Slovenija
53 ogledov

Varujejo za 400 evrov na mesec

Bojan Kočevar Suzana Kos
Pred stečajem. Izbrane zaposlene lastnik premešča v novo podjetje, plače mizerne.

“Lastnik Matej Svet je že potopil G7 in zdaj to počne z Varnostjo Koper. Donosne posle in izbrane ljudi prenaša na drugo podjetje (po trditvah sindikalistov na Sintal in Securito, op. p.), preostalo pa bo po že videnem vzorcu prepustil žalostnemu propadu,” dogajanje v družbi za varovanje Varnost Koper povzema eden od Svetovih poslovnih kolegov, ki ne želi biti imenovan.

Bruto plača 520 evrov

Matej Svet, ki je 76-odstotni lastnik Varnosti Koper ter ustanovitelj in po podatkih Ajpesa tudi v vodstvu ljubljanskega podjetja Securita, je nekaterim delavcem ponudil nove pogodbe o zaposlitvi v Securiti. “Bruto plača je v novih pogodbah slabša, dosega 520 oziroma 509 evrov bruto z možnostjo znižanja za deset odstotkov. Ob tej mizeriji pa se še bojim, da bom po trimesečnem poskusnem obdobju ostal na cesti,” je včeraj na protestnem shodu delavcev Varnosti povedal eden od njih.

Izračun pokaže, da bo oče dveh otrok tako na mesec v žep dobil 400 evrov ali še manj. To naj bi bilo glede na veljavno zakonodajo za peti tarifni razred in delavce s srednješolsko izobrazbo premalo.

V Securiti molčijo

Koliko od 170 delavcev Varnosti Koper je dobilo nove pogodbe o zaposlitvi in koliko jih jo je podpisalo, zaposleni ne vedo, šlo pa naj bi za od 18 do 50 ljudi. Odgovora na to vprašanje nismo dobili niti od vodstva Securite. Vprašanja smo jim poslali pisno, po telefonu pa nam je uspelo dobiti le dve uslužbenki, ki nista znali povedati ničesar, razen da so “pristojni danes odsotni”.

Na stisko opozorili s stavko

Zaposleni podjetja Varnost Koper – družba je plačilno nesposobna, zanjo pa naj bi bil v petek predlagan tudi stečaj – so včeraj dve uri opozorilno stavkali.

Komentarjev 11
  • Pavel Jerebič 09:08 05.oktober 2012.

    bil zaposlen v G 7, ko je ta ,,pes" od sveta podjetje spravil v stečaj,,že pred 2 letom se je govorilo da gre tudi varnost koper v stečaj--o-k. G 7 je šla 1 novembra,namesto da bi nam dali regres smo ...prikaži več šli ,,out "--sicurita ki jo je ustanovil že takrat pa je tudi njegova--država namesto da bi ga zaprla mu to dovoljuje-tako kot ostalim--baraba od barabe

  • hun 11:37 04.oktober 2012.

    nategujejo jih cca 10 let !svoje čase bil prisoten pa odšel

  • hun 11:37 04.oktober 2012.

    nategujejo jih cca 10 let !svoje čase bil prisoten pa odšel