Slovenija
14 ogledov

Ljubljančanom tako vroče še ni bilo

Vročina Saša Despot
V petih slovenskih mestih smo v soboto zabeležili rekorde temperature. A rekord iz Ljubljane je držal le en dan, saj je bil v nedeljo že presežen. Zelo verjetno rekordno vroče tudi v Postojni.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so za STA povedali, da so podatki iz merilne postaje v Ljubljani pokazali, da je bilo v nedeljo v prestolnici najvišje izmerjena temperatura 38,4 stopinje Celzija, kar je še desetinko več kot v soboto, ko je bil rekordno vroč dan, odkar opravljajo meritve. V Postojni so prvi podatki merilnih postaj pokazali, da se je živo srebro dvignilo nad 36 stopinj Celzija, medtem ko je bil doslej najtoplejši dan tam 6. julija 1957 in sicer 35,9 stopinje. Verodostojnost teh podatkov morajo na Arsu še preveriti.

Včeraj pet rekordov

Na Arsu so nam v nedeljo dopoldan potrdili, da so v včerajšnjem izjemno vročem dnevu zabeležili tri rekordne temperature. Rekordi so padli v Novem mestu, kjer so izmerili 39,4 stopinje Celzija (prej je bil rekord 38,4), v Ljubljani je živo srebro doseglo 38,3 stopinje (prej 37,6), v Šmartnem pri Slovenj Gradcu pa 37,7 (prej 36,8).

Kljub temu, da je v Črnomlju temperatura dosegla 40 stopinj Celzija, novega rekorda ni bilo (do sedaj je bila tam največja izmerjena temperatura 40,6 stopinje), nam je povedal Benedikt Strajnar iz Arsa.

Ta je popoldan dejal, da so naknadna preverjanja potrdila še dva nova rekorda. Po poročanju STA je bilo tako rekordno vroče še ne brniškem letališču, kjer so namerili 37,3 stopinje, in v Kočevju, kjer je novi rekord 37,9 stopinje Celzija.

Morda bodo nekateri rekli, da so bile ponekod še višje temperature, kot so jih uradno izmerili. Strajnar na to odgovarja, da so rekordi izmerjeni na predpisan meteorološki način, kar pomeni, da se merijo v vremenski hišici, v senci in dva metra nad tlemi nad travnato površino. "Ponekod seveda temperatura lahko doseže več, še posebej tam, kjer je več betona," še pravi meteorolog.

Ponedeljek bo vroč v Vipavski dolini

V ponedeljek bodo temperature še kakšno stopinjo nižje glede na danes. To velja za osrednjo Slovenjio, na Primorskem pa bodo danes in jutri temperature višje kot včeraj zaradi spremenjene smeri vetra. "V ponedeljek lahko tam padejo kakšni rekordi, in sicer v Vipavski dolini in na Obali," še pove Strajnar in doda, da bo vročina vse do četrtka ter da bomo tako ves čas blizu rekordov. "Odloča lahko le lokalna smer vetra in pade rekord," še pove.

Ohladilo se bo za deset stopinj

Po četrtku in prihodnjem koncu tedna bodo temperature nižje med 5 in 10 stopinjami. "Po četrtku ali vikendu se bo vročina umirila – v petek pride vremenska fronta s padavinami in ohladitvijo, nekaj padavin bo v petek, konec tedna bo lepše vreme, temperature podobne kot do sedaj, dnevne pa bodo med 25 in 30, kar pomeni, da bo 5 do 10 stopinj manj kot sedaj," še pravi meteorolog.

Takšne temperature se bodo obdržale nekje do 15. avgusta. "Glede na to, da sedaj padajo rekordi, je velika verjetnost, da takih temperatur ne bo več, lahko pa pride še kakšen toplejši val," zaključi Strajnar.

Komentarjev 1
  • povejmi 06:43 05.avgust 2013.

    Spoštovani avtor,naslednjič vprašajte še po merilni negotovosti teh odčitkov, saj brez te informacije se teh temperatur niti ne da primerjati.