravic Saša Despot
Možnost, da bi dedki in babice lahko posvojili vnuke, korist starih staršev postavlja pred korist otrokom.

V predlogu novega družinskega zakonika, ki je v javni razpravi, je v 215. členu predvidena tudi možnost, da bi dedki in babice lahko posvojili svoje vnuke, ki nimajo živih staršev. "Menimo, da je možnost posvojitve otroka s strani starih staršev v nasprotju z načelom največje otrokove koristi, saj takšna ureditev koristi starih staršev postavlja pred koristi otroka," pravijo v kabinetu varuha človekovih pravic, ki ga vodi Vlasta Nussdorfer. 

"S takšno posvojitvijo bi otroku lahko povzročili velike težave, zlasti zaradi zmede v sorodstvenih odnosih, saj bi s posvojitvijo otrokovi strici in tete pravno postali njihovi bratje in sestre, oče in mati pa bi izginila iz sorodstva, saj bi ju pravno nadomestila dedek in babica. Menimo, da ni najti nobenih strokovnih razlogov, da bi bila takšna zakonska sprememba otrokom v korist."

Kaj pa druga stara starša?

Predlagana možnost pa poleg otrokovih koristi zanemari tudi koristi in pravice drugega para dedka in babice, saj po posvojitvi otroka pravno z njim sploh ne bi bila več v kakršnikoli sorodstveni zvezi, opozarja varuhinja. "Takšna ureditev bi torej enemu paru starih staršev priznala pravice staršev, drugemu paru pa izbrisala vse pravice, ki jih sicer imata do svojih vnukov."

Stari starši naj imajo prednost

"Menimo, da je predlagana ureditev neprimerna in diskriminatorna," pravi Nussdorferjeva. Poudarja, da bi lahko cilje, ki jih zasledujejo v Družinskem zakoniku,dosegli z zakonsko opredelitvijo, da imajo stari starši v primerih, ko vnuki ostanejo brez staršev, prednost pri izvajanju varstva in vzgoje ali pri dodelitvi rejništva. Takšna določba bi pomenila obveznost pristojnih državnih organov, da za otroke, ki izgubijo oba starša, najprej poskrbijo v okviru širše družine, pri čemer pa imajo vsi štirje stari starši enake pravice in enake možnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • izRODEk 16:24 12.september 2016.

    Vlasta Nussdorfer - varuhinja pravic Anje Kopač Mrak in mafijske organizacije SD - kao socialni wannabe demokrati. :)Rad bi slišal en primer, ko se je kdo obrnil na to ošabno baburo, da so se mu po njenem godile ...prikaži več kršitve človekovih pravic, da je ona posredovala in je bilo potem kaj drugače.Baba pa najvišjo colngo med vsemi voluharji v državi.... noro.Ljudsko sodišče in razjarjena množica se že ogreva. Konresni trg bo poln!

  • JT_Thomas 14:37 12.september 2016.

    Saj ona ne bo izgubila nič. Njena služba na tožilstvu miruje, da pride lahko nazaj, ko ji poteče mandat... Lepo si je postala.

  • kapibara 14:33 12.september 2016.

    Posvojitelj uradno postane oče - mati posvojenemu otroku... !! ??