Slovenija
22 ogledov

Veber bi več sredstev za vojsko

Janko Veber Anže Petkovšek
Kandidat za obrambnega ministra Janko Veber je po današnji potrditvi na matičnem odboru še korak bližje ministrovanju.

Dolgoletnega poslanca Janka Vebra, ki se je na predstavitvi zavzel predvsem za večje povezovanje vojske in civilne zaščite pri ukrepanju ob naravnih nesrečah, je podprlo sedem poslancev, proti sta bila dva poslanca. Med najpomembnejše cilje uvršča gradnjo učinkovitega sistema za spopadanje z naravnimi nesrečami, saj da je to tisto, kar Slovenijo v zadnjem času najbolj ogroža.

Veber je ob tem zagotovil, da je pripravljen delati v smeri, da se sredstev za obrambo ne bi več zmanjševalo, ampak bi se v prihodnje postopoma povečevala, predvsem skozi projekte. Ocene namreč kažejo, da smo pri varčevanju dosegli kritično raven, je dejal.

Na več vprašanj poslancev je pojasnil, da števila pripadnikov Slovenske vojske ne namerava zniževati, razen na t. i. mehak način. Glede ustanovitve komisije za nadzor nad obveščevalno-varnostnimi službami pa je dejal, da je čim prej potreben dogovor koalicije in opozicije o njeni ustanovitvi. Veber se zavzema tudi za racionalizacijo upravnega dela obrambnega ministrstva.

Poslance SDS je zanimalo tudi, ali bi veljajo pripadnike SV izvzeti iz sistema javnih uslužbencev. Če bi to storili, bo treba ravno tako določiti, kako in koliko se bo pripadnike plačevalo, zato lahko tudi ostanejo v sedanjem sistemu, je menil Veber. Je pa hkrati opozoril, da je vojaška služba izredno nevarna in je zato treba temu primerno urediti njihov status.

Kup zaslišanj danes in tudi jutri

Danes so bili pred matičnimi odbori zaslišani še kandidatka za ministrico za šolstvo in šport Stanka Setnikar Cankar, gospodarskega ministra Jožefa Petroviča, za pravosodje Gorana Klemenčiča, za finančnega ministra Dušan Mramor. Odbor za gospodarstvo je zaslišal tudi kandidatko za ministrico brez resorja, ki bo pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeto Bulc. Vsi so po pričakovanjih zaslišanje prestali, poslanci so jih ocenili za primerna kandidate. 

Jutri so na programu zaslišanje bodoče notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrice za okolje in prostor, ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar ter ministrice za zdravje Milojke Kolar.

Komentarjev 4
  • milek 07:09 16.september 2014.

    Slovenija vojske sploh ne potrebuje. Tisti, ki pa jamrjajo, naj gredo delat v gospodarstvo, kjer bodo cel dan delali za minimalno plačo.

  • Ludvik Miholic 21:41 15.september 2014.

    dajVeber vojski boljse pogoje drugace bo se vec policajev padlo

  • mirko 21:06 15.september 2014.

    Stanje duha v slovenski vojski je v tako kaotičnem stanju, zato ker zaposlitev v slovenski vojski, kot navaden vojak, pomeni samo socialni minimum, ker drugih alternativ za zaposlitev v tej državi ni več.