Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Vaš mobilnik vam pove, kaj jesti

aplikacija hrana Shutterstock
Pametni telefoni so zdaj lahko vaš osebni svetovalec za nakup hrane.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je te dni predstavila novo brezplačno mobilno aplikacijo, z uporabo katere lahko v trgovini še pred nakupom preverite, ali se določen prehranski izdelek uvršča med zdrave ali nezdrave. Aplikacijo so razvili v okviru programa Inovativne rešitve za boljše odločitve: Veš, kaj ješ in piješ!, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje.

Vse o vsebini embalaže

Preverite lahko, koliko sladkorja ali soli vsebuje izbrani izdelek in kam spadajo aditivi, ki so navedeni na embalaži, ali si z informacijami, ki jih ponuja aplikacija, pomagate pri izbiri med dvema izdelkoma. S pomočjo prehranskega semaforja – z zeleno označi zdrava in varna živila, z rdečo pa nezdrava – se lahko hitro odločite, ali naj se izdelek znajde v košarici ali ga je bolje vrniti na polico. Aplikacijo lahko poiščete na spletni strani Zps.si ali Veskajjes.si.

Ignorirajte oglase

Na predstavitvi brezplačne mobilne aplikacije Veš, kaj ješ so pri ZPS poudarili tudi izjemno negativen vpliv, ki ga ima na potrošnike oglaševanje nezdrave hrane. Temu se danes skoraj ni mogoče izogniti in je pogosto namenjeno otrokom, ki so zanj še posebej dojemljivi. Aplikacija vam je lahko v takih primerih v veliko pomoč, saj pokaže, kaj se skriva za izdelkom, ki ga reklame prikazujejo kot izvor družinske sreče in veselja, v resnici pa prinaša predvsem debelost in z njo povezane bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.