Svet
37 ogledov

Vatikan škofom: Spolnih zlorab ni potrebno prijaviti

duhovnik Shutterstock
Katoliška cerkev v dokumentu, s katerim nagovarja višje predstavnike cerkve, piše, da spolnih zlorab ni potrebno prijaviti policiji, temveč da naj takšne delikte obravnavajo interno.

Britanski Guardian poroča o dokumentu, ki novimenovanim škofom nalaga, kako naj ravnajo v primeru spolnih zlorab otrok. V dokumentu piše, da “ni nujno” škofova dolžnost, da zlorabo prijavi policiji ter da naj takšno odločitev sprejmejo žrtve same oziroma njihove družine. Dokument cerkvenim dostojanstvenikom sicer nalaga, da spoštujejo lokalne oziroma zakone države, v kateri deujejo, vendar da naj primere spolnih zlorab obravnavajo interno.

Navodila, ki jih je v začetku meseca izdal Vatikan, je spisal kontroverzni francoski monsinjor in psihoterapevt Tony Anterella, ki deluje kot svetovalec Papeškega sveta za družine. Papeška komisija za zaščito mladoletnih oseb, ki jo je vzpostavil papež Frančišek, pri urjenju škofov po drugi strani nima prav posebnega vpliva, pa čeprav naj bi ta znotraj katoliške cerkve razvijala najboljše prakse za preprečevanje in soočanje z zlorabami znotraj cerkve. Papeževa komisija se sicer zavzema za stališče, da je prijava zlorab moralna dolžnost, pa je to civilna zakonodaja zahteva ali ne. Navodila škofom je Vatikan objavil v začetku meseca, škofje so bili z njimi seznanjeni že lanskega septembra, piše Guardian.

Kot je znano, je papež Frančišek že ob začetu svojega papeževanja objavil “ničelno toleranco” do spolnih zlorab znotraj cerkve. Kako se je opredelil do omenjenega dokumenta ni znano, uradni Vatikan zadeve še ni komentiral.

Na zgodovinski obisk

Papež Frančišek sicer danes začenja šestdnevni obisk v Mehiki, kjer bodo v ospredju migracije in številna druga vprašanja. Na poti iz Rima se bo ustavil na Kubi, kjer se bo na letališču v Havani sešel na zgodovinskih pogovorih s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom.

To bo prvo srečanje vrhovnih poglavarjev katoliške in ruske pravoslavne cerkve po razkolu krščanskega sveta na rimskokatoliški in pravoslavni del leta 1054. Papež je ta teden v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera zbliževanje s pravoslavno cerkvijo označil za del širše politike gradnje mostov.

Komentarjev 8
  • erikkk 13:12 13.februar 2016.

    to je blagoslov spolnim zlorabam ...

  • janšagovno 10:43 13.februar 2016.

    Vođena su 2 procesa protiv Horhe Bergaglioa, sadašnjeg Pape Francisa, Džastina Velbija, Kanterberijskog nadbiskupa koji se nalazi, zajedno sa kraljicom, na čelu Engleske crkve, i Adolfa Pešona, glavnokomandujućeg generala u redu Jezuita. Sva trojica su proglašena krivim po ovim tačkama ...prikaži več optužnice na osnovu dokumenata i svedočenja ljudi koji su ih identifikovali kao učesnike u ovim ritualima. Dokazi predstavljeni sudu pokazuju i da je holandska kraljevska porodica, koja se tokom Drugog svetskog rata nalazila u Kanadi u uslovima okupacije Holandije od strane nacista, učestvovala u ritualnim ubistvima i silovanjima u sklopu "Devetog kruga

  • janšagovno 10:40 13.februar 2016.

    primc ma že cel vrtec seksualnih sužnjev za rodeta