Svet
16 ogledov

Vaš telefon financira vojno v Afriki?

Kongo EPA
Vaš mobilni telefon morda pomaga pri financiranju oborožene milice v Demokratični republiki (DR) Kongo, kjer so posilstva in umori vojna sredstva.

Milice v tej afriški državi s prodajo tako imenovanih krvavih mineralov, ki so potrebni za izdelavo elektronskih naprav, zaslužijo okoli 135 milijonov evrov letno. Rudnike mineralov zavzemajo tako, da moške morijo, ženske pa sistematično posiljujejo.

Britansko gibanje zdaj poziva potrošnike, naj podprejo popolno prepoved uporabe mineralov, ki izvirajo iz DR Kongo. Povpraševanje po mineralih je vedno večje, kar zvišuje cene in tudi apetite nasilnežev. Od začetka konflikta leta 1998 je tako umrlo okoli 5,5 milijona ljudi.

Upajo na pritisk ljudi

"Podjetja bodo ukrepala le, če bodo menili, da je njihovim kupcem mar. Upamo, da se bodo vsi razjezili," je dejal vodja kampanje Save the Congo (Rešite Kongo) Vava Tampa. Upajo, da bo pritisk kupcev povzročil premik v razmišljanju podjetij in imel vpliv na to, da bi prepovedali uporabo teh surovin na ravni Evropske unije.

Da bi Britance prepričali o resnosti razmer, so posneli petminutni film s pomenljivim naslovom Unwatchable (Negledljivo). Prikažejo zgodbo ženske iz Konga. Masiko in njene hčerke so oboroženi kriminalci množično posilili, nato so njenega soproga umorili in zmaličili. Razmere so hoteli še bolj približati Britancem: zato so Masikino zgodbo prenesli na britansko družino v neki vasi v Veliki Britaniji, ki jo napadejo vojaki.


Komentarjev 5
  • Igor Đukanović 09:16 28.september 2011.

    A ni nekoc na spletnem Zurnalu24 ze obstajal gumbek "prijavi na Spletno Oko"?Spodnje izzivljanje je namrec povsem nesprejemljivo.P.S. Ja, veliko nas je posredno podpiralo vojno. Jaz osebno priznam, da sem zelo veliko denarja posodil za trgovino ...prikaži večno s kavo za bosanske Srbe med vojno. Dolgo dolgo sem potreboval, da sem ukapiral, da sem tako na desettisoce nemskih mark direktno dal za finansiranje vojne. Za povrhu se opcije, ki je ravno moje sorodnike izmanipulirala do te mere, da so sli na fronto v najbolj krvavo od treh vojaskih opcij. In kaj zdaj? Naj recem pobijte vse Bosnjake, Hrvate, Srbe in Slovence? Halo?????? Ali naj raje premislim, kaj sem narobe naredil in poskusam vsaj obdrzati lekcijo za drugic?

  • d 07:49 28.september 2011.

    Največji hinavci so pa taki kot si ti, ki kvazi "sočustvujejo" z reveži, ki delajo za pest dolarjev na mesec, potem pa veselo uporablja telefone, računalnike, nosi obleke, ki jih te reveži producirajo. Naredi kaj, bodi solidaren, ne glej tv-ja ...prikaži več narejenga na Kitajskem, ne nosi oblačil sešitih v Tajvanu itd. Vsi sam gobec otresate, ko bo pa ogrožena vaša lastna eksistenca, boste pa hujši od živali.

  • privat 07:24 28.september 2011.

    EU kot nosilka demokracije...in to da bo preživelo in vkorakalo v boljše jutri???