Zdravje > Otrok
292 ogledov

Vaš otrok ne je sadja. Kako ga prepričati?

sadje otrok Žurnal24 main
Odvisno od tega, kaj jim ponudimo.

Mnogi starši ugotavljajo, da njihovi otroci nikako ne marajo sadja. Kako jih torej prepričati, da bi namesto po sladkarijah posegli po jabolkih in drugem sezonskem sadju?

Raziskovalci so se lotili tudi te teme, izsledke intervjujev osnovnošolskih otrok, ki jih povzema Inštitut za nutricionistiko, so objavili znanstveni reviji American Journal of Preventative Medicine.

Cel sadež je za otroke nepraktičen

Mlajši učenci so navajali, da pogosto nosijo zobni aparat, ali jim kakšen mlečni zob že manjka ali je tik pred tem, da bo izpadel. Starejša dekleta pravijo, da jim je neprijetno uživati cel sadež pred ostalimi.

Kakšno sadje so jedli?

V osmih osnovnih šolah so razdelili rezalnike za sadje, kjer so jih tudi naučili, kako jih uporabljati. Z rezalniki so lahko v nekaj sekundah razdelili jabolka na šest kosov: "Rezultati so bili zelo zanimivi, saj se je že na začetku prodaja sadja v šolski kuhinji povečala za več kot polovico, če je bilo sadje narezano," so zapisali na inštitutu.

Dobra so bila tudi jabolka

Za bolj zanesljive rezultate so v raziskavo vključili še šest srednjih šol. Za več kot polovico se je povečala prodaja jabolk, kjer so imeli rezalnike sadja. Še bolj pa se je povečal tudi odstotek tistih, ki so pojedli več kot polovico jabolk. Z uporabo rezalnikov sadja bi tako lahko povečali uživanje sadja in zmanjšali njegov odpadek.

Sadje ponudimo narezano

"Glede na rezultate bi lahko rekli, da so celi sadeži za otroke nepraktični, zato jim raje ponudimo narezano sadje. Mlajšim otrokom lahko na krožniku sestavimo zanimive barvne kombinacije ali oblike in tako povečamo možnosti, da bodo otroci z veseljem posegli po sadju", svetujejo na našem inštitutu za nutricionisitko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.